PROVA PILOT DE CINC MESOS

Barcelona impulsa una xarxa de 'cangurs municipals' a sis barris pobres

El nou servei es posarà en marxa al setembre en el marc del Pla de Barris per ajudar a fer front la bretxa engrandida per la crisi de la Covid

La mesura va especialment dirigida a famílies monomarentals amb pocs recursos, per facilitar-ne la formació o bé la seva incorporació al mercat laboral

jmdiaz54054253 barcelona  ciudad meridiana 08 07 2020 retrato de actividad 200710094850

jmdiaz54054253 barcelona ciudad meridiana 08 07 2020 retrato de actividad 200710094850 / LAURA GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona disposarà d’un nou servei de cangurs a partir del mes de setembre. L’anomenat Projecte Concilia funcionarà en un primer moment com a prova pilot durant cinc mesos, de manera ininterrompuda fins al pròxim 31 de gener, amb l’objectiu de facilitar la conciliació laboral, familiar i personal a zones de la ciutat amb menys renda i que formen part del Pla de Barris. El nou servei estarà actiu entre les vuit del matí i les vuit de la tarda a les entitats socials que treballen en el sector de l’oci educatiu. Els educadors de cada un dels espais s’escarregaran d’atendre els nens i les seves famílies quan arribin al servei i de programar i dinamitzar les activitats que s’hi facin.

Les activitats es faran preferentment a l’aire lliure –aquest moment de pandèmia ho demanda–, tot i que també disposaran d’un espai tancat per si les condicions meteorològiques no són les adequades. El pressupost municipal per posar en marxa la iniciativa és d’uns 325.000 euros; estarà ubicat a la Verneda i la Pau; el Besòs i el Maresme, Trinitat Vella, Raval, la Marina i la Zona Nord de Nou Barris. 

Pla de xoc social

Notícies relacionades

Igualment, la iniciativa forma part del Pla de Xoc Social que ha posat en marxa l’Ajuntament de Barcelona per fer front als efectes socioeconòmics generats pel coronavirus als barris pobres, i que han colpejat de manera més dura els barris més vulnerables de la ciutat. Per aquesta raó les derivacions als servei es faran preferentment des de serveis municipals, però també des d’entitats socials de la ciutat que treballen al territori. D’aquesta manera es vol afavorir l’accés especialment de dones que formen famílies monoparentals a cursos de formació ocupacional, així com la seva ocupació. Igualment es vol facilitar el seu accés, promoció i manteniment del seu lloc de treball, promoure el benestar de les seves famílies i afavorir l’existència d’un temps propi que permeti la seva participació plena en la comunitat.

Quant als nens, l’objectiu és oferir una atenció bàsica, lúdica i educativa en aquells moments en què potser es queden sols a casa en absència de la mare, pare o personal responsable, sempre que no disposin d’altres recursos més adequats. L’horari del servei s’adaptarà a les necessitats que es detectin a cada territori, però en qualsevol cas es podrà oferir els set dies de la setmana entre les vuit i les vuit. Es prioritzaran les sol·licituds de mares monoparentals o dones en situació de violència de gènere, aquelles unitats familiars amb pocs recursos econòmics, les llars amb més de nens a càrrec, circumstàncies personals com malalties o emergències familiars i aquelles persones que ja siguin usuàries d’algun altre servei municipal.