UN FORMAT DIFERENT A CAUSA DEL CORONAVIRUS

Els sanitaris protagonitzen el pregó 'online' de les festes de Gràcia

Dues infermeres i una doctora donen el tret de pistola a una celebració que la Covid-19 porta del carrer a Youtube

zentauroepp54491209 bcn gracia200814192827

zentauroepp54491209 bcn gracia200814192827

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Si hi ha una espai en què la distància social no existeix aquest és el de les festes de Gràcia. L’aglomeració creixent, que en les últimes edicions va portar a senyalitzar carrers en únic sentit per als vianants –per aquesta via només pot caminar cap allà; per l’altra, només en sentit contrari–, el 2020 no es veurà. És cert que la gent va als toros i s’atapeeix a les terrasses, però la idea que es repetissin les escenes de cada any a Gràcia no la podia sostenir ni el principal defensor que el coronavirus és només una trampa del capitalisme. Així que no hi va haver dubtes; s’havia de descartar la presència física a l’antic municipi independent.

Es va optar per una festes de Gràcia virtuals, que s’han iniciat aquest divendres amb un pregó ‘online’ en què el protagonisme ha correspost al col·lectiu que més de prop ha bregat amb la crisi sanitària del coronavirus: els sanitaris o, millor, les sanitàries. Fins fa un parell de mesos, la gent sortia a aplaudir-los des dels seus balcons.

Així, al balcó del canal del districte de Gràcia a YouTube, a la plaça de la Vila d’internet, Maria Teresa Fabregat, infermera del Centre d’Atenció Primària (CAP) Vila de Gràcia - Cibeles; Xènia Sist, infermera, adjunta a la direcció d’infermeria de l’Hospital de Sant Pau, i Elvira Bisbe, metge anestesista de l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, han pres la paraula, com també ho van fer l’alcaldessa, Ada Colau, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, i el president del districte, Ferran Mascarell.

«Ens heu aplaudit»

«Hem patit amb vosaltres, a peu de carrer, i a cop de telèfon, els estralls de la malaltia que fa que aquest any, malgrat la mascareta i l’hidroalcohol, no puguem sortir al balcó a celebrar la festa de l’estiu. Hem patit i us hem vist patir. Ens heu aplaudit i us hem aplaudit», ha dit Fabregat, que ha elogiat les xarxes de recolzament creades arran del confinament, i el fet que molts veïns s’hagin conegut per primera vegada, reforçant els vincles de la comunitat: «No deixem que el virus ens ho tregui», ha dit.

Notícies relacionades

Xènia Sist va remarcar la col·laboració que es va generar amb l’obertura d’un pavelló addicional al costat de l’Hospital de Sant Pau: «D’un dia per l’altre, ens vam trobar treballant junts quatre col·lectius molt diferents: els Bombers, Gràcia, el Martinenc i l’hospital. Tots teníem clar que havíem de treballar units». Sist s’ha felicitat pel fet que tot i que sigui ‘online’ hi hagi festes de Gràcia i ha demanat a la ciutadania que no «baixi la guàrdia»: «Aquesta pandèmia no s’ha acabat i hem de continuar sent molt prudents i responsables per prevenir els contagis».

Roba, menjar, aplaudiments

«Sé que, com les meves companyes, estic aquí en representació de la meva professió», ha afirmat Elvira Bisbe, que ha recordat com va conèixer Gràcia al començar a treballar a l’Hospital de l’Esperança i com la seva família es va traslladar a viure a la zona i la seva família s’hi va arrelar. Bisbe ha parlat de la tasca del seu sector en vista de la crisi de la Covid-19. Del recolzament entre els professionals sanitaris i del que aquests van rebre de la societat: roba, menjar, aplaudiments. Va mencionar la seva mare, de gairebé 90 anys, «convertida en una heroïna per als veïns, ja que com a modista es va posar a fer mascaretes per a tothom». També ha advertit que el camí serà llarg: «Semblava que s’havia acabat, que deixàvem enrere el malson, però aquesta serà una cursa de fons. Segurament, d’anys».