El Grinch va de compres per Barcelona

  • Els centres comercials encaren sense aglomeracions el seu primer cap de setmana obert de desembre
  • Un clàssic, l’entrega de la carta als reis o al Pare Noel, deriva en solucions molt diferents per la Covid
Barcelona 19 12 2020 Barcelona Primer fin de semana de centros comerciales abiertos  Ambiente general en centros comerciales  En la Illa Diagonal hay un sistema curioso para que los ninos den la carta a los reyes  a traves de un cristal  Retratar eso prioritariamente  TODOS LOS NINOS QUE APARECEN  TENGO AUTORIZACION PATERNA  AUTOR  Manu Mitru

Barcelona 19 12 2020 Barcelona Primer fin de semana de centros comerciales abiertos Ambiente general en centros comerciales En la Illa Diagonal hay un sistema curioso para que los ninos den la carta a los reyes a traves de un cristal Retratar eso prioritariamente TODOS LOS NINOS QUE APARECEN TENGO AUTORIZACION PATERNA AUTOR Manu Mitru / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts

Primer dissabte pandèmic de desembre en què els grans centres comercials de Barcelona (La Maquinista, Diagonal Mar, Glòries, L’Illa...) obren tots els seus establiments al públic. Falta menys d’una setmana per Nadal. En comparació amb les pressions d’altres anys per aquestes dates, la sensació, a falta de xifres, és que hi havia poca gent. Compres, sí. Cues a l’exterior d’algunes botigues, també, però és que per comprar mitjons, per exemple, només hi podia haver dos clients dins del local. Set minuts d’espera per comprar quatre parells, més un de regal. D’aquí a un mes, algun d’ells haurà perdut la seva parella corresponent. Això mai falla. En resum, que aquest any no cal que vingui el Grinch per arruïnar el Nadal.

Per posar el termòmetre en aquesta atipiquíssima jornada prenadalenca s’han visitat els tres grans centres comercials de la Diagonal, L’Illa, Glòries i Diagonal Mar. L’elecció podia haver sigut una altra, però que, ja se sap, la línia recta és el camí més curt en matemàtiques i, quan hi ha poc temps disponible, en periodisme.

Mascaretes al seu lloc

Dies enrere, algun d’aquests pols comercials estava parcialment obert. Depenia d’una curiosa loteria. Els negocis amb porta al carrer podien obrir. La resta, tret que fossin d’alimentació, no, però dins d’aquest criteri hi havia altres insondables excepcions. La Fnac, per exemple. Llavors, en una altra visita a mitja setmana, feia una certa angoixa veure com els vigilants de seguretat privada havien d’avisar cada dos per tres els clients que es col·loquessin bé la mascareta. Massa nassos a la vista. Aquest dissabte, al mateix passadís central, no hi havia cap desídia, com si l’altura de les mascaretes pugés al mateix ritme que l’anomenat índex de reproducció del virus. Mascaretes al seu lloc, gel a dojo i, potser, menys gent.

A primer cop de vista podria gairebé certificar-se que la situació era idèntica en els tres centres comercials visitats. Fins i tot l’oferta de mitjons, cinc parells pel preu de quatre, és possible adquirir-la en les mateixes condicions en els tres centres comercials. Però, amb esperit coniller, era possible trobar alguna cosa realment molt diferent. Un clàssic en aquestes dates, l’entrega de la carta als Reis Mags o al Pare Noel, ha sigut resolta a cada lloc amb un enginy diferent.

Correu electrònic reial

El més Grinch, per dir-ho alguna manera, és el de Diagonal Mar. «Bon dia. ¿Hi ha algun patge, no diguem ja un rei, al qual entregar-li la carta?». Una empleat del centre respon amb el somriure que se suposa que va amb el seu sou. «No, aquest any cal enviar-la per correu electrònic». Semblarà una modernor, però a tota criatura el correu electrònic li sembla a aquestes alçades del segle una cosa de vells. Potser desdenyen aquesta forma d’entrega, no és que al final els portin or, encens i mirra o, pitjor encara, una cuixa de Rudolph cuinada amb ceballots.

A La Maquinista, feta la consulta per telèfon, l’entrega de la carta és presencial, però amb cita prèvia, com si fos Hisenda. Això sí, és d’agrair que quan han vist que s’omplien totes les hores disponibles, han contractat més membres del seguici reial.

Glòries, tot i que amb canvis d’escenografia en comparació amb altres nadals menys ‘grinchians’, s’ajusta més al cànon del que s’espera dels Reis Mags o d’un Pare Noel reglamentari. Les famílies, en rigorós ordre, entren a un establiment adequadament decorat.

Notícies relacionades

El servei postal més interessant, com a mínim el que millor prepara els petits per al dia de demà, és el de L’Illa. És on correspon, a la placeta on en altres ocasions es munten exposicions. Vista amb la perspectiva adequada, 10 passos enrere, és literalment una urna gegant amb un parell de ranures. Els nens poden parlar amb els recollidors de cartes a través d’un vidre. Poden passar la carta a través d’una ranura. Aprenen així el concepte de finestreta ministerial. Una cosa, això sí, cal reconèixer-la. La ranura no és estreta. És ben ampla. Hi ha criatures, i això és tan veritat com que hi ha aigua al mar, que les escriuen en una pàgina Din A3.

El pròxim cap de setmana, qui sap, la visita pot ser diametralment diferent. Amb mig Europa reconfinada de nou, és possible que tot canviï de nou. El doctor Seuss, autor del Grinch i d’altres contes esbojarrats, hauria tret molt suc, sense cap dubte, a un nadal com aquest. Quina llàstima que ja no estigui entre nosaltres.