operació policial a Barcelona

Desallotjat un bloc de pisos turístics del Poble-sec que van ocupar lladres violents

Els Mossos d'Esquadra buiden una finca del carrer d'Hortes que ha albergat durant mesos delinqüents que han terroritzat el barri

«Hi ha famílies que han marxat per la por que han causat, ni tan sols pots mirar-los a la cara», denuncien els veïns

090920 desalojo poblesec 16 9 ep / periodico

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han desallotjat a primera hora del matí per ordre del Jutjat d’Instrucció 32 de Barcelona la finca del número 4 del carrer d’Hortes, un bloc que va ser ocupat per lladres violents que han sembrat el terror al barri del Poble-sec de Barcelona. Es tracta d’un edifici de nova construcció propietat d’una família que havia convertit els set domicilis en apartaments turístics. Amb l’esclat de la pandèmia, els apartaments es van quedar buits i van ser ocupats per un grup de delinqüents –alguns d’ells multireincidents– procedents de França. Va començar així un calvari per als veïns d’un barri que han conviscut durant cinc mesos amb furtsrobatoris violentsviolacions de domiciliamenacesbaralles i fins i tot agressions amb arma blanca. «Hi ha famílies que han decidit marxar», asseguren els veïns.

«Soc mare d’una filla adolescent que té por de sortir de casa perquè la increpaven», explica una de les veïnes mobilitzades per contenir una situació que es va desbordar des del començament. «Quan van arribar van prendre el control d’Hortes –un pas estret– i ens tenen terroritzats», afegeix el propietari d’un bar ubicat no lluny de l’immoble conflictiu i víctima d’un robatori amb força al seu local. «T’intimidaven simulant amb la mà que et tallarien el coll, t’insultaven i, si veien que treies el mòbil per gravar, podien llançar-te una ampolla o el que tinguessin a mà», expliquen.

La rotació d’okupes a la finca ha sigut elevada. Aquest matí hi havia 19 persones, 9 de les quals amb antecedents. En el marc del Pla Tremall contra la multireincidència, els Mossos han identificat durant l’estiu uns quaranta lladres molt actius que han residit a l’edifici. No obstant, segons han comprovat els policies a l’entrar a l’immoble, alguns dels lladres més conflictius ja l’havien abandonat. Van ‘rellogar’ les cases ocupades a altres persones que aquest matí afirmaven haver pagat als habitants anteriors «uns 3.000 euros» per domicili, una possible estafa que investigarà la policia catalana. Alguns d’aquests últims inquilins, els que han sigut desnonats, tenien dos menors al seu càrrec. Fonts policials consultades per aquest diari remarquen que no pot considerar-se el grup que controlava el bloc com un entramat de crim organitzat, tot i que sí que apunten que actuaven coordinadament.

Alguns dels delinqüents ja se n’havien anat i havien ‘rellogat’ vivendes a famílies amb menors a càrrec

Niu de delinqüents

De l’interior d’aquest bloc han sortit sospitosos d’episodis tan greus com el que es va desencadenar fa dues setmanes: un doble apunyalament que va impulsar els seus autors a marxar del lloc per evitar ser arrestats i ‘rellogar’ les cases a famílies que podrien haver sigut estafades. Dilluns passat 24 d’agost, cap a les nou del vespre, dos dels ocupes van ser sorpresos pel cambrer del bar Stop Blai mirant de furtar uns clients. El cambrer va actuar per impedir-ho i va rebre l’ajuda del treballador d’un negoci contigu. La resposta dels dos lladres va ser respondre llançant pedres i ampolles. No va acabar aquí: en la seva ajuda van acudir ‘amics’ del bloc d’Hortes, un d’ells armat amb un ganivet. Aquest últim va atacar els dos treballadors a cop de matxet, un va perdre un dit i va patir lesions greus en dues falanges. L’altre va rebre un tall a la cara i, al mirar de protegir-se el rostre en una segona envestida, va encaixar una punyalada a l’avantbraç. «No només no van marxar al ser sorpresos sinó que es van enfrontar i van acabar atacant amb un matxet. Aquest és el grau d’impunitat que mostren». Contactats per aquest diari els dos treballadors han declinat fer declaracions tot i que l’entorn de tots dos confirma els fets. En realitat, gairebé totes les persones consultades han optat per demanar anonimat per por de represàlies.

Coincidint amb l’ocupació, als domicilis més pròxims hi ha hagut diversos robatoris silenciosos en domicilis: s’han colat en cases –enfilant-se per la façana– mentre els veïns dormien per sostreure telèfons mòbils i bolsos. També han protagonitzat robatoris amb força en bars –en un van fer un forat a la paret per emportar-se diners en efectiu i l’ordinador– i han intentat accedir de nit a establiments com el de Josep Maria Valls, que va trobar el seu pany forçat. No existeixen evidències policials que connectin tots aquests successos amb els apartaments ocupats tot i que per als veïns el que no existeixen són dubtes sobre això.

L’absència de turistes ha provocat que tots els delictes que aquest grup francès d’origen algerià planejava cometre sobre els estrangers que estiuejaven a Barcelona hagin acabat recaient sobre els habitants del Poble-sec. Fonts veïnals i policials lamenten que la llei no permeti actuar amb més celeritat davant ocupacions que res tenen a veure amb les famílies que busquen un sostre. «Això no va d’estar a favor o en contra de l’ocupació sinó que s’actuï contra delinqüents», raonen veïns que també exigeixen que es posi el focus sobre la responsabilitat dels amos dels apartaments turístics. «¿Què faran quan els treguin? ¿Tornaran a deixar-los buits i exposats a una nova ocupació delinqüencial?», es pregunten.

L’avarícia que ha trencat el sac

Roser i Fontrodona –el pas de les Hortes acaba en la segona– eren no fa tant dos carrers plens de petits comerços. Dos afluents de l’avinguda del Paral·lel en un barri, el del Poble-sec de Barcelona, en els quals botigues modestes sobrevivien sense excessos. «La gent va envellir i els fills que els van heretar, sense interès pels negocis familiars, van creure que podrien treure més diners traspassant-los o convertint-los en locals i domicilis de lloguer aprofitant l’embranzida turística de la ciutat i la bombolla immobiliària. En els últims anys he moblat domicilis que costaven 400.000 euros. ¿Com un pis minúscul ha de valer 400.000 euros al Poble-sec?», es pregunta Valls, propietari d’un establiment de somiers i matalassos. El de Valls és un dels pocs negocis antics que queden a Roser i Fontrodona, dos carrers buidats de comerços per la mateixa ambició que també serveix per entendre quins factors han deixat l’edifici d’Hortes exposat als delinqüents. 

El bloc desallotjat aquest dimecres és propietat d’una família que va decidir invertir en una remodelació i convertir la finca en apartaments turístics, explica Antonio Martí, amo de la llibreria La Social, situada just davant. A través de la plataforma Airbnb, l’aposta ha donat beneficis durant alguns anys. Alguns dels seus inquilins temporals han sigut artistes «com el mentalista Anthony Blake», que s’hi va allotjar mentre va ser a la cartellera un dels seus espectacles a l’avinguda del Paral·lel. Els taxis i les maletes amb rodes dels turistes s’havien convertit en una molèstia tolerable que va donar pas a un malson quan es va estendre la Covid-19 i, amb el virus, van desembarcar els lladres. Segons fonts de l’entorn de la propietat d’Hortes, els seus amos han treballat sense parar aquests mesos per intentar fer fora els ocupes i protegir els veïns.

Notícies relacionades

Marc Serra, regidor del districte de Sants-Montjuïc, assegura que l’Ajuntament de Barcelona ha ofert reiteradament als amos un contracte de lloguer per evitar que continuïn buits fins que no torni el turisme i pugui passar de nou. «No és habitual que els delinqüents actuïn al mateix lloc on viuen, ha sigut una ocupació molt conflictiva i disruptiva per al veïnat. El desnonament arriba molt tard a causa de la inoperància del sistema judicial», ha insistit. 

«Hem pogut treure’ls d’aquí... però la pregunta és on aniran ara», resumeix un mosso d’esquadra, conscient que el Codi Penal no castiga d’una manera proporcional les ocupacions il·legals amb finalitats delictives i també que la llei retarda massa la capacitat que tenen els cossos policials per entrar als immobles usurpats. Per a desesperació de veïns com els del Poble-sec.