En el marc del Pla de Barris

BCN amplia el servei de cangur per a famílies de barris vulnerables

  • L’ajuntament, que va obrir sis espais a la ciutat al setembre, n’habilita un setè al Bon Pastor

  • En els seus primers sis mesos, el Projecte Concilia ha acollit 3.000 hores de canguratge a 400 nens

zentauroepp55520270 soc canguro201021204941

zentauroepp55520270 soc canguro201021204941 / ANGEL GARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona va presentar el setembre passat un servei pensat per a famílies, en molts casos monoparentals, amb una funció molt clara, i sovint essencial per a qui no compta amb algú a qui deixar els seus fills: un servei de cangur per a mares i pares que necessiten aquesta assistència per poder treballar. Es denomina Projecte Concilia i va entrar en funcionament en forma de programa pilot.

D’entrada, el programa ha atès 60 famílies que van poder portar els seus fills a espais habilitats a sis seus a la Verneda i la Pau (Casal de Barri la Pau), el Besòs i el Maresme (Casal de Barri Besòs), Trinitat Vella (Escola Ramon Berenguer III), Raval (Espai Erasme Janer), la Marina (Sala Pepita Casanellas) i Zona Nord (Centre Cívic Zona Nord). Ara, passat mig any, el consistori anuncia l’obertura d’un setè espai, al barri del Bon Pastor, a l’Institut Escola el Til·ler.

El projecte és pensat per facilitar la conciliació laboral, familiar i personal a les zones de la ciutat amb menor renda per càpita, que són tingudes especialment en compte en l’aplicació del Pla de Barris. Funciona de 17.30 a 19.30 hores de dilluns a divendres i matí i tarda els caps de setmana.

Les famílies poden reservar un espai per als seus fills mitjançant la inscripció prèvia a la web http://concilia.incoop.cat i pot fer-ho amb 48 hores d’antelació, tot i que està previst que s’atengui també qui no pugui apuntar-s’hi ‘online’. Els serveis de canguratge tenen una capacitat de vuit nens com a màxim per espai i hora. Se’ls ofereix temps lliure, activitats pedagògiques variades, vinculades amb l’educació ambiental, la salut i l’art, entre d’altres.

Prolongat fins al juliol

Notícies relacionades

Després dels primers sis mesos en fase de prova, l’ajuntament amplia l’abast del programa i el prolonga fins al juliol. En aquest primer mig any s’han fet prop de 3.000 cangurs a 400 nens, la majoria de 5 i 6 anys. De mitjana, cada menor ha estat tres vegades al mes als espais del Concilia. En el seu primer mig any, el projecte va suposar més de 200.000 euros d’inversió. D’aquí al juliol, la xifra serà de 340.000 euros. Amb el nou espai obert, el nombre de persones que treballen en el projecte passa de 18 a 21.

Un 48,7 de les famílies ateses són monoparentals i el 54% del total ja tenia alguna relació amb altres serveis d’atenció públics. El principal motiu esgrimit per deixar els nens als espais era anar a treballar (un 33%), seguit de la necessitat de tenir temps per a un respir (19%). En tot aquest temps, remarca el consistori, només hi ha hagut un positiu, un nen, al novembre, i hi ha hagut 14 confinaments, de 12 nens i dos educadors, per prevenció.