Sector atemorit

El passeig de Gràcia es blinda per por de més vandalisme

  • Els comerciants reparen aquests dies els 75 establiments que van patir atacs, alhora que molts protegeixen els seus aparadors davant noves mobilitzacions previstes per aquest dissabte

  • Encara no han acabat de comptabilitzar les destrosses, que superaran els 750.000 euros

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Com si es tractés d’un sisme amb múltiples rèpliques, els comerciants del centre de Barcelona contenen l’alè per la por que la ciutat encara afronti més nits d’aldarulls. Tant, que alhora que reparen els 75 establiments afectats al passeig de Gràcia per actes vandàlics, molts intenten blindar-se amb xapes metàl·liques o reixes de cara a protegir-se a curt termini. De fet, l’eix de compres tremola davant les concentracions previstes per aquest dissabte, per si desemboquen en violència per part d’alguns participants, com va passar fa una setmana.

El passeig era aquest divendres un anar i venir d’operaris de cristalleria, fusters i ferrers, prenent mesures, apedaçant o planificant tancaments molt més ferris que els que tinguessin fins ara. El seu president, Luis Sans, assumeix amb tristesa que l’eix d’or de les compres no pugui lluir a la nit uns aparadors vistosos, perquè les reixes s’han convertit en prioritàries per als que ja tenen experiència al vial. «És una pena, però això ja s’ha convertit en habitual a Barcelona, hi ha guerrilles urbanes que protagonitzen aldarulls sigui quin sigui el motiu d’una concentració, des de desallotjaments okupes, a sentències del procés, la condemna de Hasél o el que hagi de venir», opina.

Considera que Barcelona i París s’han convertit en epicentres d’aquests incidents, que en altres punts d’Europa són puntuals, per la qual cosa posa el focus més enllà de la polèmica sentència al raper. «Cal canviar coses del Codi Penal», diu en al·lusió a aquest cas, però «aquí hi ha un problema de fons i és molt preocupant que es repeteixi una vegada i una altra», afirma. Aposta per «assumir com a ciutat que no podem continuar així, dialogar, preservar les mobilitzacions pacífiques i millorar els protocols dels Mossos perquè siguin més eficaços en aquests casos».

Ferides a tot l’eix

El rastre de la fúria d’alguns grupuscles es pot veure encara amb tota claredat de punta a punta del passeig de Gràcia, des de la part més pròxima a la plaça de Catalunya, que concentra les marques més populars (trista estrena la de Nike al seu nou local capdavanter) fins al tram superior que alinea les firmes de luxe, on Versace és només un exemple de l’«injustificable vandalisme que irromp després de les mobilitzacions socials», entelant-les una vegada i una altra. Hi ha hagut un centenar de vidres trencats, una dotzena de negocis saquejats i unes 300 pintades, però el recompte de danys no ha finalitzat.

Un vidrier comenta a aquest diari que el passeig s’ha convertit, a desgrat seu, en un dels seus millors clients. El saldo de destrosses en els últims anys és desolador en aquesta zona. Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, entitat que suma una vintena d’eixos comercials cèntrics i turístics, recorda que aquests dies plou sobre mullat, perquè la situació afecta un sector molt castigat per les restriccions per la pandèmia.

De fet, moltes de les botigues greument afectades estaven tancades a causa de les limitacions vigents fins ara (ni podien obrir les més grans de 400 metres quadrats, ni cap botiga no essencial el cap de setmana). A la clausura forçada s’afegeixen ara factures de reparació d’uns quants zeros, que no està clar que moltes puguin cobrir amb les seves assegurances. «Algunes estan cobertes, però altres tenen franquícia, o directament ho hauran d’assumir elles o reclamar a fons de garantia d’assegurances», explica Jené, que distingeix el legítim dret de protesta, de permetre que «degeneri en descontrol contra la ciutat i els negocis».

Notícies relacionades

La reunió que el sector va tenir dijous amb representants del Govern va servir per tornar a lamentar «la tardança i la tebiesa de la condemna de Pere Aragonès als violents». En aquest sentit, Sans lloa que l’ajuntament hagi sigut aquesta vegada molt més ferm en el seu recolzament al comerç.

Els atacs i saquejos al comerç han deixat aquests dies rere seu un passeig més tancat que mai, ja que a les esmentades restriccions s’afegeixen els establiments que podent obrir han hagut d’abaixar la persiana perquè era impossible treballar sense aparadors o per falta de gènere. Una dependenta d’una coneguda botiga, que demana anonimat, es lamenta d’haver aconseguit sortir de l’erto per trobar-se amb aquest panorama, que l’ha deixat sense treballar uns dies. Sans explica que alguns han preferit no obrir aquests dies davant el temor que es reprodueixin els incidents. I Jené confia que l’episodi quedi enrere i no perjudiqui més la imatge de Barcelona, de cara a la recuperació que veuen cada vegada més pròxima.