POBRESA ENERGÈTICA

Torre Baró segueix mobilitzat contra els talls de llum diaris

  • Els veïns d’aquest barri a la Zona Nord de Nou Barris demanen a les administracions un calendari d’actuacions.

  • Es manifesten tots els dilluns i els dimecres per exigir una solució «real, efectiva i a curt termini».

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat que les constants mobilitzacions han fet efecte i han forçat moviments tant per part de l’Ajuntament de Barcelona com d’Endesa, els veïns de Torre Baró –barri treballador i de muntanya a la Zona Nord de Nou Barris– no tenen intenció d’aturar la seva intensa campanya de denúncia fins que aconsegueixin una solució «real, efectiva i a curt termini». Amb aquest objectiu es van concentrar dilluns a la placeta del barri –espai en el qual poden mantenir les distàncies de seguretat– i ho tornaran a fer aquest dimecres amb una altra cassolada davant l’oficina de la companyia elèctrica al districte, juntament amb altres veïns del territori afectats pels talls (i els preus). El seu crit de guerra no deixa lloc a dubtes: «Endesa, escolta, Torre Baró està en lluita». «Han fet reunions i anuncis, però nosaltres seguim amb els talls. Cada nit se’n va la llum tot i que suposadament ara no hi ha tant consum, perquè les temperatures han pujat», assenyala Jose Antonio Martínez Vicario, jove del barri que està liderant la mobilització. La situació és sempre la mateixa: «Se’n va la llum, cridem, venen, fan el nyap i fins demà, que tornem a estar en les mateixes, unes dues hores sense llum», resumeix aquest combatiu veí, preocupat per la seva mare, que depèn d’un respirador artificial.

«L’ajuntament ha anunciat uns objectius amb què estem d’acord, però no hi ha una data sobre la taula. Només amb l’anunci dels objectius no fem res. El problema no s’ha resolt i la solució a curt termini, que és que els veïns anem a denunciar cada tall, no ens serveix», prossegueix el jove activista veïnal, qui reitera que fins que hi hagi una planificació i un pressupost no pensen aturar les convocatòries.

Notícies relacionades

Els tres objectius són: a curt termini, una auditoria per veure el consum real del barri a curt termini (òbviament superior al que suporta la xarxa); a mitjà termini, el reivindicat canvi del transformador per adaptar-lo a aquest consum i, a llarg termini, la modernització de la xarxa (al barri segueixen amb els pals de fusta).

Auditoria pública de l’estat de la xarxa

Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) van fer públic aquest dilluns un comunicat en el qual demanen que es depurin responsabilitats en els talls de llum als diferents barris de la ciutat (el cas de Torre Baró no és aïllat, porten també setmanes mobilitzats al Raval) i es garanteixin les indemnitzacions a què tenen dret les persones damnificades; que es realitzi una auditoria pública sobre l’estat de la xarxa de distribució a la ciutat per detectar els punts en els quals és necessària la renovació de l’equipament i que es forci l’empresa a un pla d’inversió detallat i públic que permeti als barris controlar-ne el compliment.