Celebració al museu del Born

La joventut de Picasso: fascinació per Velázquez i Goya

L’exposició ‘Picasso. Els Quaderns’ es podrà veure fins al 4 d’abril del 2021, amb tres dies de portes obertes el 18, 19 i 20 de desembre

La mostra del museu del carrer de Montcada compta amb unes 1.300 pàgines de dibuixos i esbossos dels quaderns de l’artista malagueny

GRAFCAT6150 BARCELONA 17 12 2020 - Un visitante observa la Copia de Felipe IV realizada por Pablo Picasso (d) junto al cuadro original de Velazquez (i)  conformando una exposicion de 17 cuadernos del pintor  que a traves de un millar de dibujos ilustran los inicios del artista  su formacion en A Coruna  Malaga y Barcelona  o su admiracion a la obra de Velazquez y Goya  a los que pudo copiar en el Museo del Prado y que pueden verse en el Museo Picasso de Barcelona  EFE  Quique Garcia            EFE Quique Garcia

GRAFCAT6150 BARCELONA 17 12 2020 - Un visitante observa la Copia de Felipe IV realizada por Pablo Picasso (d) junto al cuadro original de Velazquez (i) conformando una exposicion de 17 cuadernos del pintor que a traves de un millar de dibujos ilustran los inicios del artista su formacion en A Coruna Malaga y Barcelona o su admiracion a la obra de Velazquez y Goya a los que pudo copiar en el Museo del Prado y que pueden verse en el Museo Picasso de Barcelona EFE Quique Garcia EFE Quique Garcia / Quique Garcia

4
Es llegeix en minuts

Per commemorar el 50 aniversari de la donació que Picasso va fer a la ciutat de Barcelona, el Museu Picasso ha preparat una exposició amb 19 quaderns, 17 dels quals formen part de la cessió que va fer el 1970, de la seva etapa acadèmica i juvenil. A través seu es poden veure els inicis artístics del malagueny i els grans referents espanyols dels que l’artista es va impregnar durant aquella època, com són Velázquez i Goya.

La importància d’aquests quaderns era vital per a Picasso, que els va conservar a la seva col·lecció personal durant tota la seva vida. El mateix director del Museu, Emmanuel Guigon, ha recordat les paraules del pintor en un dels quaderns vinculats a ‘Les Demoiselles d’Avignon’ el 1907: «‘Je suis le cahier’» (Jo soc el quadern). La comissària de l’exposició, Malen Gual, assegura que «hi ha 190 quaderns documentats i es creu que poden arribar fins als 200». Si bé és cert que alguns dels quaderns que té en propietat el museu ja han sigut exposats en altres mostres, ara s’han convertit en la peça fonamental: «No mostrem els quaderns com a tesi de res, sinó que els fem protagonistes».  

Els 19 quaderns exposats contenen un total de 1.300 dibuixos i esbossos. Malen Gual i el seu equip van pensar a materialitzar les pàgines a través d’una tauleta perquè el públic hi pogués interactuar, però amb la pandèmia això no ha sigut possible. Davant la impossibilitat de poder tocar els aparells electrònics, el centre ha digitalitzat totes les pàgines dels quaderns, que es poden veure a les pantalles una rere l’altra. Per visionar la totalitat de les imatges i apreciar tot el fons documental, «l’assistent hauria d’estar tres hores mirant-les», ha afirmat la comissària, que ha afegit: «Amb l’ús de les tauletes hem volgut mantenir en certa manera la mida original dels quaderns. A més, perquè les tauletes podrien ser els quaderns de dibuix actuals».

La Corunya, Madrid i Màlaga

La mostra consta de sis sales ordenades cronològicament. La primera se centra en el període de la Corunya, Madrid i Màlaga. En el trajecte de la Corunya a Màlaga és quan Picasso descobreix per primera vegada les obres de Velázquez al Prado, l’abril de 1895. El pintor va copiar dues de les seves pintures in situ en un dels quaderns que hi ha exposats. A la sala es pot veure el contrast entre el Picasso que encara no havia descobert Velázquez i el Picasso posterior. 

En la segona, el pintor es desplaça a Barcelona el setembre de 1895 per estudiar a l’Escola de Belles Arts de la Llotja durant tres anys. D’aquest període es coneixen sis quaderns, uns dels quals va dedicat a l’estudi preparatori de «Primera Comunió», una de les seves primeres obres mestres i que també està exposada. La següent sala se centra en l’estada de Picasso a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando des de l’octubre de 1897 al maig de 1898. S’hi pot veure des de la instància del pintor per poder anar a l’acadèmia fins a la comparació entre el retrat de Felip IV de Velázquez (restaurat el 1980) i la còpia de Picasso. Amb cinc quaderns queda palès l’estudi del jove davant els grans pintors espanyols, en especial Velázquez i Goya, de qui copia diversos capricis i escenes de tauromàquia.

Els Quatre Gats, primera exposició individual

La segona part de la mostra se centra en l’estada de l’artista a Horta de Sant Joan, Gósol i els viatges a París. Després de superar l’escarlatina, Picasso es refugia a casa de Manuel Pallarés a Horta i en els quaderns dels dos pobles porta a terme diversos esbossos del paisatge rural, retrats íntims i cròniques de la vida al poble. El 1899, Picasso entra en contacte amb la taverna Els Quatre Gats, el mateix lloc on el pintor dissenya la seva primera exposició individual el febrer de 1900. A la sala, un dels quaderns conté molts dibuixos preparatoris d’una obra que mai es va arribar a fer, a més de trobar-se el quadern més petit de tota l’exposició amb dibuixos del seu primer viatge a París, la tardor de 1900. 

Notícies relacionades

L’exhibició s’acaba amb el quadern que li va regalar el pintor a l’editor agrada Gili. Aquí hi ha moltes referències a ’La Tauromàquia’, de Pepe Illo. Els dibuixos estan directament relacionats amb el llibre il·lustrat homònim que es va publicar el 1959. En les més de 20 obres que hi ha exposades a la sala el pintor va fer servir la tècnica de l’aiguatinta al sucre, una barreja de tinta xinesa amb sucre. 

Per completar la mostra dels quaderns, el museu ha rebut diversos préstecs de diferents pinacoteques: dues obres de Velázquez del Museu Nacional del Prado, quatre del Museu Nacional d’Art de Catalunya, sis gravats del Museu Goya de Saragossa, una obra del Museu de Montserrat, així com diversos documents i obres de l’Escola Llotja i la Fundació Palau, entre altres. El Museu Picasso ha preparat tres jornades de portes obertes els dies 18, 19 i 20 de desembre en l’horari habitual per a l’exposició ‘Picasso. Els Quaderns’, que estarà oberta al públic fins al 4 d’abril del 2021.