PREVENCIÓ

Cada any moren 150 persones a Barcelona a causa de la calor

L'ajuntament reforça el seu habitual pla d'emergència l'any del coronavirus

zentauroepp54004529 bcn playas bogatell200705183150

zentauroepp54004529 bcn playas bogatell200705183150 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’alerta per onada de calor s’activa quan la temperatura supera els 33,6 graus tres dies seguits. Això és una cosa que a Barcelona succeïa fins ara una vegada cada cinc anys, aproximadament. Però a hores d’ara es registra una onada de calor gairebé cada estiu. «I podrien ser de dos a quatre cada any, a més que seran més intenses». Així ho ha explicat aquest dimecres, alertant sobre el futur immediat, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, que ha comparegut juntament amb la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, per explicar les mesures que el consistori preveu si el termòmetre es dispara.

A Barcelona, del 1992 al 2015, van morir 3.700 persones per motius vinculats amb la calor extrema, cosa que suposa prop de 150 morts a l’any. Si la previsió de Badia es compleix, la xifra s’incrementarà significativament en el futur. Es tracta d’una amenaça que pren força com més gran és la persona afectada. 

Des del 2007

El pla del consistori per pal·liar els efectes de la calor extrema, que funciona de forma preventiva entre l’1 de juny i el 15 de setembre, existeix des del 2007, i aquest any contempla les persones grans amb especial atenció pel context de la crisi sanitària del coronavirus, que també ha suposat una amenaça especialment nociva a la població de més edat. 

El consistori adverteix que la Covid-19 complica l’impacte d’una possible onada de calor per dos motius. Un és de lògica: amb tots els recursos abocats al front del coronavirus es fa més complicat prestar atenció a les persones vulnerables. El segon és que tant en el cas de la calor com en el de la Covid-19 hi ha factors de risc compartits: la hipertensió, les malalties cardiovasculars, la diabetis, la malaltia pulmonar obstructiva crònica i les malalties renals, entre d’altres.

En el cas que el pla s’activi en la seva fase de perill, l’Agència de Salut Pública de Barcelona fa un seguiment dels casos en què hi ha cops de calor i activa una operació per a les persones vulnerables de la mà dels serveis socials municipals, amb un dispositiu al carrer que coordina el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). 

En els casos de més calor es preveu que la gent que integra el grup de risc no surti al carrer, i per a això se’ls entrega menjar a domicili. També està prevista l’entrega d’aparells de climatització i fins i tot l’ingrés d’algunes persones en centres que compten amb la climatització necessària. Aquest estiu, per un acord amb la Creu Roja, es distribuiran 500 gorres i 300 cantimplores.

La piscina de la Creueta del Coll

Notícies relacionades

El servei de teleassistència del consistori es farà servir per advertir els 100.000 usuaris del risc de la calor i s’oferirà informació en els punts d’assessorament energètic amb recomanacions d’actuació a casa. També es posa un telèfon a disposició dels ciutadans que vulguin fer consultes: 930008054. L’ajuntament remarca que uns 50 equipaments funcionaran com a possibles refugis climàtics: biblioteques, parcs i jardins, espais d’educació ambiental, museus i centres esportius.

Entre altres espais recomanables, destaca la piscina del parc de la Creueta del Coll, a Gràcia, reoberta després d’unes laborioses obres realitzades per evitar filtracions d’aigua que l’han mantingut dos estius fora de funcionament.