BALANÇ

Barcelona salda l'estiu amb set incendis forestals

Els bombers qualifiquen de «molt lleugera» l'actual campanya forestal

La superfície cremada no arriba a mitja hectàrea entre Collserola i Montjuïc

zentauroepp47026303 barcelona  15 02 2019  barcelona  la torre collserola y el t200819203712

zentauroepp47026303 barcelona 15 02 2019 barcelona la torre collserola y el t200819203712 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

De «molt lleugera» i «poc significativa». Així qualifica Sebastià Massagué, director de Bombers de Barcelona l’actual campanya forestal a les zones verdes de Barcelona. Aquest estiu hi ha hagut set incendis, tres al parc de Collserola i quatre més entre Montjuïc i el Guinardó, fet que ha suposat la crema global d’uns tres mil metres quadrats de massa forestal. Unes xifres molt similars a les de l’any passat en què nou focs van afectar 0,18 hectàrees. L’absència de flames a la muntanya està directament relacionada amb dos factors: la bona climatologia i la prevenció.

Bombers de Barcelona va iniciar la campanya a Collserola a mitjans de maig –acabarà a mitjans de setembre– amb l’activació del parc provisional que anualment s’instal·la a Vallvidrera per tenir un accés més ràpid al parc en cas de contingència, en el seu recolzament es mantenen de  guàrdia les casernes de Vall d’Hebron, de Llevant i Sant Andreu. Els equips recorren diàriament diferents parts de les gairebé 1.800 hectàrees de superfície de Collserola que pertanyen a Barcelona i que estan repartides entre els districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. La resta del parc és competència dels Bombers de la Generalitat, tot i que hi ha coordinació entre els dos cossos. 

23 prealertes activades 

Notícies relacionades

En total aquest estiu s’han rebut 16 avisos i s’han activat 23 prealertes meteorològiques, alarmes que es disparen partint de factors climàtics: temperatura, vent i humitat. Quan dues d’aquestes tres variables superen certs valors durant 10 minuts: 27 graus en el cas de la temperatura, 18 quilòmetres per hora si es tracta del vent i una humitat inferior al 50%, els bombers ocupen Collserola per precaució. Si es disparen les tres variables climàtiques, el desplegament és més gran.

Els últims anys els incendis forestals a Collserola es descriuen «en termes de bonança i de poca incidència», segons el parer de Massagué. De fet, l’últim gran foc al parc data del 1994, però això no implica abaixar la guàrdia, tot el contrari, no en va els experts parlen de l’anomenada ‘taxa de retorn’, és a dir, «una incidència en el medi natural té tendència a reproduir-se». Per evitar-ho Bombers de Barcelona no només fan prevenció durant tot l’any sinó que tenen clara la necessitat d’«estudiar els grans incendis», i per a això estan a punt de «participar en algun consorci de nivell europeu», afirma el director del cos. 

Temes:

Bombers Incendis