Les festes en temps de coronavirus

La Mercè 2020 surt al rescat del Titànic cultural de la pandèmia

La festa major de Barcelona repesca desenes d'espectacles orfes d'escenari per la suspensió d'altres festivals

L'Icub descentralitza com mai la cita de setembre i incorpora fins a vuit interiors d'illa de l'Eixample

zentauroepp54928394 bcn merce200914165058

zentauroepp54928394 bcn merce200914165058 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Carles Cols

Malgrat tot, que no és poc, hi haurà Mercè, diferent de la festa major multitudinària d’altres anys, però, segons es miri, millor en determinats aspectes. Els 55.000 afortunats que cacin alguna de les entrades gratuïtes disponibles a través de la web, l’‘app’ i el telèfon (933.161.038) disponibles gaudiran dels espectacles amb una visió privilegiada, sense un mar de caps per davant. L’Institut de Cultura de Barcelona ha destapat ja totes les seves cartes. Faltava conèixer la programació dels espectacles al carrer (dansa, circ, teatre, etcètera) i, arribat el moment, la Mercè ha acabat per ser el salvavides amb què s’han rescatat les companyies que han naufragat en aquest gran Titànic cultural que ha sigut la Covid-19.

Descartat que l’Havana sigui aquest any la ciutat convidada (si la vacuna ho permet, ho serà el 2021), els programadors de la Mercè han obert de bat a bat les seves portes a diverses desenes d’espectacles que van quedar orfes al suspendre’s o reduir-se cites clàssiques del calendari com la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, el Sismògraf de Dansa d’Olot, la Mostra d’Igualada de teatre infantil i juvenil i, entre d’altres més, Món Llibre, el festival barceloní dedicat a inocular el virus de la literatura en el públic infantil.

De la Zona Franca a Trinitat

De totes aquestes fonts i de les pròpies beu aquest any la Mercè i, a més, ho fa amb una topografia nova. En edicions anteriors, la festa major de la ciutat era un gran circ de, sobretot, tres o quatre grans pistes, totes àmpliament conegudes, com la Ciutadella, el castell de Montjuïc, el Besòs i el parc de la Trinitat, amb el mínim denominador comú de la seva gran capacitat. Repeteixen, adaptades a les exigències de la pandèmia, amb rutes de pas per als espectadors, distància social i també registre per assegurar la traçabilitat de la malaltia en cas d’un inesperat positiu, però l’interessant són la trentena d’altres espais que s’incorporen a la Mercè en una descentralització absoluta de la festa.

Gegants i bèsties fantàstiques, a l’Ajuntament de Barcelona. / FERRAN NADEU

Hi haurà espectacles, per posar un exemple de fins a quines fronteres geogràfiques arriba la Mercè, als jardins dels Drets Humans, parc desconegut segurament pel 99% dels barcelonins i que s’oferirà com a escenari junt amb el passeig de la Zona Franca, als terrenys que un dia van ser de l’antiga fàbrica Philips. Però també hi haurà festa major, més cèntrica, a vuit interiors d’illa de l’Eixample, a l’antic Hospital de Sant Pau, al camp de futbol de Ciutat Meridiana, al mirador d’envejables vistes que és el parc Güell, al pati de la Model i, tot i que la llista és encara llarga, per acabar, al parc de Joan Miró, aquest últim reservat especialment per al públic infantil.

Cinc entrades per dia

El nombre d’entrades reservables per persona i dia és, com en el cas dels espectacles musicals, limitat, però una de les solucions adoptades per l’organització, sobretot per facilitar el dia de festa a les famílies, és que una mateixa entrada serveixi en determinats espais per disfrutar en cadena de dos o tres números consecutivament. No tindria sentit desplaçar-se fins al palauet Albéniz, per exemple, per a mitja hora d’un espectacle i després tornar-hi. Sembla lògic.

Notícies relacionades

Del cartell d’aquest any, l’organització, en especial Marta Almirall, entusiasta programadora, no ha volgut expressament destacar un determinat artista o grup. És a dir, no ha volgut prescriure receptes culturals. L’aplicació telefònica de la Mercè és formidable per explorar quina és l’oferta i, sense pressa (bé, una mica, sí), reservar ja les entrades. La programació musical va ser presentada fa una setmana i amb prou feines queden seients lliures. Es pot suposar que passarà de nou el mateix.

Ni castellers ni correfoc

Barcelona, en resum, celebrarà aquest 2020 una curta i estranya festa major. Seran només tres dies, 24, 26 i 27 de setembre. El dia 23, el pallasso Tortell Poltrona pronunciarà el pregó, però aquesta nit, a diferència d’altres anys, no hi haurà gresca. De fet, cap nit n’hi haurà. Els horaris seran especialment europeus per evitar que les matinades siguin les d’altres anys. Una altra excepcionalitat d’aquest any serà que dins de la programació més vinculada a les tradicions locals hi haurà notables baixes. No hi haurà castellers i falcons. La distància social així ho exigeix. Les sardanes seran només musicals. Tampoc hi haurà cercaviles. El correfoc, ni pensar-ho, a tot estirar una exhibició de la seva potència de foc al Moll de la Fusta. La desfilada i ball de gegants per la plaça de Sant Jaume, menys encara. En qualsevol cas, d’aquestes tradicions hi haurà petits botons de mostra per mantenir la flama viva fins a l’any que ve. De fet, les bèsties fantàstiques i altres figures de l’imaginari popular ja s’exhibeixen, com a aperitiu de la Mercè, al vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona, al Born Centre Cultural i a la Casa de la Caritat.

Temes:

La Mercè