LA CONTRA

Un ateneu per salvar el bar de sempre

El Línea Uno, el bar nocturn més antic de Santa Coloma, vira després de la Covid cap a una comunitat cultural local

zentauroepp54343615 contra200803175042

zentauroepp54343615 contra200803175042 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La Covid-19 no ha tingut pietat ni amb les institucions llegendàries com el Línea Uno, als seus 37 anys el bar nocturn més antic de Santa Coloma de Gramenet, santuari que els puristes i vells rockers colomencs respecten més que qualsevol altra autoritat competent.

Ja abans de la pandèmia el local passava per una «situació econòmica delicada», explica Aleix Perarnau, propietari que fa gairebé 22 anys que és «al costat incorrecte de la barra». Però una setmana abans de l’estat d’alarma va arribar la que, sumada a l’aturada d’aquests mesos pel virus, va ser l’estocada definitiva: Perarnau va rebre la notícia que havia de canviar la instal·lació elèctrica i no podia afrontar la derrama. 

Però «en la desesperació vam trobar la solució», apunta l’Aleix. Si com a model de negoci és obsolet, va pensar, potser sí que pot funcionar com a comunitat amb socis que impulsi el talent local, una cosa que sempre havia fet de forma una mica anàrquica; un ateneu en el qual artistes locals –entre ells els de l’associació Santako Music, part del projecte– i bar no vagin per separat, sinó que els primers formin part del nucli de decisions del segon.

Dit i fet. Es van ajuntar un grup d’amics, van crear una pàgina web amb el lema ‘Reobrirem el Línea’ i, a raó d’una quota mensual de 20 euros, en un mes han congregat uns 25 socis que es preveu que a finals d’agost puguin ser uns 40. «Ara ens fan falta 7.000 euros per començar les obres. Si no hi arribem, demanarem un préstec, però la idea és obrir sí o sí, passi el que passi, tot i que comencem amb format reduït», afirma Aleix, que titlla de «molt emocionant» la resposta fins ara: «M’ha trucat gent que feia anys que no venia; ¡fins i tot s’ha fet soci un antic company que viu a Suïssa!».

Concerts al saló de casa en temps de pandèmia

El coronavirus ha posat de manifest la importància que els negocis, especialment els ancorats a una cultura local, tinguin una comunitat forta que els sostingui, i el nou Línea Uno té intenció d’apel·lar-hi. ¿Com? Compaginant activitats culturals i per als socis de dilluns a dijous –des d’exposicions fotogràfiques fins a presentacions de llibres passant per assajos de músics locals– amb concerts oberts al públic de divendres a diumenge, a més de sumar curioses fórmules a la seva nova equació.

Notícies relacionades

És el cas del marxandatge –samarretes, bosses, xapes, l’‘univers Línea Uno’–, però molt especialment, explica l’Aleix, la possibilitat de portar concerts de cantautors colomencs a casa dels socis. «Ja que ara la gent no pot sortir a esplaiar-se, sempre que ho permeti la normativa, aquest agost plantejarem que es pugui contractar artistes locals perquè vagin a tocar a casa teva o a la teva terrassa».

Aquest estiu, de 17.00 a 21.00 hores, de dilluns a diumenge, l’Aleix és al local per atendre els qui vulguin informar-se o fer-se socis del nou projecte. El trobaran, com sempre, al costat incorrecte d’aquesta barra de pub irlandès al mig del refugi que virarà de Bar Línea Uno a Ateneu Línea Uno, una reinvenció per salvar el bar de sempre.

Bar Línea Uno

Adreça: Carrer de Sant Josep, 48, Santa Coloma de Gramenet.