PROPOSTA D'ORDENANCES FISCALS I PRESSUPOSTOS PER A L'ANY QUE VE

BCN mantindrà durant el 2021 la rebaixa del 75% en el pagament per terrasses

El govern congelarà taxes, per la qual cosa preveu percebre entre 60 i 70 milions d'euros menys el 2021

La caiguda dels ingressos el 2020 suposa una pèrdua de 180 milions per a les arques municipals

terraza car 1200

terraza car 1200

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El govern d’Ada Colau ha iniciat l’itinerari previst per a l’aprovació dels pressupostos i les ordenances fiscals per al 2021 i ho ha fet, en relació amb aquestes últimes, amb dues mesures destacades. Una, la de congelar les taxes, renunciant a increments sobre els barems ja existents. L’altra és especialment rellevant per als restauradors, que després de mesos de buit viuen ara dies d’inquietud, de nou amb la persiana abaixada: l’ajuntament ha anunciat que la rebaixa del 75% en la taxa de terrasses es prolongarà fins a finals del 2021. La veritat és que no s’hagués entès el contrari. La congelació i la rebaixa suposaran entre 60 i 70 milions d’euros l’any que ve. Per diversos conceptes vinculats amb l’efecte de la crisi sanitària, el 2020 el consistori va perdre 183 milions d’euros.

La rebaixa de la taxa de terrasses es va anunciar el mes de maig com una mesura provisional fins a finals del 2020, i era un gest necessari no només en el concret: feia setmanes, mesos, que els restaurants i bars no podien atendre els clients. També era un compliment a un sector profundament indignat amb Colau, perquè fa un any, quan es va presentar el projecte d’ordenances per al 2020, va esclatar la bomba: el govern volia encarir la taxa de terrasses fins a multiplicar-la per quatre en alguns casos. Finalment, per aconseguir el necessari recolzament d’ERC perquè prosperés, la taxa va veure una mica limitat el seu encariment.

La ciutat encunya una nova taxa per als patins compartits similar a la del servei de bici i motos

Quatre vegades més car

Un exemple amb el qual es va il·lustrar la situació és el de la Rambla, tot i que ara no serviria: considerada la zona zero del turisme, segons la regulació prèvia el cost d’una terrassa era de 0,46 euros per metre quadrat i dia. El govern volia que la xifra es multipliqués per quatre, fins a 1,95 euros per dia i metre quadrat, i al final va quedar en 1,56 euros. De tota manera, els restauradors van posar en dubte que l’impacte s’hagués matisat. 

En qualsevol cas, aquest pagament es veurà limitat a un 25% durant tot el 2021, un any que és encara una incògnita. Al maig, el 2021 semblava clarament com un període de recuperació, almenys a partir de la seva segona meitat. Ara ja no està tan clar.

La proposta

La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín i el regidor de Pressupostos, Jordi Martí, han presentat la proposta, després d’abordar-la aquest mateix dilluns amb els grups de l’oposició. El procés d’aprovació de les ordenances va paral·lel al del pressupost, i tots dos culminaran, si hi ha l’acord necessari, en el ple del 23 de desembre. 

Notícies relacionades

Ballarín ha necessitat que a més de la rebaixa de la taxa de terrasses, aquesta no es cobrarà si l’activitat es veu interrompuda, com passa ara. La regidora ha recordat que les modificacions en les ordenances de l’any passat suposaven un increment previst de 66 milions d’euros. I tot seguit ha precisat la caiguda general d’ingressos prevista per l’efecte de la crisi sanitària en taxes i impostos: 183 milions d’euros menys el 2020 per diversos conceptes. Per la rebaixa en la taxa de terrasses i en altres serveis, com el de la  recollida de residus sòlids urbans, per la caiguda de recaptació en diferents impostos vinculats amb l’activitat econòmica i per vendes patrimonials previstes no fetes. Per al 2021 es preveu d’entrada una caiguda d’entre 60 i 70 milions per la congelació dels barems actuals i la rebaixa en terrasses. 

Nova taxa per a patinets compartits

Sí que s’afegeix una nova taxa, la que pagaran els patinets compartits en règim d’explotació econòmica, com passa amb els serveis de bicicletes i motos compartides. S’aplicarà a totes les empreses que es dediquin a aquesta activitat.