MESURA MUNICIPAL

BCN crea una línia de subvencions contra la pobresa femenina

El consistori aprova una ajuda de 150.000 euros a projectes destinats a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus en les dones

El 73% dels sol·licitants d'ajuts socials entre el 14 de març i el 15 de maig, el moment àlgid de la primera onada del virus, van ser dones

zentauroepp53542460 raval200603124850

zentauroepp53542460 raval200603124850 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una línia de subvencions dotada amb 150.000 euros a les quals podran optar projectes no formalitzats, tant d’entitats sense ànim de lucre com d’agrupacions de persones físiques, que estiguin dirigits a treballar contra la feminització de la pobresa, ha explicat aquest diumenge el consistori en un comunicat. La mesura està emmarcada en el pla de xoc social contra els efectes de la crisi del coronavirus, «una emergència que ha tingut més impacte en les dones perquè el seu punt de partida era més vulnerable ja abans de la crisi», destaca el comunicat municipal i confirmen tots els professionals de l’entitats del tercer sector i activistes de carrer. Ho destacava aquesta setmana un informe de la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que revelava que gairebé nou de cada deu dones amb problemes amb la vivenda assegurava tenir mala salut mental. 

Els projectes que optin a la subvenció hauran de cenyir-se a alguns dels objectius recollits en l’Estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat 2016-2024, un programa que persegueix la inserció laboral de les dones en situació de vulnerabilitat, la dignificació dels sectors més feminitzats i combatre les desigualtats de gènere, remarca el consistori en el mateix comunicat.

L’ajuntament preveu publicar la convocatòria i obrir el període de presentació de projectes a finals d’agost, que s’hauran de dur a terme abans de finals d’agost del 2021, amb una subvenció que, com a norma general, sobrepassarà el 50% del cost total del projecte.

Les xifres són clares. El 73% dels sol·licitants d’ajuts socials a l’Ajuntament de Barcelona entre el 14 de març i el 15 de maig, el moment àlgid de la primera onada del virus, van ser dones.

6.000 dones ateses

Notícies relacionades

El consistori ha atès, des que va impulsar l’Estratègia contra la feminització de la pobresa el 2016, després de la creació de la Regidoria de Feminismes, amb l’arribada dels comuns al consistori, a gairebé 6.000 dones a través de diferents programes d’inserció sociolaboral, i ha assessorat unes 60 empreses en matèria d’igualtat amb l’objectiu d’introduir clàusules d’igualtat als contractes laborals.

Aquests ajuts es fan públics la mateixa setmana en què s’ha fet oficial una dada que tothom coneix: ser mare actualment a Espanya surt car. Les dones deixen d’ingressar, de mitjana, l’11,2% del seu sou durant el primer any de vida del seu primer fill, segons constata un informe del Banc d’Espanya publicat dijous passat, que mostra que les seqüeles econòmiques de tenir un fill les arrosseguen durant tota una dècada i contribueixen a engrandir la bretxa salarial fins al 28%. I les que tenen menys estudis les pateixen encara més.