Barcelones

Miracle a la Barceloneta

Una parella entusiasta obre la llibreria Fahrenheit 451 al carrer de la Sal (a la Barceloneta), al mateix local que va allotjar la mítica Negra i Criminal

zentauroepp55520085 contra merino201026133046

zentauroepp55520085 contra merino201026133046

2
Es llegeix en minuts
Olga Merino
Olga Merino

Periodista i escriptora

ver +

Tenen un no sé que de Bonnie i Clyde. No perquè es tracti de gàngsters en fuga, sinó per l’energia que gasten en època de vaques magres, com ho va ser la Gran Depressió. Sergio Lledó (43 anys, malagueny) i Azra Ibrahimovic (36 anys, bosniana) són parella i acaben d’obrir una llibreria a la Barceloneta, al mateix espai que havia allotjat l’enyorada Negra i Criminal, la que van regentar Montse Clavé i l’enyorat Paco Camarasa. L’han batejat com a Fahrenheit 451 –la temperatura a què crema el paper– en homenatge a Ray Bradbury, a la novel·la que dibuixa un món distòpic on els llibres es cremen perquè la població no pugui llegir.

El local, al número 5 del carrer de la Sal, conserva algunes picades d’ullet del passat –el cartell que deia «el mòbil del crim», la silueta del cadàver traçada amb guix al terra del soterrani– i la bona atmosfera de sempre. Abans de custodiar llibres, el recinte havia sigut peixateria i, abans d’abans, un dipòsit de sal, substància que, a dir dels esotèrics, absorbeix la mala vibra. I es nota: van obrir fa un parell de setmanes, en una jornada de portes obertes en què els veïns es van acostar a donar-los la benvinguda al barri. Juguen, doncs, a casa.

Si Negra i Criminal s’havia especialitzat en el ‘noir’, Fahrenheit 451 vol enfocar-se en les editorials independents, sense gairebé espai a les taules de novetats (Las Afueras, La Umbría y La Solana, Hurtado y Ortega, Gatopardo, La Felguera, Con Tinta Me Tienes, Contraescritura...). El Sergio, amb 20 anys d’experiència al sector, i l’Azra, un volcà d’energia balcànica, van emprendre ells mateixos les tasques de recondicionar l’espai, perquè tenien «temps, escàs ‘money’ i molta motivació». Tanta que, fins i tot fa ben poc es dedicaven a vendre llibres en un remolc per a cavalls adaptat, com les ‘food-trucks’, les gastronetes que ofereixen a les fires patates braves en safates de cartró. L’artesà de Terrassa que els va tunejar el remolc no acabava d’entendre-ho; però, com, ¿només prestatgeries? ¿I la planxa per als bocates calents?

La parella tenia instal·lada la llibreria mòbil a Sitges –ara orfe de comerços llibrescs–, no per hipsterisme, sinó pel desorbitat preu dels lloguers. Fins que un dia es va produir una mena de «miracle literari»: rere el taulell de la rulot, van conèixer la propietària del local del carrer de la Sal, Ana Shelly, a qui li va encantar el seu projecte i els va oferir treballar en comandita, en condicions fantàstiques, no només per vendre llibres, sinó també per crear un cau cultural, un lloc de trobada i intercanvi d’idees. L’Azra enarbora una asserció que comença a fer fortuna: «Les llibreries són els nous bars» i, en aquest sentit, el de comunitat, aquesta mateixa setmana arrenquen un taller sobre literatura i adulteri impartit per Alfonso Barguñó.

¿I el romàntic remolc? Doncs pretenen utilitzar-lo els caps de setmana, en festivals i pobles sense llibreria. Com els vells quincallers.

Les ‘papallones negres’ de Sarajevo

Quan Azra Ibrahimovic va estudiar a la Universitat de Sarajevo, encara coïa en la memòria la crema de la biblioteca durant la guerra. Un incendi que va durar tres dies. Queien sobre la ciutat incomptables cendres d’incunables cremats, que la gent va anomenar «papallones negres». La mateixa expressió s’utilitza a ‘Fahrenheit 451’.

Llibreria Fahrenheit 451

Carrer de la Sal, 5

Notícies relacionades

Dilluns a dissabte, de 10.00 a 14.00 i de 16.30 a 20.30 

https://www.fahrenheit451cafeylibros.com/