barri mariner

Els robatoris castiguen veïns i negocis en una Barceloneta sense gairebé turisme

L'escassetat de viatgers no frena problemes estivals com els robatoris i la proliferació de tricicles, moltes vegades sense llicència

Una operació de Mossos i Policia Nacional va identificar al barri 8 reincidents que sumen 112 antecedents

zentauroepp54379080 bcn200806153456

zentauroepp54379080 bcn200806153456

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Si una cosa bona pogués esperar-se de la crisi turística que viu aquest estiu Barcelona, seria el retorn temporal de la calma a barris tan tensionats els últims anys com la Barceloneta. Però ni amb la quota de visitants sota mínims el barri mariner s’ha pogut deslliurar d’alguns dels mals que l’afligeixen en temporada alta i no li donen treva: els robatoris, siguin a la badada o amb violència en ple carrer, però també en negocis i pisos. I activitats vinculades al turisme però ben presents als seus carrers, com la invasió de trixis (taxis a pedals) o la venda ambulant de mojitos a les platges.

Aquests dies continuen rugint les maletes de viatgers d’altres països que es dirigeixen a apartaments turístics, però molt menys que qualsevol altre estiu. Solen ser l’objectiu prioritari de les bandes de delinqüents, que l’any passat van protagonitzar una temporada especialment violenta. No obstant, després d’haver-se quedat sense les víctimes més recurrents, lluny de batre’s en retirada, els multireincidents que actuen al barri han canviat d’objectiu, relaten a l’Associació de Veïns de la Barceloneta. 

L’ocupació de vivenda amb finalitats delictives és cada vegada més freqüent, segons els residents

«Estan robant veïns o gent que baixa a passejar, a comerços i ara també en pisos», lamenta Manel Martínez, el seu president, relatant diversos casos de residents que fins i tot s’han saldat amb enfrontaments amb els afectats. «A moltes botigues hi ha por d’abaixar la persiana a la nit», afegeix, recordant els brutals cops que va rebre l’encarregat d’una botiga d’animals a qui van voler robar recentment dues persones.

L’entitat, juntament amb d’altres del barri, es va reunir fa poc amb representants de les diverses forces policials per mirar de canalitzar les queixes i la coordinació de recursos. Els veïns expliquen que l’atenció ha millorat en aquest sentit, però continua quedant curta davant la «impunitat» amb què veuen actuar molts delinqüents, en alguns casos, menors, i en d’altres, no, pels seus carrers.

Acumulació de trixis als voltants del passeig Marítim. / FERRAN NADEU

La setmana passada, una espectacular intervenció de Mossos i Policia Nacional va prendre la plaça del Mercat. Alguns residents es queixen d’«excés de parafernàlia amb pocs resultats» quan descobreixen l’endemà que algunes de les vuit persones traslladades a una comissaria de Policia Nacional (per a la seva identificació per temes d’Estrangeria), tristament conegudes al barri, segueixen al carrer. Una va quedar detinguda, detallen els Mossos.

La intervenció s’inscrivia dins del dispositiu Tremall, amb què el Departament d’Interior vol estrènyer el setge aquest estiu a almenys 159 multireincidents que actuen a Barcelona i viuen en 49 vivendes ocupades il·legalment. I aquesta setmana va tenir en el punt de mira el barri mariner. Fonts de la policia autonòmica assenyalen que els vuit individus acumulen 112 antecedents. Els furts i robatoris amb intimidació són la seva especialitat, com bé sap el veïnat. Els agents van focalitzar la seva actuació en els domicilis ocupats en què s’allotgen i el seu entorn.  

Mal comú al centre

No són els únics que conviuen amb aquesta problemàtica, com bé saben al Raval, el Gòtic o el Born. Però la Barceloneta, territori amb gran activisme veïnal, segueix de prop el problema, com testimonien a les xarxes socials. La setmana passada, una veïna relatava com va haver d’enfrontar-se a uns ocupes (del mateix perfil) que s’havien introduït ja en una vivenda. «Veiem com les bandes ensenyen a robar als nouvinguts i sabem que es reparteixen el territori», afegeix Martínez, alertant que estan tornant a obrir cotxes a les nits.

Des de l’associació de comerciants i restauradors ACIB, el seu president, Sergi Ferrer, és testimoni freqüent dels intents de furt de delinqüents que es fan passar per clients a les terrasses, amb el mal que suposa per a una zona amb l’activitat econòmica molt castigada per la crisi sanitària. Reclama més recursos per frenar-ho.

Es mantenen les queixes contra els tricicles i l’activitat il·legal que encobreixen alguns, denuncien les entitats

Notícies relacionades

En na altra entitat de la zona, La Barceloneta diu Prou, Sebas Huguet creu que es tracta ja d’un mal endèmic, amb lladres que ara actuen indiscriminadament si no troben pressió policial, tot i que sigui per menjar, opina. Coincideix amb Martínez a posar el focus, també, en els tricicles sense llicència que prenen el barri (fins i tot en zones no permeses) encara sense gairebé turistes. A alguns conductors els atribueixen «traficar amb drogues» utilitzant el trixi com a eina. Fins i tot paguen altes sancions i hi tornen, afirmen.