Reaccions sectorials

El comerç i la restauració arremeten contra la frenada a la desescalada

Els centres comercials perdran la campanya nadalenca i es veuen abocats a «conseqüències catastròfiques»

La restauració es queda sense sopars i «sense l’última esperança» de remuntar al desembre

zentauroepp53693225 barcelona 08 06 2020 barcelona  coronavirus covid 19 barcelo200801121850

zentauroepp53693225 barcelona 08 06 2020 barcelona coronavirus covid 19 barcelo200801121850 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’enèsima gerra d’aigua freda de les restriccions de la pandèmia per als sectors econòmicsha agafat fora de joc elcomerç i la restauració, que confiaven que lasegona fase de desescaladaels permetés esprémer en la mesura possible lacampanya nadalenca.Però, molt al contrari, milers de restaurants continuaran tancats o sota mínims en absència de l’horari de sopars, alhora que elscentres comercialses queden fora de l’habitual pic de vendes del desembre, que aquest any es concebia com un salvavides. Els dos sectors han arremès contra la nova decisió delGovern.

Des de la patronalComertia, que inclou centres comercials, sostenen que mantenir la fase 1 (amb aquests establiments encara tancats) aboca a «conseqüències catastròfiques» les empreses.Barcelona Obertarecorda que el 85% de botigues d’aquests centres són de petit format i podrien funcionar amb l’aforament reduït dels comerços de carrer sense problemes. A més, cada centre té sistemes de control d’afluència i facilitats per restringir accessos, entre altres mesures. Consideren la mesura, que afecta 3.000 botigues i 35.000 llocs de treball a Catalunya, «incongruenti impossible d’entendre».

Notícies relacionades

En el mateix sentit s’ha pronunciat el director delGremi de Restauració, Roger Pallarols, que, a més, havia presentat unapetició per ampliar horaris abans del previst. Mantenir l’horari de tancament a les 21.30 hores,sense opció a sopars, «liquida la campanya nadalenca, que era l’última esperança del sector». Lamenta, també, que s’hagi tornat a trencar el diàleg amb els sectors afectats, als quals «no es consulten mesures de què depèn la seva supervivència».

El col·lectiu creu que «el Govern no té resposta per a l’activitat econòmica i ha tirat la tovallola».