Conflicte

Restauradors de Gràcia s’adhereixen a la denúncia per presumptes irregularitats en la gestió de la consellera de Salut

  • Recolzen la iniciativa de l’empresari de Girona que acusa Alba Vergés de malversació de fons públics i tràfic d’influència
  • Inicien una mobilització amb enviaments de correus a l’oficina Antifrau i al Síndic, i amb noves denúncies particulars
  • Mantenen que les mesures adoptades contra el sector s’han basat en l’activitat d’una empresa designada «a dit» i sense la formació necessària
54975654 59

54975654 59 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Empresaris i treballadors de bars i restaurants de Gràcia, així com clients i simpatitzants, han iniciat una mobilització contra la gestió de la crisi de la Covid-19 exercida per la consellera de Salut, Alba Vergés, adherint-se a la denúncia presentada recentment per un restaurador de Girona. El col·lectiu, que des de les xarxes socials està donant a conèixer ja la seva campanya, comparteix amb ell el seu argument que els indicadors sanitaris que van desembocar en el tancament de l’hostaleria l’octubre passat (durant 40 dies) no podien justificar aquesta decisió. Recolzen la seva acusació de prevaricació, malversació de fons públics i tràfic d’influències contra Vergés, que articularan enviant una bateria de correus electrònics a l’oficina Antifrau i al Síndic de Greuges en els pròxims dies, així com presentant a títol individual denúncies que seguiran el patró de la primera.

L’Associació de Bars i Restaurants del Barri de Gràcia, amb associats que estan molt a prop del tancament com a conseqüència de les limitacions implantades pel Govern, ha sigut la primera a seguir els passos de l’afectat. «Sabem que és com David contra Goliat, però volem que arribin el màxim d’adhesions a aquesta denúncia i que s’investiguin les irregularitats», explica a aquest diari un portaveu.

Fa tot just una setmana es va fer públic que l’empresari Albert Caupena, en representació de la Rostisseria L’Arest de Girona, havia presentat una denúncia contra la consellera vinculada a la seva gestió sobre la Covid-19 i els seus efectes sobre l’activitat econòmica de sectors com l’hostaleria. Manifestava que rere el tancament el negoci patia una pèrdua directa de 42.800 euros i una pèrdua de beneficis de més de 15.000. Argumentava, però, que aquesta situació «es va justificar» partint de diferents «indicadors sanitaris gestionats per l’empresa privada Ferrosal, amb un contracte atorgat per un pressupost de 17,5 milions d’euros i amb personal no qualificat ni amb experiència mèdica amb un contingent de 105 persones». I afegia que el seu gerent és Roger Junqueras, germà del líder d’ERC, Oriol Junqueras.

Rastreig qüestionat

En aquest document, que ara subscriuen desenes d’operadors amb bars i restaurants a Gràcia, es relatava que aquest contracte milionari per al control telefònic (rastreig) dels malalts de Covid-19 a Catalunya es va fer «de forma directa, a dit, sense concurs públic [...]», amb «una malversació de diners públics». Els representants legals de Caupena, basant-se en tot moment en les dades de contractació ja publicades en la premsa, afirmen en la denúncia que les 105 persones eren «del tot insuficients». I amb un cost teòric molt inferior (uns dos milions d’euros, estimats mitjançant una consultoria aportada), malgrat l’import atorgat «abusiu, interessat i desproporcionat». També destaquen la renovació de la gestió del 061 per part de la mateixa empresa (filial de Ferrovial), per 10,5 milions, sense concurs.

Notícies relacionades

Quant a l’acusació de prevaricació, emfatitzen que Vergés va culpabilitzar el sector de la restauració partint de dades «arbitràries» i «amb interessos partidistes» per mantenir «els contractes milionaris». S’afegeix que l’actual aforament restringit al 30% a l’interior dels restaurants continua avalat en estadístiques «proporcionades per empreses partidistes amb interessos econòmics». Aportant la comparació amb el cas de Madrid, en la denúncia es considera arbitrària la mesura, que no va tenir en compte «les conseqüències socioeconòmiques».

Per als restauradors de Gràcia, que esperen que més hotelers de Barcelona s’afegeixin a la iniciativa, «la gestió ha sigut nefasta per al sector, però la malversació de fons públics i la prevaricació no haurien de quedar impunes». Molts, a més de dirigir-se a Antifrau i el Síndic en recolzament a Caupena, presentaran denúncia davant els Mossos seguint el mateix argumentari que ell. El Gremi de Restauració de Barcelona està estudiant el cas abans de pronunciar-s’hi.