AL RAVAL

Compte enrere per evitar el desnonament de l’icònic Sant Pau

  • L’històric gimnàs social, reconvertit en refugi per a persones sense sostre durant la pandèmia, té una ordre de desallotjament per al 20 de gener que ve.

  • Aquest dijous el líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, n’ha demanat l’expropiació, i la de JxCat, Elsa Artadi, la compra.

  • El districte de Ciutat Vella també s’ha reunit aquest dijous amb la propietat per intentar arribar a un pacte que no ha sigut possible, tot i que han acordat trobar-se de nou demà.

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’última data marcada per al desnonament, el 20 de gener que ve, és cada vegada més a prop. Malgrat que el gimnàs social Sant Pau va presentar una petició als jutjats per sol·licitar l’ajornament de l’execució com a mínim fins al 30 d’abril –data fins a la qual tenen contracte amb l’Ajuntament de Barcelona per oferir un servei essencial–, de moment la jutge no ha respirat. L’ordre per desnonar un lloc en què entre el 20 d’abril i el 20 de desembre es van oferir 39.212 dutxes i 39.212 canvis de roba més a persones que viuen al carrer, segueix dempeus. Persones a qui també, i sobretot, aquí se’ls ofereix calor, una cosa tan necessària durant la pandèmia, encara més dura portada al carrer. Qui diu calor diu foc, un cigarro, un somriure o una clau anglesa per ajustar un cargol de la cadira de rodes.

Qui sí que ha mogut fitxa durant aquest dijous han sigut els partits polítics. El president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, ha demanat a l’alcaldessa que expropiï el gimnàs per evitar-ne el desnonament. Maragall ha lamentat que l’ajuntament no hagi arribat a un acord amb la propietat. «Estem desaprofitant una oportunitat de comptar amb una promoció de vivenda social en un barri que la necessita molt», ha afirmat el líder d’ERC. El gimnàs està construït en una típica casa-fàbrica del Raval, a l’estratègica Ronda de Sant Pau, on podrien aixecar-se pisos protegits (amics premiats del Sant Pau ja tenen redactat un interessant projecte).

La líder de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, d’altra banda, aquest dijous també ha demanat a l’alcaldessa que actuï. En el seu cas no parlen d’expropiació sinó de compra, amb el mateix objectiu que Maragall: «Garantir-ne la continuïtat i complir el mandat del ple» municipal (que en va aprovar l’adquisició amb el recolzament de tots els grups fa més de dos anys). En un comunicat Artadi ha explicat que el seu grup portarà una petició a la comissió d’Ecologia i Urbanisme per instar el govern municipal a «salvar un equipament emblemàtic per a la ciutat» que ajuda persones desfavorides i sense llar.

Negociacions d’última hora

Notícies relacionades

El districte de Ciutat Vella també s’ha reunit aquest dijous per enèsima vegada amb la propietat de l’equipament per intentar arribar a un pacte de (gairebé) última hora que no ha sigut possible, tot i que han acordat trobar-se novament demà.

Més enllà del servei social a les persones sense sostre que el gimnàs ha ofert durant tota la pandèmia –en què, a més de les dutxes contractades pel consistori, també ofereixen menjar– el gimnàs té 80 anys d’història que no volen perdre. Quan podien obrir, la màgia del lloc era la barreja de veïnes grans del Raval de tota la vida fent aiguagim al costat de nens migrants sols que aprenien boxa.