LA RECUPERACIÓ DE LA RESTAURACIÓ

BCN permetrà l'ampliació temporal de les terrasses fins al desembre del 2021

L'ajuntament calcula que la ciutat guanyarà durant aquest estiu 800 espais per a taules de locals al carrer

El consistori rep 4.878 sol·licituds de les quals n'admet 3.604, el 65% per ampliar llicències i un 35% de nova creació

zentauroepp54015837 bcn200706170630

zentauroepp54015837 bcn200706170630 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona va anunciar el 5 de maig que permetria a la restauració ampliar excepcionalment les terrasses per facilitar la recuperació del sector, paralitzat, com tants, per la crisi sanitària del coronavirus. La idea era oferir als establiments que guanyessin espai però no a costa del vianant, sinó essencialment a la calçada. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la segona, Janet Sanz, van presentar el pla al maig, i aquest dilluns han donat compte de com està el procés.

La principal novetat de la compareixença de Collboni i Sanz és el calendari. Inicialment es va anunciar que aquesta ampliació es permetria fins al 31 de desembre del 2020, però finalment es permetrà que aquestes taules de més estiguin a l’espai públic gairebé un any i mig, fins al 31 de desembre del 2021. La mesura podria suposar que quan acabi aquest estiu hi hagi prop de 6.500 llicències de terrassa a Barcelona, unes 800 de noves. Abans de la crisi de la Covid-19 hi havia unes 5.500 llicències a la ciutat.

 EFE / ALEJANDRO GARCÍA / Diverses persones prenen cafè en una terrassa tancada de Barcelona, al maig.

24 de juliol, data límit

El consistori, han subratllat Collboni, ha hagut de multiplicar per quatre el personal que s’encarrega d’aquests assumptes per accelerar la gestió. El socialista ha agraït a la resta de grups que recolzessin la mesura. «S’han registrat 4.878 peticions i totes han sigut revisades», ha precisat Sanz. D’aquest total, 3.604 estan en tràmit i 1.274 no han sigut admeses per diferents motius: els faltaven dades, no es corresponien amb el model plantejat. Poden esmenar-se i tornar a presentar-se. La data límit per remetre sol·licituds serà el 24 de juliol. De les propostes admeses, unes 2.951 estan en revisió tècnica i 700 ja estan resoltes.

El 50% de la sol·licituds són de locals de l’Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella

La previsió, segons Sanz, és «resoldre-ho tot en les primeres setmanes d’agost». Però l’equip tècnic està preparat per dedicar tot l’agost a aquesta qüestió. De les llicències sol·licitades que han sigut admeses a tràmit, el 65% reclamen ampliar una terrassa ja existent i un 35%, una nova llicència.

L’espai

Notícies relacionades

Sanz ha afirmat que una vegada es completi el procés, Barcelona haurà ofert a les terrasses 25.000 metres quadrats que ara es destinen a aparcaments de cotxes i motos, però també a altres aspectes, com reserves de càrrega i descàrrega, contenidors. Amb les llicències que ja han rebut llum verda, ha dit, s’han arrabassat ja 2.800 metres quadrats a aparcaments, l’equivalent a places de 300 cotxes i 200 motosUn 60% de les noves terrasses o ampliacions validades estaran a la calçada i el 40% restant, en «places, rambles i voreres», segons la tinenta d’alcalde, que ha explicat que el 50% de les sol·licituds provenen de l’Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella.

Sobre el període de vigència previst, Collboni ha argumentat que malgrat que es preveu una recuperació econòmica durant els pròxims mesos, no es contempla una tornada a la normalitat prèvia al coronavirus a curt termini, per la qual cosa s’ha ampliat el termini. «Mentre tinguem la previsió que la situació econòmica es prolongui, la mesura es mantindrà».