Prestigiosos guardons

Un projecte de 79 vivendes públiques a Sant Boi, premi FAD d'Arquitectura

El jurat valora «la investigació sobre les maneres de transitar i habitar els espais comuns als edificis de vivendes col·lectives»

habitatges / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’obra ‘79 vivendes amb Protecció al Saló Central de Sant Boi de Llobregat’ ha resultat guanyadora del prestigiós premi FAD d’Arquitectura 2020, al valorar el jurat «la investigació sobre les maneres de transitar i habitar els espais comuns als edificis de vivendes col·lectives».

Segons ha informat avui ARQUIN-FAD, l’Associació Interdisciplinària del Disseny de l’Espai del Foment de les Arts i el Disseny (FAD), l’obra guanyadora «incorpora patis i perforacions del volum que generen un espai comunitari obert, un bé molt preuat després del confinament». 

Estudiants d’arquitectura

També s’han revelat els guanyadors del premi Habitàcola 2020, impulsats per ARQUIN-FAD i dirigits a estudiants d’arquitectura i interiorisme, que en la seva 32a edició ha guanyat el projecte ‘Mar de pals’.

El jurat dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme ha comunicat aquest dimarts els projectes guanyadors de la 62a edició, que han sigut escollits d’entre els 27 projectes finalistes –en les diferents categories– d’un total de 484 obres presentades a concurs.

El Premi FAD d’Arquitectura 2020, el projecte ‘79 vivendes amb Protecció al Saló Central de Sant Boi de Llobregat’, correspon als arquitectes Juan Herreros Guerra i Jens Richter (Estudi Herreros) i Mariona Benedito Ribelles i Martí Sanz Ausàs (Estudi d’Arquitectura MIM-A). 

El jurat destaca a l’obra «la investigació, a través del projecte arquitectònic, sobre les maneres de transitar i habitar els espais comuns als edificis de vivendes col·lectives, així com la seva ambició de construir una comunitat, i no només un edifici».

Vivenda pública

L’obra guanyadora és una intervenció de vivenda pública de la qual el jurat destaca que «esperem les potencialitats del lloc més enllà dels límits convencionalment establerts en aquest tipus de projectes, generant aportacions i esmenes rellevants a les maneres de viure i ocupar els espais alineades amb els canvis de paradigma contemporanis».

En la categoria d’Arquitectura, el jurat ha fet una menció especial al projecte Aprop Ciutat Vella, a Barcelona. 

D’altra banda, el cafè restaurant de Madrid Run Run Run, un projecte de l’arquitecte Andrés Jaque, ha rebut el guardó en la categoria d’Interiorisme.

El jurat considera el projecte «una proposta fresca i amb identitat pròpia» i en destaca «l’aposta que representa per a un interiorisme creatiu i amb personalitat, que sap llegir i potenciar de manera exemplar les condicions del local i del lloc que s’ubica, creant espais en absoluta sintonia material i ambiental amb les ambicions del projecte funcional».

Quant a Ciutat i Paisatge, ha guanyat el premi el projecte de remodelació de la plaça de Mansilla Mayor a Lleó, dels arquitectes Iñigo Ocamica Berbois i Iñigo Tudanca Acedo (Ocamica Tudanca Arquitectos). 

Un projecte guanyador, segons el jurat, «per la seva excel·lència en la lectura del context urbà i social i per a la creativitat i la qualitat en l’ús de recursos molt limitats des del punt de vista econòmic i formal».

Finalment, en la categoria d’Intervencions Efímeres, el projecte MAD x MAD, dels arquitectes Uriel Fogué Herreros, Eva Gil Lopesino i Carlos Palacios Rodríguez, ha sigut distingit per «la capacitat d’aquesta intervenció efímera de posar-se al servei de l’urbanisme, cosa que permet repensar i experimentar activament nous usos en determinats espais urbans».

Premi internacional

El premi FAD Internacional ha recaigut, en la seva setena edició, en el projecte de la Universitat Torcuato Di Tella a Buenos Aires (Argentina), una obra dels arquitectes Josep Ferrando Bramona i David Recio Muniesa (Josep Ferrando Architecture).

Notícies relacionades

El jurat ha destacat «la seva qualitat urbana, capacitat de comunicar i articular els diferents usos i escales, així com la contundència de les decisions estructurals i materials, arrelades tant en la tradició clàssica com a la producció industrial contemporània».

Les obres finalistes i guanyadores dels Premis FAD 2020, juntament amb els projectes finalistes i guanyadors dels premis Habitàcola 2020, es podran veure en una exposició que acollirà el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a partir del dijous 5 de novembre del 2020