JUDICI A L’AUDIÈNCIA DE BARCELONA

L’acusat del crim de Baró de Viver al·lega legítima defensa

El processat afirma que la víctima el va amenaçar amb una pistola, en contra de la tesi defensada per la fiscalia

L’acusat del crim de Baró de Viver al·lega legítima defensa
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El món al revés. O això és que el que va pretendre fer creure aquest dimarts al jurat Pedro Santiago Muñoz, l’home acusat, juntament amb la seva dona, d’acabar amb la vida d’Eduardo Colmena, abatut a trets el 22 de desembre del 2018 a la plaça de Baró de Viver de Barcelona. El processat, que s’enfronta a 27 anys de presó, va voler convertir-se en víctima. És a dir, l’assassinat era el dolent de la pel·lícula per haver tingut topades, mentre ell li tenia una por tan atroç que va aconseguir una pistola per defensar-se d’un hipotètic atac de la persona que va resultar morta. Una declaració totalment oposada a la versió del fiscal que afirma que el matrimoni acusat va anar a buscar l’Eduardo per matar-lo.

L’assassinat va produir indignació al barri, fins al punt que després d’una concertació de repulsa convocada l’endemà un parell de centenars de persones es van dirigir a la vivenda dels imputats, que havien fugit a Almeria per temor de represàlies, i li van calar foc. La ira es va apoderar dels veïns perquè dies abans del crim la víctima havia denunciat davant els Mossos presumptes amenaces de mort per part de Pedro Santiago Muñoz i la policia, segons la seva opinió, no va actuar de forma contundent i no el van detenir.

«Va ser en defensa pròpia», va declarar davant el jurat que el jutja a l’Audiència de Barcelona Muñoz. Va explicar que vivia al barri de Baró de Viver amb la seva dona, els seus fills i tres germans, i des de feia anys tenia baralles amb la família de l’Eduardo. «Fins i tot una vegada em va apuntar amb una arma a la porta de casa meva i va posar el peu perquè no la tanqués. Vaig tenir molta por». El dia del crim, segons la seva versió, es va quedar tot el dia sense sortir de casa fins a les 22.00 hores, quan va anar a comprar a una botiga perquè no tenia menjar.

«No t’acostis, ves-te’n»

Segons el processat, quan ell i la seva dona van sortir de la vivenda, la víctima va creuar tot el parc corrent cap a ells amb una pistola a la mà esquerra i unes boles metàl·liques penjades d’una corda a la dreta. Va remarcar que quan l’Eduardo estava a prop, a uns 15 metres, ell li va cridar: «No t’acostis, ves-te’n». Després, va insistir, va fer un tret a l’aire i com que l’home no feia cas va disparar a l’Eduardo dues vegades perquè «temia per la seva vida». «En cap moment vaig pensar que el mataria. Jo tenia l’arma per defensar la meva família i a mi. La meva dona no ha fet res. Va passar tot en un segons. Si jo hagués anat amb intenció que passés el que va passar, jo no deixaria la meva filla sola a casa», va precisar. Després de l’homicidi, la família va fugir amb autobús a Almeria, «per por de la policia», va al·legar, sinó dels parents del mort.

Notícies relacionades

La seva dona, Olga Buendía, que s’enfronta a la mateixa pena de presó, va relatar que ella es va amagar quan va veure acostar-se l’Eduardo. Quatre testimonis protegits aportats per l’acusació particular, exercida per l’advocat Daniel Salvador, del despatx Vosseler, detallaran aquest dimecres el que van veure. Aquests testimonis directes serviran previsiblement a l’acusació per demostrar la intenció dels acusats d’assassinar el seu conveí.

La fiscalia afirma, en canvi, que aquell dia l’Eduardo, malgrat les amenaces denunciades i «de la por que sentia», va sortir a passejar aquella nit i es va dirigir cap a la plaça de Baró de Viver. Els dos acusats, «de comú acord» van anar a buscar-lo «amb ànim d’acabar amb la seva vida», portant Olga Buendía, la dona, l’arma en un primer moment, però després la va entregar al seu marit, Pedro. Mentre s’acostava al seu enemistat veí, la dona cridava: «Mata’l». El sospitós va disparar a la víctima al tòrax i al cap, fet que li va causar la mort. 

Temes:

Assassinats