CONFLICTE ENQUISTAT AL RAVAL

El gimnàs social Sant Pau demandarà l’Ajuntament de Barcelona

  • Transcorreguts sense acord els dos mesos de marge que es van donar govern municipal i propietat per arribar a un pacte per evitar el desnonament de l’equipament.

  • Els cooperativistes entenen que la llicència donada a la propietat per fer caure l’edifici vulnera el dret a la llar del miler de persones que s’hi refugien.

El gimnàs social Sant Pau demandarà l’Ajuntament de Barcelona
2
Es llegeix en minuts

El Gimnàs Social Sant Pau ha anunciat aquest dilluns que demandarà l’Ajuntament de Barcelona per negar el dret a la vivenda a 1.066 persones –les actuals usuàries de l’equipament, que la pandèmia ha reconvertit en servei de dutxes per a persones sense llar– i per la destrucció del patrimoni històric, per la no protecció de la casa fàbrica (arquitectura típica del Raval) on es desenvolupa el projecte. La cooperativa ha comunicat també que han procedit a informar de la crítica situació en la qual troba el gimnàs a l’Alt Comissionat de les Nacions Unides i la Síndica de Greuges, que els ha acompanyat en la roda de premsa.

Aquest nou episodi en la convulsa història d’aquest equipament del Raval, famós per no tancar-li les portes a ningú, es produeix transcorreguts els dos mesos que es van donar ajuntament i propietat per arribar a un acord després de la paralització de l’última amenaça de desnonament (ja n’hi havia hagut algunes abans, sempre parades gràcies a la tenacitat dels entregats membres del projecte i al recolzament popular). Un acord que, sobra dir, no ha arribat, i des del gimnàs entenen que ha sigut perquè l’ajuntament no ha fet els deures per solucionar un conflicte que fa ja molts anys que està obert.

Punt d’inflexió

El detonant de la presentació de la demanda, a més del no acord, que torna a reactivar el desnonament de la piscina més antiga de la ciutat, ha sigut que el consistori donés llum verda a la llicència de demolició i construcció en relació amb l’edifici situat a la ronda de Sant Pau, 46, enclavament on aquesta organització té la seva seu, llicència que havia sigut sol·licitada l’any 2019.

En els últims anys el Gimnàs Social Sant Pau ha desenvolupat una important tasca en el terreny de la salut comunitària al Raval i a Barcelona, activitat que s’ha pronunciat especialment durant la pandèmia, temps en el qual, de forma conjunta amb els serveis socials, s’han realitzat 53.209 serveis de dutxa a persones sense llar, s’han entregat 53.209 mudes, s’han realitzat més de 43.012 serveis de menjar i han sigut ateses més de 1.066 persones en situació d’extrema vulnerabilitat, persones que han trobat al Gimnàs Social Sant Pau «la seva llar», assenyalen els cooperativistes.

«Una mínima llibertat»

Notícies relacionades

«Una llar entesa com un lloc on han pogut trobar una mínima llibertat i uns serveis bàsics (com dutxar-se o canviar-se), un lloc per descansar i reposar-se, un lloc per menjar i estar fora de perill. El concepte més bàsic de llar», segueixen des de l’equip del Sant Pau, que assenyalen que entenen «lícit i dins del dret de propietat» que aquesta hagi demanat els permisos de demolició i construcció, però remarquen que «únicament demanen a l’ajuntament la seva suspensió fins que es pugui donar una solució habitacional digna a les més de 1.000 persones sense recursos que avui consideren el Gimnàs Social Sant Pau com la seva llar». Si això no és possible –afegeixen– una cosa altament probable– apunten que, com ja havia aprovat el consistori per unanimitat en un ple, s’exerceixi el dret d’expropiació.

Fonts municipals responen que continuen negociant amb la propietat per arribar a un acord que sigui satisfactori per a totes les parts i ho continuaran fent fins a l’últim minut».