MESURES POST-COVID-19

Es posa a caminar el Pacte per Barcelona per reactivar la ciutat després de la crisi sanitària

El text esmenta 10 reptes i implica entitats, partits i agents econòmics i socials

Foment acusa Colau de no dialogar i es retira de l'acord, que també la FAVB rebutja

zentauroepp54199621 bcn200721192530

zentauroepp54199621 bcn200721192530 / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

«Ens hauria agradat ser-hi tots i fer-nos una foto», ha afirmat l’alcaldessa, Ada Colau, quan començava la seva intervenció en l’acte en què s’ha presentat l’acord sobre el qual s’estructura el Pacte per Barcelona per reconstruir el que la crisi del coronavirus ha destruït a la capital catalana. L’alcaldessa ha sigut la primera i última oradora d’un acte en què s’ha representat, tot i que fràgil, el consens entre partits polítics i entitats de tot tipus per remar junts.

Prop de 200 entitats han participat en l’acord, de Sos Racisme a Pimec, passant pel Sindicat de Llogaters, Apartur i la Taula del Tercer Sector. Colau ha destacat que amb la seva frase inicial es referia que el risc de contagi impedeix aquesta foto, ja que l’assistència a l’acte era limitada. L’alcaldessa no al·ludia, tot i que ho semblés, que no tots volen sortir en aquesta foto. Hores abans de l’acte, la patronal de Foment del Treball s’ha desmarcat del pacte i ha acusat Colau de no dialogar, deixant clar altre cop la distància entre les parts.

El pla no té un calendari ni un pressupost concrets, cosa que suscita algunes crítiques

Tot i que probablement per motius molt diferents, també ha rebutjat el pacte la Federació de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB), que l’ha considerat en un comunicat «buit, sense concreció i que no planteja els canvis estructurals prioritaris que necessita abordar la ciutat de forma urgent».

Les 10 prioritats

El pacte presentat avui parteix de la voluntat de combinar l’esforç del sector públic i el privat i de tenir en compte els agents econòmics i socials i la ciutadania en general, i contempla 10 objectius concrets, amb diverses mesures en cada cas, si bé no hi ha en aquest pla un pressupost i un calendari concrets. El primer objectiu és reactivar i enfortir el teixit productiu, amb ajuts econòmics i d’agilitació de tràmits, entre altres iniciatives. El segon, apostar per sectors econòmics innovadors i potenciar la transformació digital de la ciutat.

El tercer, en síntesi, impulsar l’acció comunitària reforçant els serveis socials. El quart, fer de la política de vivenda una resposta a la crisi, amb la rehabilitació, la construcció de pisos assequibles i la reducció de la llista d’espera de gent que necessita una casa. El quart objectiu de la llista és «reforçar el sistema sanitari i biomèdic» de Barcelona i el cinquè, potenciar la mobilitat sostenible. Segueixen en la llista la voluntat d’aconseguir un sistema educatiu que doni ales a la igualtat d’oportunitats i la de garantir un augment de l’accés a la cultura. Les dues últimes grans prioritats són «reactivar la ciutat com a destinació turística urbana segura» i consolidar el rol de Barcelona com a integrant de xarxes d’urbs i partidària de «la cooperació i el multilateralisme».

Notícies relacionades

La imatge d’un consens real, tot i que precari, tindrà una segona part en el ple de divendres que ve si tots els grups aproven un fons de reconstrucció post-Covid-19 de 90 milions.

Crítica d’Artadi

Després de Colau han pres la paraula representants d’algunes de les entitats i de tots els grups: Ernest Maragall (ERC), Jaume Collboni (PSC), Elsa Artadi (JxCat), María Luz Guilarte (Ciutadans), Josep Bou (PP), Manuel Valls (Barcelona pel Canvi). Intervencions de perfil institucional, poc afilades, amb la clara excepció de la d’Artadi, que ha denunciat que el pacte presentat és insuficient i inconcret.

Temes:

Coronavirus