CRIM A L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

Última oportunitat per investigar qui va assassinar Pedro Álvarez

La família del jove mort per un tret al cap reclama que es reobri el cas

Un policia nacional va arribar a ser detingut i empresonat, però després va ser exonerat

zentauroepp54991108 pedro alvarez200918182607

zentauroepp54991108 pedro alvarez200918182607 / Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Unes 200 persones van corejar aquest dijous davant l’Audiència de Barcelona: «Pedro, germà, nosaltres no oblidem».  D’aquesta manera, van mostrar el seu recolzament als pares de Pedro Álvarezassassinat als 20 anys d’un tret al cap a l’Hospitalet de Llobregat el 15 de desembre de 1992, quan estava amb la seva nòvia. Un crim que 27 anys, nou mesos i tres dies després, com recorden els progenitors, encara està sense resoldre, malgrat que un policia nacional va ser detingut i empresonat durant una setmana. Després va ser exonerat.  La família de la víctima està cremant els últims cartutxos a nivell judicial perquè el cas no es tanqui i s’investigui a fons.

 En una sala del Palau de Justícia de la capital catalana i a porta tancada (els pares del jove no hi van poder entrar) es va celebrar ahir la vista del recurs que va presentar la família de la víctima contra de la decisió del jutjat d’instrucció del febrer passat (confirmada al març) d’arxivar el procés. La fiscalia no recolza els plantejaments esgrimits per l’advocat Benet Salellas, en nom dels progenitors, i al·lega que el delicte ha prescrit pel pas del temps.

Aquest debat és la clau perquè la investigació es reobri i hi hagi la possibilitat que les investigacions puguin seguir, com reclama la família, en mans dels Mossos d’Esquadra i no les de la Policia Nacional, cos a què pertany el fins ara únic sospitós. I que es puguin utilitzar les noves tècniques policials per intentar aclarir el crim. L’advocat que exerceix l’acusació particular va rebutjar la consideració feta per la Policia Nacional en el procediment que «no és possible que la repetició de les proves policials practicades en el seu moment, amb tecnologies actuals, aportin resultats diferents als que obren en la causa».

Les sospites

La família de la víctima i el col·lectiu ciutadà que els recolza ho tenen clar. N’hi havia prou de llegir la pancarta que presidia la concentració davant l’audiència. «27 anys de l’assassinat de Pedro Álvarez per un policia. Sense justícia». «Han assassinat el meu fill, que facin el que vulguin, però jo seguiré. La justícia és per al poble», va sentenciar Juanjo Álvarez, el pare del Pedro. «Demanem que investigui un altre cos policial, no la Policia Nacional. Però ens ho neguen tot», insistia.

La pistola del policia que va arribar a ser arrestat encara està intervinguda, però no el seu cotxe, que ja ha sigut desballestat. A més, segons els parents i amics del jove mort, no es va fer la prova per determinar si aquest agent tenia restes de pólvora a la mà o a la roba i així determinar si va ser qui va disparar aquella nit fatídica. El Pedro va rebre un tret al cap per part del conductor d’un vehicle que va estar a punt d’atropellar-los a ell i la seva nòvia i després va fugir. El principal sospitós va ser el policia nacional de Barcelona J. M. S. L’agent, que va ser situat al lloc del crim,  està actualment en llibertat.

Les altres línies d’investigació, als anys 90, van portar a un atzucac. La família, al final, va aconseguir que les investigacions passessin de la Policia Nacional a la Guàrdia Civil, però res va canviar i el jutjat va arxivar i va denegar la reobertura del cas el febrer passat. El magistrat, en línia amb la posició de la fiscalia, va considerar prescrit el delicte i, per tant,  que no es podia perseguir, si bé va reconèixer tenir «dubtes». Aquests dubtes són l’esperança de la família del Pedro.

L’advocat Benet Salellas afirma que la data de prescripció encara no ha arribat i la retarda fins al pròxim 28 de setembre. A aquest dia, segons el seu parer, caldria sumar-hi, a més, el temps que la justícia va estar paralitzada al decretar-se l’estat d’alarma per la Covid-19.

El debat

Notícies relacionades

La discrepància amb la fiscalia se centra en el fet que aquesta institució no té en compte, a l’hora de calcular la prescripció –les actuacions s’han de mantenir paralitzades 20 anys–, el període comprès entre els anys 1997 i  2000, que la Guàrdia Civil va estar investigant el tema, al creure que llavors en el punt de mira no estava el policia sospitós, sinó que les investigacions van anar cap a una altra banda.

Salellas considera que aquest aspecte jurídic hauria de ser objecte d’anàlisi en el judici en virtut, entre altres motius, del dret de les víctimes, en aquest cas els pares del Pedro. «Ha de prevaler la investigació», recalca el lletrat. El jurista va detallar al tribunal, precisament, l’evolució en què en aquests últims anys ha tingut la protecció de les víctimes, al·ludint a l’estatut que regula els seus drets i, fins i tot, al projecte de llei de la Memòria Històrica. «La víctima té dret que s’investigui», recalca el jurista.