EL FUTUR D'UN EQUIPAMENT DE REFERÈNCIA

La FAVB demana estudiar l'ampliació del Clínic a la Fira

L'opció de créixer per Montjuïc va ser descartada fa temps pel centre sanitari i la Conselleria de Salut al·legant falta d'espai

Els veïns de l'Eixample inicien el procés per protegir patrimonialment l'Escola Industrial, la ubicació preferida per l'hospital

entrada-del-hospital-clinic-barcelona-1568801977788

entrada-del-hospital-clinic-barcelona-1568801977788

5
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Hospital Clínic necessita créixer. Això és així i ningú ho dubta. Ni el mateix centre sanitari, per descomptat, ni les administracions que ho han de fer possible (ajuntament i Generalitat), ni els veïns de l’Esquerra del Eixample. Unanimitat fins aquí. Però punt. En l’on i el com no hi ha consens, de fet, per no haver-hi, no hi ha informació sobre els plans que les administracions manegen per a l’ampliació de l’hospital. I d’això es queixa la plataforma Un nou Clínic és possible salvant l’Escola Industrial, entitat que reuneix totes les associacions del barri afectades, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Reclamen una ampliació que no destrueixi el patrimoni arquitectònic de l’Escola Industrial, el gran pulmó verd d’un barri amb la densitat de població més alta de Barcelona i l’espai que té més números per allotjar al nou recinte sanitari. I demanen, també, esgotar altres possibilitats, com la de créixer per la Fira, opció al seu dia descartada pel Clínic.

 

Que quedin clares dues coses: els veïns no s’oposen que l’hospital creixi i exigeixen no quedar-se sense centre sanitari de proximitat després que les retallades del 2010 tanquessin el servei d’urgències del carrer de València. Però sí que exigeixen –a més de «claredat i transparència en el projecte»–, que es valorin totes les opcions d’ubicació: «Volem un diàleg profund amb totes les possibilitats sobre la taula per analitzar i argumentar els pros i contres de cada una i poder donar una resposta àgil i ràpida». De moment, no han aconseguit res. Silenci administratiu. En part, a causa de la por que es repeteixi una polèmica com la sorgida amb l’ampliació del CAP del Raval Nord que va enfrontar sanitat versus cultura a l’implicar també el Macba. «No es tracta d’escollir sinó de solucionar un tema de barri que també és de ciutat», apunten des de la plataforma.

Blindar el pulmó de l’Eixample 

El problema de barri és que amb 100.000 residents en 2,5 quilòmetres quadrats i amb un dèficit històric d’equipaments no poden permetre’s el luxe de perdre un espai verd, un camp de futbol, una piscina olímpica coberta, un poliesportiu, una pista de futbol sala i un dipòsit pluvial que regula l’excés d’aigua a l’Eixample quan les pluges són torrencials, patrimoni arquitectònic al marge (part del recinte porta la firma de Rafael Guastavino, arquitecte que va exportar la volta catalana als EUA, entre altres reconeguts arquitectes). Per això, que aquest dilluns han presentat al Departament de Cultura una sol·licitud d’incoació d’expedient per declarar l’Escola Industrial com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Ara només té una protecció a nivell local, cosa que en permet el creixement volumètric, aconseguir una protecció a nivell de Catalunya blindaria el recinte davant els nous 200.000 metres quadrats que suposadament necessiten el Clínic. Saber el temps que necessitarà Cultura per acceptar o no el tràmit i la resoldre’l és un misteri. El que hem dit, silenci (o desconeixement) administratiu.

 

«El Clínic necessita una solució. Però la de l’Escola Industrial, per les afectacions i trasllats que suposa, sembla la més lenta. Necessitarà 15 anys. Potser s’haurien d’esgotar altres opcions», argumenten des de la plataforma. ¿Quines? «Entenem que el Clínic passa per quedar-se al barri, però la seva ampliació potser no. Entenem que hi ha altres peces urbanístiques que es poden tenir en compte». La FAVB en suggereix algunes: la Maternitat de les Corts, els terrenys pròxims a la nova estació de la Sagrera i la Fira de Montjuïc. Aquesta última, va estar sobre la taula, afirma l’ajuntament, però la van descartar la Generalitat i el Clínic per falta d’espai. Des del centre sanitari es va considerar que la superfície no era suficient per al trasllat de l’actual centre sanitari i l’ampliació, i que la nova construcció quedaria massa lluny si s’optava per mantenir l’edifici històric i no aixecar-ho tot de nou. El ‘no’ a la Fira no va ser la primera negativa de l’hospital, que va descartar créixer pel solar de l’antic parc de bombers de l’Eixample després d’haver desallotjat el cos per poder fer l’ampliació.

Situació estratègica

Tot i que l’opció de la Fira no és del grat del Clínic, sí que ho és de la FAVB i dels experts en urbanisme. «La majoria d’arquitectes opinen que la seva situació és estratègica: l’espai està ben comunicat, té un pulmó verd al costat i és una manera de generar activitat al parc de Montjuïc», expliquen des de la plataforma. Es troba, a més, al costat de dos pols importants: un gran eix comercial (Creu Coberta) i el cultural del Paral·lel. No és al districte de l’Eixample, ubicació que la Conselleria de Salut vol mantenir, però és just al costat. I té un altre punt a favor, segons les associacions de veïns: «Un hospital del segle XXI cal aixecar-lo de nou, és molt difícil fer-ho en edificis històrics».

Notícies relacionades

 

Mentrestant, l’ajuntament afirma que «cal continuar estudiant conjuntament amb totes les institucions implicades les possibles alternatives». Salut només «contempla l’opció de l’Escola Industrial», i el Clínic dona el silenci per resposta. 

Mil nens sense futbol i tres mil usuaris sense piscina

Ampliar el Clínic per l’Escola Industrial suposa deixar l’Eixample Esquerra sense els seus principals equipaments esportius. El recinte acull un camp de futbol en el qual juguen quatre equips des de fa dècades, algun més de sis. Històrics són el Catalònia, el Don Bosco i la Penya Anguera, més recent és l’Esquerra de l’Eixample. En total la Coordinadora Esportiva de l’Escola Industrial gestiona mil nens entre 6 i 19 anys, un 80% dels quals viuen a menys de 200 metres del recinte. Canviar el camp de futbol de lloc suposa el possible tancament d’alguns dels quatre equips i deixar molts nens sense la possibilitat de jugar ja que qualsevol trasllat obligaria al transport. «Ens dediquem a la formació integral de la joventut a través de l’esport. No és només una frase sinó una pràctica diària», afirmen des de la coordinadora.