En suport a Pablo Hasél

L’Ajuntament de Barcelona restituirà el grafiti del rei emèrit que va esborrar «per error»

El consistori assumirà els costos de tornar a pintar el mural al parc de les Tres Xemeneies

Colau assegura que eliminar el dibuix va ser un «error» i revisarà el protocol de neteja de pintades

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts que restituirà el dibuix del rei emèrit, Joan Carles I, que un grup d’artistes i grafiters van pintar al parc de les Tres Xemeneies en suport al raper Pablo Hasél, que està a punt d’ingressar a presó per les seves lletres contra la monarquia, i que la Guàrdia Urbana i operaris municipals van esborrar «per error».

Ha sigut el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, que ha informat via Twitter de la decisió del consistori. «Quan una cosa s’ha fet malament, no només cal disculpar-se, sinó que cal reparar-ho», ha escrit en un tuit en el qual explica que l’ajuntament ha demanat als artistes de Rocblackblock i de Rebobinart que tornin a pintar el mural. Serra afegeix que el consistori es farà càrrec del cost de tornar a fer el dibuix.

El dibuix del parc de les Tres Xemeneies va durar tot just 24 hores perquè aquest dilluns, personal de la Guàrdia Urbana i de la brigada de neteja de l’Ajuntament de Barcelona van procedir a eliminar-lo, obrint una polèmica sobre qui i per què va ordenar la seva desaparició. El Govern d’Ada Colau va negar que hagués donat una ordre en aquest sentit i va qualificar l’incident d’«error». Aquest dimarts han aparegut al lloc noves pintades de suport a Hasél.

Colau ordena revisar els protocols

Si dilluns era Serra qui negava que hagués existit «ordre política» per esborrar el grafiti, qualificava d’«error» la seva eliminació i anunciava una investigació per saber què havia passat, aquest dimarts ha sigut l’alcaldessa, Ada Colau, la que ha admès que esborrar la cara del Rei en un mural a favor del raper va ser «un error que no s’ha de repetir», per la qual cosa ha ordenat revisar el protocol per esborrar pintades.

Notícies relacionades

En diversos tuits, Colau ha volgut deixar clar que «aquest mural no s’hauria d’haver esborrat». «Tot i que no hi ha hagut cap ordre política, és un error que no s’ha de repetir, i per això hem demanat revisar el protocol que s’ha aplicat», ha afegit l’alcaldessa.

Colau ha reiterat el seu «compromís total amb la petició de llibertat de Pablo Hasél» i ha apostat per «reformar ja el Codi Penal per evitar més vulneracions de la llibertat d’expressió. Els nostres vots hi són per quan es porti aquesta votació al Congrés».