efectes de la pandèmia

Barcelona crea un fons per cobrir les necessitats bàsiques de 34.000 persones

La mesura, dotada amb 18 milions d'euros, forma part del pla de xoc social de 35 milions per respondre a l'emergència de la Covid-19

Els beneficiaris rebran el primer pagament a finals d'aquest mes i s'hi inclouran les mensualitats de juliol, agost i setembre

alimentosok

alimentosok

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ampliarà i agruparà els ajuts econòmics a les famílies en situació de vulnerabilitat amb un nou fons, que serà de gestió automàtica i senzilla i que es destinarà a les gairebé 34.000 persones de la ciutat que s’han vist més castigades per l’epidèmia de la Covid-19. La nova prestació, va explicar ahir la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, està destinada a cobrir les necessitats puntuals, urgents i bàsiques de subsistència i minimitzar, amb immediatesa, l’impacte de la crisi el segon semestre de 2020.

Es tracta, ha remarcat Pérez, de la mesura central del pla de xoc que ofereix ingressos «a famílies que estan en situacions molt complexes» i preveu beneficiar unes 12.100 unitats familiars. L’ajuda serà d’entre 200 i 475 euros mensuals, segons la renda i el nombre de membres de cada família beneficiària.

El fons està dotat amb 18 milions d’euros i es preveu que pugui arribar a unes 33.873 persones, de les quals 11.843 són menors. En aquesta nova ajuda, s’agrupen altres aportacions extraordinàries creades per pal·liar l’impacte social i econòmic de la Covid-19, que estan sent gestionades pels centres de serveis socials. També s’hi afegeix el fons d’infància 0-16. 

Més de vuit milions ja 

Entre l’1 de març i el 30 de juny, els serveis socials municipals han distribuït a Barcelona un total de 18.760 ajuts d’emergència per un valor global de 8,01 milions d’euros, un increment destacable respecte a les xifres del mateix període del 2019, quan van ser 7.558 ajuts per valor de 3,9 milions d’euros. En total, les persones que es beneficiïn d’aquest paquet d’ajuts rebran entre 1.200 i 2.850 euros durant el segon semestre, una xifra que es calcula partint de les dades de l’any 2019, tant de renda com de nombre de membres que componen el nucli familiar.

Rebran els diners a través de la targeta moneder Barcelona Solidària, creada per unificar els pagaments dels ajuts econòmics dels serveis socials municipals i dotar de més autonomia les famílies. Aquesta targeta s’enviarà directament a les cases, després de la notificació de l’obtenció de l’ajuda, i a finals d’aquest mes s’abonarà el primer pagament, que inclourà les mensualitats corresponents a juliol, agost i setembre. Els criteris per rebre la nova prestació són haver estat empadronats a Barcelona l’1 de gener del 2020, ser usuaris dels serveis socials fins al 30 de juny i haver rebut ajuts superiors a 150 euros.

Les persones que compleixin els requisits no hauran de fer cap sol·licitud proactiva per rebre l’ajuda i seran notificades per l’ajuntament durant les pròximes setmanes, un avís que rebran per SMS, amb el qual podran acabar els tràmits de manera telemàtica per obtenir la prestació. En aquest sentit, el consistori ha destacat la innovació en la prestació d’ajuts perquè «elimina la burocràcia en la tramitació administrativa, simplificant-ne el procés». «Facilita el tràmit i els situa en una lògica diferent perquè no han de venir a demanar la targeta, sinó que som nosaltres que els diem que tenen dret a tenir aquesta ajuda», ha detallat Fuertes.

Demanda paralitzada

Pérez ha incidit que aquests ajuts se sumen a les que ja s’han donat fins ara i ha assegurat que es continuaran donant prestacions d’emergència i ampliant-les si és necessari. A més, va explicar que la demanda de serveis socials «s’ha paralitzat» després d’haver constatat un creixement en els últims mesos arran de la crisi generada pel coronavirus.

Notícies relacionades

Aquest canvi en la gestió d’un fons d’ajuda respon a l’estratègia de suprimir burocràcia en la tramitació administrativa que es va començar a treballar el passat mandat amb mesures com la creació de la finestreta única de l’Oficina de Prestacions Socials i Econòmiques així com de la mateixa targeta Barcelona Solidària com a mètode únic per al pagament d’alguns ajuts. L’objectiu és millorar la relació amb la ciutadania, obrint nous canals d’accés, i al mateix temps simplificar la tramitació i facilitar la tasca dels treballadors socials, així com automatitzar processos i estalviar gestions a la ciutadania.

El pla de xoc social de l’Ajuntament de Barcelona. dotat en el seu conjunt de 35 milions d’euros, atén la situació d’emergència i inclou tot un paquet d’actuacions, en què s’inclou l’ampliació dels ajuts econòmics. Les mesures van dirigides a atendre l’emergència habitacional, garantir la cobertura de drets bàsics, fer acompanyament emocional, fer front a la violència masclista, garantir el dret a la cura i acompanyar la xarxa comunitària de la ciutat, promoure la inserció laboral i garantir els drets de nens i adolescents.