La festa major de butxaca

La Mercè prendrà escenaris inèdits com el Park Güell i la Model

L'ajuntament obre aquest dimarts la reserva d'entrades per als espectacles musicals, que no podran superar mai l'aforament de 800 persones

zentauroepp42902243 model200907182556

zentauroepp42902243 model200907182556

3
Es llegeix en minuts
Carles Cols

La Mercè 2020 serà, si es compara amb qualsevol edició recent, de butxaca. L’aforament d’un espectacle musical o d’altres arts escèniques mai superarà les 800 persones, sempre separades les unes de les altres. Però també serà un laboratori, qui sap, que potser enriquirà el cartell de futures edicions. Obligat per les circumstàncies, l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) ha incorporat escenaris inesperats i prometedors. Hi haurà música al parc Güell (potser no n’hi ha hagut des de les Jornades Llibertàries de 1977), al pati de la presó Model, en parcs desconeguts de tan recents que són, com els jardins del Doctor Pla i Armengol, al Guinardó, i fins i tot al Camp Nou, no dins del camp de futbol, però sí al perímetre exterior circumdant. Allà, com a detall i pot ser que de metàfora culer, està prevista, entre moltes d’altres altres, l’actuació de Las Bajas Pasiones.

La programació de la Mercè,que sol ser aclaparadora, mai es proporciona en una sola dosi. L’Icub ha presentat aquest dilluns el centenar d’actuacions que pengen del BAM, del Bam Cultura Viva i del festival Música Mercè. Cada etiqueta té el seu estil. Els fidels d’altres anys ho saben perfectament. Dilluns 14 es presentarà la programació de la resta d’espectacles i s’hi preveuen novetats, com per exemple l’ús d’alguns interiors dilla que es van salvar del «cerdacidi» que aquesta ciutat va cometre amb el pla original de l’Eixample.

Dues entrades cada dia

En total, l’Icub calcula que hi haurà unes 100.000 localitats disponibles, és a dir, molt poc arròs per a la gana que sol despertar la Mercè. Per aquesta raó, en el que és tot un repte logístic i tecnològic, a partir d’aquest dimarts i de manera esglaonada es podran reservar entrades per als espectacles musicals. Es podrà fer a través de la web de la Mercè, de les ‘apps’ (tant d’Android com d’IOS) que tan bon resultat han donat altres anys i, per als més analògics, a través del número de telèfon 933.161.038. Com en la conquesta d’Oklahoma, tothom partirà de la mateixa línia de sortida, però com el 1889 en l’anomenada Carrera de la Terra, el nombre de parcel·les que es podran reclamar com a pròpies seran poques. Per al BAM, per exemple, només es podran reservar dues entrades per persona i dia. Tot és, per culpa de la Covid, radicalment diferent d’altres anys. Fins i tot els horaris. Hi haurà música al migdia, a mitja tarda i, per als estàndards locals, a primeríssima hora de la nit. El propòsit és que les celebracions per compte propi no s’allarguin fins a la matinada.

Com es va anunciar quan es va donar a conèixer el pregoner de la festa, Tortell Poltrona, i el cartell oficial de la Mercè 2020, aquest any no hi haurà ciutat convidada, que havia de ser l’Havana, que musicalment hauria sigut la repera. La invitació es posposa al 2021. D’aquesta manera, la ciutat convidada és Barcelona mateixa, una cosa que l’Icub no diu per sortir al pas o per justificar el format diferent de la programació en curs, sinó perquè hi ha hagut una decisió estratègica d’invertir tot el pressupost de contractació musical en grup locals o, com es diu ara per a gairebé tot, de quilòmetre zero. I a més, ara que parlem de xifres, amb una presència de dones sobre l’escenari sense precedents. Un 61%.

Fira del Disc

Notícies relacionades

El programa, com sempre, mereix ser explorat. Cobreix pràcticament tot l’espectre dels gustos musicals i, en ocasions, promet actuacions per emmarcar. Al Grec, Maria del Mar Bonet es retrobarà, després de qui sap quants anys, amb Toti Soler davant el públic. Aquest, en qualsevol cas, és un exemple d’artistes que donen renom a la Mercè. Posats a buscar el cas invers, un exemple de com la Mercè surt al rescat aquest any de la cultura local, serveix a la perfecció la Fira del Disc que se celebrarà a la Fabra i Coats, amb els segells discogràfics independents de la ciutat, engranatge indispensable en la producció musical que no sempre rep l’aplaudiment que es mereix per viure a l’ombra.

La Mercè 2020 serà realment atípica. La preocupació més immediata és assegurar que la reserva d’entrades funciona amb la fluïdesa desitjada. Les sol·licituds entraran per tres canals diferents i de l’eficàcia del sistema informàtic depèn que no hi hagi cap contratemps. La segona preocupació de l’Icub és que, per a als que no aconsegueixin accedir a l’espectacle desitjat, la Mercè del 2020 sigui una festa perduda. Per pal·liar aquesta decepció, BTV programarà en directe nou espectacles cada dia.

Temes:

La Mercè