Revolta escolar contra el cotxe a Barcelona

Alumnes i pares de 19 escoles tallen el carrer a 17 punts de la ciutat per demanar entorns escolars que no estiguin dominats per l’automòbil

201210 Manifestacions a escoles en contra de la contaminacio  Foto Joan Mateu Parra 10 12 2020

201210 Manifestacions a escoles en contra de la contaminacio Foto Joan Mateu Parra 10 12 2020 / Joan Mateu Parra

  • La pròxima protesta està convocada per al 15 de gener i el manifest ja té el recolzament de 40 escoles

  • «Els cotxes fan que respirem malament i a més xoquen contra les persones», es queixa el Bru, de 7 anys

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha una lluita que es repeteix a la sortida de qualsevol escola de Barcelona. La d’una mare, un pare, uns avis o una cangur intentant que el nen, perquè passa més amb ells que amb elles, es posi el maleït abric. En alguns casos, fins i tot el jersei, perquè moltes criatures consideren que la màniga curta és ideal per al desembre mediterrani. Aquesta batalla no ha sigut aliena a la jornada de protestes en 17 punts de la ciutat, en què 19 escoles s’han posat d’acord per tallar el carrer i protestar per l’excés de contaminació a Barcelona i la presència de cotxes als voltants de les escoles. S’han mobilitzat a vies de Sant Martí, Gràcia, l’Eixample i Horta-Guinardó, convertint l’asfalt en una extensió del pati i generant, en alguns casos i sense voler volent, importants problemes de trànsit.

Entre d’altres, han tallat Mallorca i Aragó. Tant se val la cruïlla, però a l’amputar dos carrers en sentit Llobregat, els automòbils s’han vist sorpresos i obligats a desviar-se cap a, per exemple, Còrsega o Provença. Urgell era a punt de rebentar en el cas de la protesta dels alumnes i pares de l’escola Auró, que va ser la primera a mobilitzar-se fa un parell de setmanes. La següent ocupació del carrer, o recuperació, segons es miri, està programada per al 15 de gener, i el manifest en què s’expliquen totes les raons del moviment l’han firmat ja 40 associacions de famílies d’escoles de tota la capital catalana. Això fa pinta de créixer.

‘Cars ruin cities’

Les pancartes fetes per les criatures van totes en el mateix sentit. Diuen el següent: ‘Menys cotxes, més salut’, ‘volem respirar’, ‘el fum ens mata’, ‘entorn escolar segur’, ‘voreres segures’, ‘menys fum, més somriures’, ‘l’aire net és un dret’, ‘la salut és el primer’ i ‘el cotxes arruïnen les ciutats’, però en la seva versió en anglès ‘cars ruin cities’. Com a portaveu improvisada de tots, la Lola, de 6 anys, deixa anar el retolador per atendre aquest diari. Explica que li agradaria una Barcelona «més verda i amb més arbres». Diu que els cotxes li fan mal de cap. I que l’aclaparen, molt, sobretot en el camí de casa a l’escola, al cor de l’Eixample.

Notícies relacionades

El Bru, de 7 anys, amb una mica més de recorregut en la vida, afegeix que els cotxes «fan que respirem malament i provoquen malalties». I, a més, afegeix, «xoquen contra les persones», una peculiar manera de posar sobre la taula els atropellaments de vianants. Aquest jove alumne de l’escola Auró diu que és difícil que els polítics els facin cas. L’hi pot preguntar al regidor de l’Eixample, Jordi Martí, que s’ha acostat amb bicicleta i precisament està parlant amb el seu pare.

El manifest reclama que davant els centres educatius només hi hagi un carril de circulació i que la velocitat quedi limitada a 20 quilòmetres per hora, que desapareguin les «autopistes urbanes», que s’actuï amb la celeritat amb què s’han ampliat les terrasses dels bars i restaurants, l’eliminació de places d’aparcament en els accessos a l’escola i el control dels nivells de contaminació. Segons un estudi d’Eixample Respira partint de les dades recollides per les estacions meteorològiques, el 30% dels centres educatius de Barcelona superen el límit recomanat de diòxid de nitrogen, un percentatge que escala al 90% en el cas de l’Eixample. Guille López, portaveu d’aquesta entitat, diu que encara és aviat per parlar d’una manifestació conjunta «perquè la idea és cridar l’atenció a l’entorn de cada escola». Primer una cosa i després l’altra, com al col·le.