tradició amb mascareta

La campanya nadalenca posa a prova la resiliència de Barcelona

L'enllumenat dels carrers, amb més inversió, mira d'animar des de demà les compres presencials davant el 'boom' digital

Molts establiments només resistiran els pròxims mesos si la venda del desembre es desenvolupa amb òptims resultats

zentauroepp55983079 bcn201125170804

zentauroepp55983079 bcn201125170804 / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La posada en escena oficial de l’inici de campanya nadalenca de Barcelona que començarà demà dijous deixa clar l’inèdit de la celebració del 2020: desplegament al Born (un espectacle amb 400 persones de públic, a les 18.00 hores, prèvia reserva), després de diversos anys marcats per la política de la descentralització festiva. La pandèmia ha sumit el centre de Barcelona en una crisi comercial sense precedents, on la il·luminació es postula com un esperó per ‘fingir’ una certa normalitat i atraure la ciutadania a les botigues. No serà fàcil després de mesos en què moltes compres no alimentàries s’han realitzat a través d’un clic d’ordinador. Amb aquest panorama, la ciutat incrementarà la seva parafernàlia festiva sabent que del resultat de les vendes del desembre dependrà el futur de centenars d’establiments.

Les xarxes socials s’han fet ressò en les últimes setmanes del debat sobre el malbaratament o no de recursos municipals per ornamentar amb leds 100 quilòmetres de carrers. El consistori destinarà 1,7 milions d’euros, tot i que la majoria de l’increment d’un 65% respecte a l’any passat es destina a subvencions i no a incrementar per si mateix el muntatge. Així, el comerç paga un 75% de la factura, en lloc del 50% habitual. Només 112.000 euros seran realment de recursos lumínics extraordinaris. 

Imatge virtual dels llums del Paral·lel d’aquest Nadal

L’associació d’eixos comercials de proximitat, Barcelona Comerç, alerta que ni amb aquesta ajuda n’hi ha hagut prou per compensar baixes en la quota d’associats. En un 23% de zones s’han reduït els comerços col·laboradors, mentre que en un 15% han crescut.  Per això, en eixos com Barnavasi, Cor Eixample, Sant Martí Eix Comercial hi haurà instal·lacions individuals per a les botigues col·laboradores; i en el cas de Sants, Sagrada Família o Fabra Centre, s’ha optat per un model mixt d’il·luminació general en els trams amb massa d’associats, i de tipus individual en parts on hi havia pocs participants. La patronal lamenta que moltes franquícies, bancs i grans marques rebutgin participar malgrat beneficiar-se dels muntatges.

Per al seu vicepresident, Prosper Puig, la il·luminació és «una inversió» fonamental en una campanya en la qual molts negocis es juguen la seva continuïtat. «És important generar il·lusió perquè en aquestes dates la compra és emocional», destaca, i vestir el carrer implica competir contra la venda ‘online’ des del sofà. L’alcaldessa Ada Colau ja va fer una crida fa uns dies per optar pel comerç de barri en lloc d’Amazon.

En els eixos més cèntrics o turístics, associats a Barcelona Oberta, la campanya, juntament amb les rebaixes, serà clau. En molts casos suposarà resistir un llarg hivern per davant ple d’incerteses. Es dona per fet que molts tancaran després d’intentar reduir estocs a la campanya nadalenca, però d’altres podran assumir despeses en funció de com vagi aquest període de vendes que s’obre amb el ‘black friday’ i l’encesa nadalenca.

Més llums per mirar de reanimar els carrers

El mapa de la il·luminació de la capital catalana incorpora algunes novetats. Per començar s’inaugura amb un ‘show’ de Sol Picó davant el mercat del Born, com a acte oficial. Seguidament, s’encendran els leds de tota la ciutat.

Aquest any, es recupera Balmes entre les vies principals (no eixos comercials pròpiament) a càrrec de l’ajuntament, com Gran Via, Paral·lel, Universitat i Aragó, totes amb leds nous menys aquesta última. S’ornamentaran també Via Laietana i plaça d’Urquinaona, com ja es va fer l’any passat per contrarestar els problemes viscuts en aquests dos punts calents de manifestacions. Aquest any s’innova també engalanant els 39 edificis dels mercats municipals, i es tornen a incorporar després d’un breu parèntesi la Diagonal, la Via Trajana i el passeig de la Verneda. A més, a Creu Coberta i Pelai, les voreres tornaran a tenir arcs lluminosos de banda a banda en lloc d’ornaments individuals. Diàriament s’activaran a les 17.30 hores, mentre que està per determinar l’horari d’aturada, en funció de si hi ha canvis en el toc de queda. També estrenen ‘look’ la majoria d’eixos cèntrics.

Seguir els Reis des del sofà

La passió infantil i familiar que desencadena la cavalcada ha resultat aquest any incompatible amb les distàncies i la seguretat sanitària, així que toca viure l’arribada dels Reis Mags per la tele (TV-3, Betevé i TVE de Catalunya). L’arribada el 5 de gener serà com cada any al pailebot Santa Eulalia, i es dirigiran al gran recinte habilitat al Fòrum per preparar el repartiment de regals nocturn. Allà hi haurà instal·lat des del 28 de desembre (en 10.000 metres quadrats) un ‘magatzem’ de regals, carrosses, vestuari dels Mags i espectacles d’animació, amb patges virtuals i recollida de cartes. Només es podrà visitar (la majoria de dies d’11.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 hores) amb prèvia reserva (a partir del 15 de desembre per internet o telèfon). La instal·lació serà un recorregut d’uns 700 metres amb ambients per veure en menys d’una hora.

Fires nadalenques de carrer més reduïdes 

Amb menys llocs, més distàncies però la mateixa varietat, algunes fires nadalenques sí que tornaran als carrers de Barcelona. La de Santa Llúcia, als peus de la catedral, redueix a la meitat els seus punts de venda aquest any (121) i s’organitzarà amb dos punts d’accés i cinc agents cívics encarregats de controlar el seu perímetre. En aquesta ocasió hi haurà 72 llocs de figures i pessebres, 35 de verd i arbres i 14 d’artesania, per visitar des del 27 de novembre fins al 23 de desembre, d’11.00 a 20.30 hores els dies feiners i de 10.00 a 21.00 hores en dies festius i vigílies.

La de la Sagrada Família, de menor mida, començarà un dia més tard (de 10.00 a 21.00 hores a excepció de dissabtes i vigílies de dies festius, quan tancarà a les 22.00 hores). Situada als peus del temple, la compondran 8 establiments de verd i arbres, 19 de pessebres i guarnicions, 8 d’alimentació i 13 de regals. Per seguretat, s’establirà un circuit pel qual caminar i les parades estaran envoltades de tanques.

Notícies relacionades

L’ajuntament encara no ha decidit si es podrà dur a terme la Fira de Reis de la Gran Via. Les activitats a la plaça de Catalunya, més de 100, començaran el dia 18.

Cap d’any per seguir per la finestra o la tele

La Nit de Cap d’Any dels últims anys a l’avinguda de Maria Cristina haurà de fer una aturada aquest any. L’opció alternativa ideada pel consistori serà un espectacle de 15 minuts de focs artificials des d’un punt alt de la ciutat que permeti la màxima visibilitat des de diferents punts de la ciutat, sense públic. Abans, es podran seguir les 12 campanades en forma de 12 palmeres de foc que llançarà cada districte de la ciutat.