DECISIÓ JUDICIAL

Clatellada del Suprem a Colau per les multiconsultes

El tribunal inadmet el recurs de l’ajuntament contra la sentència que anul·lava el reglament sobre participació ciutadana

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Clatellada judicial a Ada Colau. El Tribunal Suprem ha rebutjat l’admissió a tràmit del recurs de cassació presentat per l’Ajuntament de Barcelona contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va declarar nul el reglament que emparava les consultes ciutadanes promogudes pel govern municipal. L’alt tribunal no només no ha acceptat l’acció del consistori, sinó que li ha imposat el pagament de les costes del procés, fins a un límit de 2.000 euros, segons la resolució a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Les multiconsultes propiciades per Colau han patit un nou revés judicial per la inadmissió d’aquest recurs per, segons la resolució del Suprem, l’«incompliment de les exigències» de la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, a través de la norma de la qual s’ha tramitat la demanda presentada al seu dia pel col·lectiu Advocats Catalans per la Constitució i que va originar que el TSJC anul·lés el 2019 l’esmentat reglament.

En aquest sentit, els magistrats del Suprem argumenten, entre altres raons, que «no queda justificat» que les infraccions esgrimides pel consistori en el seu recurs «hagin sigut rellevants ni determinants» en la decisió adoptada pel TSJC en la seva sentència. És a dir, incideixen, no s’ha explicitat «com, per què i de quina manera» aquests hipotètics trencaments «han sigut rellevants i determinants en la decisió». La resolució afirma també que no es «fonamenta prou» la concurrència de determinats aspectes necessaris perquè l’alt tribunal es pronunciï sobre aquesta qüestió.

La decisió del TSJC

Notícies relacionades

A finals del 2019, el TSJC va acceptar el recurs presentat pel col·lectiu d’advocats sobre el reglament de participació ciutadana de Barcelona. El tribunal es va basar en dos arguments. Un incumbeix a la falta d’un tràmit en l’aprovació del reglament que va rebre llum verda l’octubre del 2017, del que s’indica a la sentència que es va haver de sotmetre a un segon període d’informació pública. Els jutges consideren que una vegada superat el període d’exposició pública, es van introduir modificacions que són prou significatives com perquè puguin «qualificar-se com a substancials, cosa que va haver de suposar que se sotmetés novament a informació pública».

El segon motiu que va exposar el TSJC és que si bé les consultes previstes pel reglament de Colau es poden celebrar, aquestes «han de sotmetre’s a la normativa estatal», continguda a l’article 71 de la llei 7/1985, reguladora de les bases del règim local, que indica que els alcaldes, «previ acord per majoria absoluta del ple i autorització del Govern de la nació» podran sotmetre a consulta popular les qüestions de la competència pròpia municipal i de caràcter local que siguin d’especial rellevància per als interessos dels veïns, a excepció dels relatius a la hisenda local».