equipament d'emergència

Barcelona tanca un dels pavellons de la Fira per a persones sense llar

«No em queda cap altre remei que dormir al carrer en plena pandèmia», protesta un dels usuaris

El consistori assegura no tenir prou fons per mantenir-lo obert i demana ajuda a la Generalitat

zentauroepp55286249 bcn montjuic201006191629

zentauroepp55286249 bcn montjuic201006191629 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Va ser bonic mentre va durar, ara no em queda cap més remei que viure al carrer en plena pandèmia, i és una cosa que em fa molt de respecte», explica Óscar Sánchez, que ha estat més de sis mesos vivint en un dels pavellons instal·lats a la Fira de Barcelona per atendre, en plena pandèmia, les persones sense llar de la ciutat. Aquest dijous l’ajuntament decretarà el tancament d’aquest equipament d’emergència, tot i que manté obert un altre espai similar amb 200 llits. Un dels motius, és l’«inassumible» cost de l’espai que el consistori diu que ha de costejar en solitari. L’ajuntament manté que tots els usuaris rebran el suport dels serveis socials municipals, tot i que, fonts de l’equipament gestionat per la Creu Roja amb el recolzament de l’exèrcit, confirmen que un 20% dels fins ara residents no han trobat una sortida en albergs municipals o habitacions de relloguer, i hauran de tornar al carrer. 

Quan fa sis mesos es va decretar l’estat d’alarma, l’Ajuntament de Barcelona va obrir, en una iniciativa pionera a Espanya, les portes de dos pavellons de la Fira de Montjuïc, on es van ubicar prop d’un miler de persones que viuen al ras a la Ciutat Comtal. Són dos equipaments d’emergència, gestionats per la Creu Roja i la Fundació Salut i Comunitat, en què la Unitat Militar d’Emergències (UME) ha participat oferint llits, servei de menjar i recolzament logístic. Un d’aquests pavellons, on l’última setmana s’han comptat fins a un centenar d’usuaris, tanca ja aquest dijous, 8 d’octubre. L’altre, el gestionat per Salut i Comunitat, es mantindrà obert amb 200 llits, i absorbirà part de les persones que han de ser expulsades. 

Dos homes descansen al pavelló per a persones sense sostre de la Fira de Montjuïc, el maig passat. / FERRAN NADEU

És el cas de Fernando Segura o Francisco, dos homes que es van veure al carrer quan la pandèmia els va deixar sense feina. Pagaven una habitació en un pis compartit, però els va ser impossible continuar assumint-ne els costos. «Jo estic tranquil, perquè m’han canviat de pavelló, no em quedo al carrer. El que em preocupa és la incertesa, el no saber fins quan estarem aquí,» explica un d’ells a les portes de l’equipament, a primera hora del matí. «Al que dorm al meu costat sí que l’han expulsat, i em fa terror haver de ser jo el següent», afegeix l’altre sostenint un entrepà entre els braços, que els brinden des de l’espai municipal.

«El que ens preocupa és la incertesa, el no saber fins quan estarem aquí»

Usuaris del pavelló per a persones sense sostre de la Fira

Segons la tinenta d’alcade de Drets Socials de l’ajuntament, Laura Pérez, es tracta d’una operació, la del desallotjament, que s’ha fet tenint en compte la complexitat i el recolzament de cada persona. «Hem fet cirurgia social per poder donar respostes a tots els casos», assevera. Un grup d’homes aniran a viure als albergs municipals de primera acollida, ubicats a la Zona Franca, Sarrià, Nou Barris i Pere Calafell. «I a la resta, una minoria, els estem oferint recolzament i ajuts personalitzats, és evident que no tots podran sortir amb una clau entre les mans, però és que ningú més ens està ajudant a finançar aquest servei, i per a nosaltres és inassumible fer-ho en solitari», conclou Pérez.

«Hem fet cirurgia social per poder donar respostes a tots els casos»

Laura Pérez

Tinent d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona

El consistori ha demanat a l’UME que es retiri, però implora que deixin els llits perquè l’espai es pugui utilitzar com a equipament de l’operació fred, per poder acollir el miler de persones que viuen a la ciutat quan la temperatura descendeixi fins i tot als zero graus. I és que en aquests moments prop d’un miler de persones dormen al ras a Barcelona, segons els últims recomptes municipals, i 2.900 ho fan en albergs de l’ajuntament o d’entitats socials. 

1.400 euros al mes per plaça

Notícies relacionades

Segons les dades del consistori, cada plaça en els pavellons de la fira costa 1.400 euros al mes. La despesa mensual és de mig milió d’euros, i aquest any ja han invertit 15 milions d’euros per mantenir l’espai. «Aquest és l’únic lloc per a persones sense llar nascuda després de l’emergència de l’estat d’alarma que segueix obert a tot Espanya, malgrat que l’hem finançat sols», insisteix Pérez. Fa referència, per exemple, als albergs que es van obrir a Lleida i a la comarca del Segrià, finançats per la Generalitat, o els centres de pernocta que també va finançar la Conselleria d’Afers Socials a Girona per als temporers.

El de Barcelona, és l’únic alberg d’aquest tipus obert per la pandèmia que segueix obert a Espanya

Fa setmanes que Barcelona tracta de convèncer el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, perquè aporti una part dels recursos que garanteixin que l’espai no tanqui i es puguin atendre totes les persones sense llar. «O ens ajuden amb això o no ho podrem sostenir», assumeix la tinenta d’alcalde. I és que, segons diu, el 50% dels usuaris que han estat en aquestes instal·lacions d’emergència eren persones que viuen en altres zones de l’àrea metropolitana, de Catalunya o fins i tot, d’altres zones d’Espanya o d’Europa. 

Els testimonis dels usuaris