Operació dels Mossos

Desarticulada una banda dedicada al tràfic de marihuana des de Barcelona

  • L’organització comprava la droga a diversos proveïdors a Espanya i la revenia a altres traficants

  • El líder blanquejava capitals mitjançant l’obertura de bars i restaurants i la compra de xalets, cotxes i obres d’art

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal establerta a Barcelona i que operava des de diversos punts d’Espanya dedicada al tràfic de marihuana. La investigació ha suposat la detenció de deu persones i sis més han quedat com a investigades, totes elles per delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals.

La investigació va començar fa just un any, quan els agents van tenir accés a informació sobre un home que suposadament estava distribuint marihuana des d’un pis de Barcelona ubicat a l’Eixample. Les indagacions van permetre determinar que el principal investigat liderava el grup criminal des d’almenys el 2018, tot i que té antecedents per delictes contra la salut pública. L’organització obtenia la marihuana a partir de diversos proveïdors, tant de Catalunya com d’altres punts d’Espanya, sobretot d’Andalusia, i posteriorment la revenia a altres traficants.

La investigació ha destapat que el líder de l’organització tenia diverses cases llogades en poblacions pròximes a Barcelona, en urbanitzacions i zones aïllades de grans nuclis de població com Teià, Cabrera de Mar, Alella o Cabrils, des d’on distribuïa i venia la marihuana. En les èpoques en què no tenia cap casa llogada, distribuïa la droga des de la planta superior del seu pis de l’Eixample.

La investigació dels Mossos ha permès constatar que l’organització feia transaccions amb un clan familiar instal·lat en una masia de Fogars de la Selva, que actuava com un dels principals proveïdors del grup. «Es tracta d’una organització amb un funcionament perfectament estructurat que adoptava diverses mesures de seguretat i autoprotecció per evitar l’acció investigadora de la policia», han afirmat els Mossos en una nota.

Dissenyada al detall

L’organització tenia un lideratge clar a la figura del principal investigat, instal·lat a Barcelona i des d’on controlava totes les operacions. Tenia un soci, que en molts moments de la investigació arribava a disposar del gruix dels diners de la banda, i un altre home que actuava com la seva mà dreta i que era de la seva màxima confiança.

Immediatament per sota hi havia dos membres del grup que formaven part d’una estructura estable de transport de marihuana d’Andalusia a Barcelona, a qui solia acompanyar un altre dels homes per supervisar l’operació. En paral·lel se situava el germà del líder del grup, que portava a terme diverses tasques com la protecció del seu germà, el trasllat de diners de Barcelona a Madrid i puntualment la distribució quan el seu germà l’hi demanava.

En el tercer escalafó es trobaven diversos familiars del líder, que bàsicament tenien la funció de guardar diverses quantitats de diners generats pel tràfic de marihuana. Una figura important era la d’un enginyer agrònom que gestionava diverses empreses dedicades a la producció i comercialització de cànem industrial i que servia part de la mercaderia a l’organització. De fet, es tractava de marihuana amb un tant per cent de principi actiu molt baix i, per tant, més econòmica, que es barrejava amb la que tenia un percentatge més alt de THC.

Blanqueig

Notícies relacionades

El grup comptava amb la col·laboració d’un assessor, una mena de gestor que aconsellava al cap de la banda com eludir els estaments oficials reguladors i els sistemes fiscalitzadors per poder blanquejar els diners. El cap de la banda no tenia ingressos de cap tipus ni disposava de patrimoni al seu nom que permetessin justificar l’alt ritme de vida que portava. El blanqueig de capitals el portaven a cap tant el líder com el seu germà, aconsellats per l’assessor. Les vies per donar curs als diners il·lícits eren bàsicament la posada en funcionament de bars i restaurants, la compravenda de xalets o cotxes d’alta gamma, i l’adquisició d’obres d’art, especialment de quadros .

L’operació va tenir lloc el 24 de febrer i es van fer vuit entrades i registres, quatre a Barcelona, una a Sant Andreu de Llavaneres i una altra a Fogars de la Selva. També se’n van fer dues a Madrid amb la col·laboració de la Policia Nacional. En el transcurs de les entrades es van detenir deu persones, sis més van quedar com a investigades i es va intervenir material divers per envasar i distribuir la marihuana, diverses joies i rellotges, 33 quadros, 36 quilos de marihuana, tres caixes de seguretat, 42 projectils del calibre 9 mm, localitzats a l’interior d’una caixa d’arma de foc i 55 projectils del calibre 9 mm, entre altres. Els detinguts van passar a disposició judicial el 26 de febrer i el jutge va decretar presó per al líder del grup i llibertat amb càrrecs per a la resta. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.