Sectors en guerra

El comerç i la restauració entreguen carbó als consellers del Govern

  • Les grans patronals protagonitzen una acció simbòlica a la plaça de Sant Jaume contra la gestió de la pandèmia a Catalunya

  • «Feia dècades que els Reis Mags no trobaven tantes famílies preocupades i negocis al caire del precipici», diuen en una carta

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Abans de marxar fins a l’any que ve, els Reis Mags han fet una visita ràpida a la plaça de Sant Jaume per entregar un sac de carbó als consellers que integren el Consell Executiu de la Generalitat. També els han deixat una carta, per si no es donaven per al·ludits. Amb aquesta nova acció simbòlica, les grans patronals del comerç i la restauració a Barcelona han volgut mostrar el seu descontentament amb la gestió de la pandèmia que està portant a terme el Govern, que des d’aquest dilluns aplica noves limitacions a l’activitat econòmica.

Sumaven forces el Gremi de Restauració de Barcelona, Barcelona Oberta, Barcelona Comerç i Comertia amb l’ànim d’expressar el seu «rebuig frontal a aquestes últimes restriccions». Tant les que limiten a 4 hores i mitja al dia l’activitat de l’hostaleria des del 21 de desembre com les que han entrat en vigor avui i suposen el nou tancament dels centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats cada dia, així com la limitació d’obrir només els laborables el comerç no essencial. Consideren que és un «tancament encobert» de la restauració i un cop al sector, precisament el dia en què comencen les rebaixes, amb les greus conseqüències econòmiques que comportarà.

Notícies relacionades

A la carta que amb sorna han adjuntat a cada conseller, en nom dels Reis Mags, confessen «amb sorpresa» que no entenen per què el Govern «no va de la mà de dos sectors tan importants». Tot i que pensen que les restriccions tenen bona intenció, «els resultats econòmics són preocupants». «Fa segles que visitem els nens de Catalunya i feia dècades que no trobàvem tantes famílies preocupades, tants emprenedors arruïnats i tants negocis al caire del precipici», continuen. Amb el mateix recurs, demanen als polítics «asumir el toc d’atenció que simbolitza el carbó i escoltar» els comerciants i restauradors, que estenen la mà per «intensificar el diàleg i espais de treball». Els dos col·lectius consideren que és necessari consensuar estratègies per blindar l’activitat fins que s’aconsegueixi la immunitat de grup.

Com que no tots els consellers s’han portat tan malament, segons consideren les patronals, també han tingut unes paraules d’agraïment, en boca de Melcior, Gaspar i Baltasar, per a la consellera Ester Capella per haver impulsat el decret llei que ha permès que molts restauradors renegociïn el lloguer, i per a Ramon Tremosa (Empresa) pel seu «caràcter dialogant» en la recerca de solucions pactades.