Arrels denuncia el tancament de serveis per a sensesostre després de la pandèmia

Instal·lacions per a dutxes i higiene i alguns albergs no han reobert després del confinament

zentauroepp48614561 bcn arrels190613175042

zentauroepp48614561 bcn arrels190613175042 / Laura Guerrero

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fundació Arrels, que treballa amb persones sense domicili fix, ha denunciat aquest dimarts que molts espais i serveis per a persones sense llar a Barcelona han tancat, sobretot de dutxa i higiene, per la Covid-19, cosa que ha deixat més en precari moltes de les més de 1.200 persones que dormen al ras cada dia a la capital catalana. L’entitat lamenta, en un comunicat, que «la nova normalitat està posant en una situació encara més difícil les persones que viuen al carrer a Barcelona», ja que si la xarxa de recursos públics i privats ja estava saturada abans de l’epidèmia, ara «no hi ha espais on protegir-se, la llista d’espera dels albergs s’ha tancat i hi ha menys serveis higiènics». 

Arrels, que ha publicat un mapa, ‘(Sobre) viure al carrer a Barcelona’, que assenyala els serveis públics i privats disponibles per a persones sense llar, ha lamentat que, a més, «l’estiu invisibilitza la problemàtica»,  segons la responsable dels equips d’acollida de la fundació, Marta Maynou. «Els mesos d’estiu són complicats per a les persones que viuen al carrer perquè, sobretot a l’agost, hi ha recursos privats per dutxar-se o protegir-se que tanquen i aquest any a causa de la Covid d’altres han abaixat la persiana o han reduït el seu aforament per adaptar el seu servei a la nova normalitat», ha afirmat Maynou.

El mapa indica 42 serveis bàsics d’higiene, d’alimentació o per dormir per a persones sense llar a Barcelona, que són 15 menys que els que hi havia l’any passat. Segons Arrels, han tancat de forma definitiva o temporal serveis com donació de roba que gestionen parròquies i que no funcionen per falta de voluntariat, i altres espais més grans, com el Centre de Dia Horta i l’Equipament Integral Nou Barris, que temporalment no tenen servei de dutxa.

Llistes d’espera tancades

També denuncia que s’han tancat les llistes d’espera per dormir als tres albergs municipals, als quals no es pot anar directament sense demanar plaça perquè estan saturats. «Fa un any, tenien una llista d’espera de 2 a 3 mesos. Abans de la Covid, la llista d’espera oscil·lava entre 5 i 7 mesos, i actualment les llistes d’espera estan tancades», ha dit Maynou. Segons Arrels, dos serveis públics per a persones sense llar –el Centre de Dia Horta i l’Equipament Integral Nou Barris– han tancat de manera temporal els seus serveis higiènics, i altres espais, com l’ARD-Lluís Companys, han reduït l’aforament a les persones habituals del centre.  També hi ha menjadors socials que han reduït torns i aforament, tot i que s’han obert altres espais que donen menjar per emportar. 

«En el cas dels menjadors socials públics, durant l’estat d’alarma van obrir el seu servei a tothom qui el necessités, amb pícnics per emportar, però en aquesta nova normalitat s’ha recuperat la norma que una persona no pot anar-hi més de tres vegades a l’any sense una derivació de la seva treballadora social i, com a conseqüència, persones a qui se’ls havia facilitat l’accés ara es troben que no hi poden anar», ha indicat Maynou.

«La xarxa de recursos per a persones sense llar s’ha debilitat a causa de la pandèmia, tot és més precari i això afecta molt les persones que viuen al carrer. Hi ha també més dificultats per fer tràmits i gestions, fins i tot per anar al metge, perquè ara tot funciona per telèfon i telemàticament», segons Maynou.

Notícies relacionades

«Més enllà del tancament de recursos bàsics, amb l’actual necessitat de distanciament social veiem que s’ha perdut un punt de relació humana. Perquè estar al costat de la persona, aquest acompanyament, és imprescindible per generar vincle i per afegir qualitat als serveis i recursos», ha afegit.

En l’últim recompte per saber quantes persones viuen al carrer a Barcelona, fet al maig, es van localitzar 1.239 persones dormint al ras, a les quals cal sumar les més de 2.100 que s’allotgen en recursos públics i privats de la ciutat i altres places d’emergència habilitades durant l’estat d’alarma. 

Temes:

Pobresa