art urbà amb discurs

L''espantá' de Joan Carles s'afegeix al museu de carrer de TVBoy a Barcelona

El rei, amb la seva maleta plena de bitllets i rumb a un país del Golf, destaca en una paret de la Barceloneta

zentauroepp54562634 200820jm  nueva acci n de tv boy  grafitti  mural  pintura  200820114233

zentauroepp54562634 200820jm nueva acci n de tv boy grafitti mural pintura 200820114233 / JOAN MATEU PARRA

1
Es llegeix en minuts
Carles Cols

A la seva ja molt prolífica obra, el misteriós TVBoy l’ha batejada com el Museu del Carrer. Cada cert temps, quan l’actualitat política, social o esportiva ho exigeixen, Barcelona es desperta amb un ‘tvboy’ en una de les seves parets, obres enginyoses que en ocasions fan la volta el món a través de les xarxes socials. Així va passar, per exemple, l’abril del 2017, quan tres dies abans de la diada de Sant Jordi i d’un enfrontament al camp entre el Reial Madrid i el FC Barcelona, TVBoy va estampar al passeig de Gràcia un apassionat petó entre Leo Messi i Cristiano Ronaldo. El primer, de puntetes, portava una rosa a la mà, molt oportuna per a la data. Seus han sigut altres petons de fama internacional, entre Donald Trump i el papa Francesc (a Itàlia s’ho van prendre fatal) i entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont. Aquesta vegada no hi ha petó. Al mur de la Barceloneta l’artista ha imprès l’artista la seva última creació, un Joan Carles amb roba de platja i somrient que en una mà porta la targeta d’embarcament amb destinació als Emirats Àrabs i amb l’altra arrossega una maleta plena a vessar de bitllets.

Joan Carles i la seva targeta d’embarcament. / JOAN MATEU PARRA

Notícies relacionades

D’origen italià i establert al barri del Camp d’en Grassot, TVBoy no és un aerosol neutral. Sol prendre partit. Per això, no és estrany que moltes de les seves obres apareguin furtivament als voltants de la plaça de Sant Jaume. Cèlebre va ser la seva Santa Colau, a qui durant la seva segona legislatura sembla que va criticar que repetís com a alcaldessa amb el suport de Manuel Valls. Madame Colau. Així va titular aquesta obra en què ella apareixia amb un parell de baguets sota el braç i una tricolor francesa a la mà esquerra.

El seu últim treball, ‘Viatjant com un rei’, l’ha fet amb la seva singular tècnica pictòrica. No és exactament un grafiti. No pinta amb aerosols sobre els murs. Les multes el podrien asfixiar. En realitat, treballa sobre paper al seu estudi i després l’enganxa amb cola blanca a la paret. La sanció, arribat el cas, seria molt menor.

Temes:

Grafitis