Excés de decibels

El 57% dels barcelonins estan exposats a nivells de soroll superiors als recomanats

  • L’ajuntament preveu incorporar radars acústics per detectar vehicles sorollosos 

El 57% dels barcelonins estan exposats a nivells de soroll superiors als recomanats
1
Es llegeix en minuts

El 57% dels barcelonins estan exposats durant tot el dia a nivells de soroll de trànsit iguals o superiors que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera negatius per a la salut (53 decibels) i un 27% d’aquests ho estan a nivells «molt per sobre» (65 decibels o més).

Aquestes dades es desprenen de l’informe ‘Soroll ambiental i salut a la ciutat de Barcelona’ elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (APSB), i que han presentat aquest dimarts la regidora de Salut, Gemma Tarafa, i el d’Emergència Climàtica, Eloi Badia.

L’ASPB ha conclòs que aquests nivells d’exposició al soroll tenen un impacte directe en la salut dels veïns, com són els casos més greus d’afectació emocional, psicològica i social, trastorn del son i la mortalitat per malaltia cardiovascular.

De fet, l’informe constata que 210.000 persones tenen una molèstia intensa per soroll, més de 60.000 tenen trastorn greu del son i que hi ha prop de 130 morts a l’any per malaltia cardiovascular (prop d’un 3%) atribuïbles a l’exposició crònica al soroll ambiental.

Tarafa ha explicat que el trànsit és la principal font de soroll durant tot el dia i engloba pràcticament tota la superfície de la ciutat, especialment al districte de l’Eixample, mentre que l’oci nocturn és la segona font, reduïda dràsticament per la pandèmia.

Diferents mesures

Badia ha explicat que l’ajuntament projecta un Programa de Reducció de la Contaminació Acústica 2021-2030 que inclourà diferents mesures, entre les quals destaca la incorporació de radars acústics per determinar aquells vehicles que provoquen pics d’entre 5 i 10 decibels.

Notícies relacionades

Així mateix, es preveu avançar en el desplegament de la ciutat a 30 quilòmetres per hora, reduir la mobilitat en vehicle privat, ampliar el projecte de superilles, controlar l’impacte acústic de les obres i les activitats d’oci i protegir els entorns escolars.

El govern municipal també adquirirà 20 nous sensors de so amb l’objectiu de col·locar-los en aquells espais i zones on s’implementin canvis urbanístics per avaluar els seus efectes, i que s’afegiran als 133 sensors que ja té la ciutat.

Temes:

Contaminació