On Catalunya

AGLOMERACIÓ DAVANT EL MAR

Barcelona torna a tancar platges per excés d'aforament

zentauroepp54004529 bcn playas bogatell200705183150

zentauroepp54004529 bcn playas bogatell200705183150 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La jornada va començar sense aglomeracions davant el mar, però al final la gent es va anar presentant al litoral i ha tornat a passar: l’Ajuntament de Barcelona ha hagut de tancar platges aquest diumenge per excés d’aforament. En concret, s’ha hagut de clausurar la del Bogatell. Va passar el cap de setmana del 13 i el 14 de juny. Va passar el 21 de juny. El 27 la cosa va anar més enllà i hi va haver desallotjament a la platja de la Barceloneta. També va succeir amb motiu de la revetlla de Sant Joan, però en aquest cas es va evitar l’accés de manera preventiva.

Ni l’exemple de Lleida ni el fet que molts ciutadans hagin abandonat la capital catalana ha evitat que l’aforament de les platges de la ciutat hagi superat el 80%, el límit previst pel consistori per evitar contagis de coronavirus des que va establir un regulació d’accés als banyistes, el 8 de juny. I no serà perquè no hi hagi gent que intenta evitar-ho.

La vigilant abnegada

La vigilant va a totes en la seva tasca. Són les dues del migdia d’un diumenge calorós i això és la platja de la Nova Icària, on ella és una de les vuit persones que controlen els accessos. Segons els casos, assumeixen jornades de vuit hores i mitjana o deu hores i mitja. «Teniu una platja a prop amb menys gent i a més sense meduses: el Somorrostro. Aquí deixem entrar quan se’n va gent, però l’ocupació és alta». Els ho explica a quatre joves, més adolescents que joves, als quals també adverteix que hi ha meduses. Ells la miren, l’escolten sense gaire interès i entren. Un porta música a tot drap. «¿La pots abaixar una mica?». En això, fa cas. Uns minuts després, un grup reduït de francesos acudeix al mateix accés, escolta les recomanacions i obeeix: es dirigeixen a una altra platja.

A les dues del migdia d’ahir, tan sols una de les platges de la capital catalana, la Nova Icària, registrava una ocupació alta, això és, el tercer nivell de quatre de possibles: el verd, ocupació baixa; el groc, ocupació normal; taronja, ocupació alta, i vermell, ocupació molt alta. Quan arriba el vermell, no es deixa entrar ningú, tot i que això és de vegades impossible a la pràctica.

Diumenge, calorós a Barcelona, va començar amb una afluència moderada i creixent a les platges, com testifica la web que l’ajuntament va obrir perquè la ciutadania s’informés i pogués triar destí sabent quanta gent hi ha a cadascuna. A les 11.00, a l’adreça https://www.barcelona.cat/ca/que-pots-fer-a-bcn/banys-i-platges el mapa és rotund: totes les platges presenten una ocupació baixa i en totes oneja la bandera verda –bany lliure– menys a la del Fòrum, on hi ha obres, i la Nova Mar Bella i el Bogatell, totes dues amb bandera groga, que indica que cal prendre precaucions. En aquest cas, perquè hi ha meduses a les dues platges.

Les meduses es traslladen

A les 11.30, ja en són tres, també la Mar Bella, les platges amb bandera groga per meduses. I totes menys la Nova Icària i el Fòrum presenten una ocupació normal. A les 12.30, ja només el Somorrostro continua lliure de meduses i amb bandera verda. A la resta de platges oneja el groc i a la Nova Icària apareix ja l’indicatiu: ocupació alta.

Són les hores prèvies a l’escena de la vigilant abnegada, que conviu amb diverses amenaces difícils d’afrontar. Perquè mentre ella alliçona els banyistes, a uns 20 metres hi ha un accés gran protegit per vuit tanques enllaçades en què una pancarta indica que la platja està tancada. Entre l’última tanca i un muret de ciment queda un espai d’un metre pel qual entra tot aquell que ho desitgi: aquí no hi ha vigilant.

La Guàrdia Urbana

«De fet, nosaltres no podem impedir que la gent entri. Això ho pot fer la Guàrdia Urbana. Nosaltres podem avisar», diu un altre vigilant, en un punt també de Nova Icària. Un altre controlador abnegat la tasca del qual contrasta amb el fet d’uns 20 metres en direcció Badalona, igual com passava en direcció Montjuïc, hi ha accessos sense vigilància.

Notícies relacionades

Cal dir que la platja no es veu de gom a gom. En cas d’acabar la jornada amb aquests colors a la web de les platges, aquest serà el primer cap de setmana en un mes en què l’ajuntament no es veu obligat a tancar alguna platja o fins i tot a desallotjar-la, com va succeir en la prèvia de Sant Joan i en la celebració del Pride. ¿Ha après la ciutadania de l’exemple de Lleida? Podria ser, però hi ha indicis que conviden a descartar-ho. D’entrada, l’evidència visual que gairebé ningú porta mascareta. Un altre signe distintiu d’aquests temps és que s’ha reduït molt el nombre de venedors ambulants. Se’n veu algun amb teixits, algun altre amb mojitos. Al costat de la parada de metro de Barceloneta, un grup de manters estan a l’aguait, com si esperessin l’aparició d’una patrulla policial en qualsevol moment.

A les 18.30 el Bogatell passa del distintiu taronja de l’ocupació alta al vermell de tancament, en espera que arribi la Guàrdia Urbana per procedir. Al costat, la Nova Icària se suma a la que té al costat en sentit sud: el Bogatell. Poc abans de les cinc ja en són quatre: també la platja de Sant Sebastià i la de la Barceloneta ascendeixen al color taronja. I la cinquena a tornar-se taronja, d’un total de 10 platges, és la Mar Bella, a les 17.30. Les tardes conviden més al ple.