On Catalunya

elevada presència de bacteris

Barcelona prohibeix banyar-se a totes les platges fins dilluns

zentauroepp54876946 bcn playa200911194110

zentauroepp54876946 bcn playa200911194110 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Les intenses precipitacions registrades els últims dies a tot Catalunya han alterat la qualitat de l’aigua del mar fins al punt que l’Ajuntament de Barcelona ha decidit prohibir banyar-se a totes les platges almenys fins al dilluns que ve, quan es tornaran a fer noves anàlisis. El veto coincideix amb la intensa calor, de temperatures de més de 30 graus, prevista per aquest llarg cap de setmana de tres dies gràcies a la Diada.

L’ajuntament ha informat aquest divendres en un comunicat de l’incident i les seves causes: «Les platges de Barcelona presenten la bandera vermella perquè, tal com estableix la directiva 2006/7/CE, els resultats dels controls analítics de les aigües de bany fets per l’Agència de Salut Pública de Barcelona indiquen una qualitat insuficient de l’aigua per valors alterats de bacteris, un fet relacionat amb les pluges dels últims dies».

Fonts municipals van explicar que és normal que empitjori la qualitat de l’aigua quan hi ha temporal. «S’ha de tenir en compte que Barcelona està entre la desembocadura de dos rius, el Llobregat i el Besòs», van aclarir. Van afegir que malgrat el bon temps previst en l’últim cap de setmana de les vacances per a molta gent, no es permetrà el bany fins al dilluns 14, com a molt d’hora, «perquè la normativa indica que s’ha de repetir l’anàlisi cada dos o tres dies».

A la tarda, aquest divendres les platges urbanes registraven una bona ocupació, tot i que els usuaris es podien col·locar folgadament i mantenint de sobres la distància de seguretat. A les banderes vermelles, es van sumar els avisos continus de la megafonia per recordar la prohibició del bany en castellà, català i anglès. «Atenció, atenció, atenció. S’ha hissat la bandera vermella i el bany està prohibit», deia la veu, audible des de tots els racons.

«Hem de fer cas»

«El que no entenc és per què no expliquen això de la pluja i la contaminació de l’aigua. La informació hauria de ser més detallada», va explicar a tres metres de l’aigua l’Iker, un jove de 27 anys, que se’n va assabentar a la sorra mateix que no es podria banyar gràcies al missatge gravat. El mateix li va ocórrer a Julio Prieto, de 40 anys, que va decidir canviar la piscina del seu gimnàs pel mar i es va quedar sense bany vespertí. «Cal resignar-se i no entrar a l’aigua. Hem de fer cas, com amb la Covid-19», va explicar.

Notícies relacionades

No ho va veure igual Nuria Nieto, gestora documental de 52 anys, que gairebé es va submergir a la platja de la Nova Icària, a escassa distància dels quatre socorristes que xerraven al seu lloc i van ignorar la infracció. «És que havia de fer un pipí. Però no entenc per què els que són allà amb embarcacions i pàdel surf poden ser a l’aigua i nosaltres no», va criticar la dona. També ella se’n va assabentar del bany prohibit per la megafonia.

A la veïna platja del Somorrostro, ja a la Barceloneta, la gent era a la sorra. «La veritat és que no m’importa gaire perquè corre una mica d’aire i pots aguantar sense banyar-te», va explicar la Sasha, una turista londinenca de 21 anys.

Temes:

Platges