PROGRAMA MUSICAL

BAM i Mercè Música, una celebració de la proximitat

Els seus programes reflecteixen l'enorme diversitat de realitats de Barcelona, però també miren cap a Europa o l'Àfrica

zentauroepp54819605 pla tres quarts de clara vi als durant l actuaci  de renaldo200907174955

zentauroepp54819605 pla tres quarts de clara vi als durant l actuaci de renaldo200907174955

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ciutat homenatjada a la Mercè del 2020 havia de ser l’Havana, però ha acabat sent la mateixa Barcelona. Per sort, tenim una ciutat gens avorrida, monocromàtica ni freda. La programació musical de les festes reflecteix, com ha dit en roda de premsa Dani Granados, delegat de Drets Culturals, «una enorme diversitat de realitats: de llengües, d’orígens, de gèneres».

Entre el 23 i el 27 setembre, passaran més d’un centenar d’artistes i grups pels restringits però duplicats escenaris del BAM, Mercè Música i BAM Cultura Viva. En el cas concret del BAM, gairebé la meitat de grups són de Barcelona o no gaire lluny. En destaquen noms com els experimentals Za!, que presentaran la seva aliança amb La Megacobla i el duo ‘a cappella’ Tarta Relena; Refree, a duo amb la cantant de fados Lina; els mallorquins gairebé completament instal·lats aquí Da Souza, artífexs d’un màgic pop de guitarres, o l’ascendent artista de pop amb influxos R&B Meritxell Neddermann. Des de Lleida arriben Renaldo & Clara, amb una visió del pop que cada vegada sona més depurada. La vigatana Núria Graham portarà la sàvia melancolia del disc ‘Marjorie’ a la Model. 

D’Oviedo, tot i que educat a l’ESMUC, és Rodrigo Cuevas, agitador folklòric que barreja sons tradicionals amb esclats electrònics. Els andalusos Califat  barregen folklore del sud, electrònica i hip-hop amb tota la desimboltura. De més enllà de l’Estat arriben la tunisiana Emel Mathlouthi, eclèctica veu de la primavera àrab, o il·lustres representants de les escenes jazz i grime de Londres, com ara, respectivament, Neue Grafik Ensemble i Novelist.

Homenatge a Xavi Turull

En l’apartat de Música Mercè, tres concerts estrella suposen la reunió de grans talents. Maria del Mar Bonet es retrobarà amb Toti Soler al teatre Grec, després de molts anys sense actuar junts; també l’acompanyaran Miquel Gil i Juanito Valderrama fill. A més, el parc Güell acollirà un concert homenatge al difunt percussionista Xavi Turull, conegut pel seu treball amb Ojos de Brujo; aquests últims, així com Txarango o Joan Garriga, celebraran el seu art. I el col·lectiu Vozes reinterpretarà amb Ray Colom el clàssic ‘Sketches of Spain’, de Miles Davis.

Al cartell de Música Mercè hi brillen també noms com els irrefrenables Seward (amb el nou espectacle ‘Hoveller’); un clàssic inquiet com Roger Mas; figures assentades de carisma alternatiu com Enric MontefuscoMaria RodésThe New Raemon i Ferran Palau, o fenòmens populars recents com Suu i Lildami.

Notícies relacionades

A tot això s’hi han de sumar les més de 20 propostes del BAM Cultura Viva, un programa construït a partir d’una convocatòria oberta a què van arribar gairebé 500 propostes. Una comissió, formada per membres del Plenari del BAM Cultura Viva, va fer una escolta conscienciosa de totes les propostes i es va reunir per donar forma al cartell.

Com ja s’havia avisat i per pura lògica sanitària, l’accés als concerts serà restringit. Es podran reservar un màxim de dues entrades per dia i per persona per al BAM, des del dia 8, i al Mercè Música, des del dia 9; per al BAM Cultura Viva se’n podran reservar fins a cinc. Les reserves es poden fer des de la web i l’‘app’ de la Mercè o a través de l’OCCU (Oficina Ciutadana de la Cultura) al número 933.161.038.