PLE MUNICIPAL

Colau suavitza les condicions per edificar vivenda de lloguer social

L'operadora Habitatge Metròpolis Barcelona licitarà per segona vegada a la recerca d'un soci privat

L'ajuntament no retirarà la medalla d'or a Felipe González, tal com ha demanat JxCat

zentauroepp53895646 bcn200626162719

zentauroepp53895646 bcn200626162719 / David Zorrakino - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré

El ple municipal d’aquest divendres ha tingut un protagonista destacat, la Covid-19, i dos convidats d’honor, la vivenda de lloguer assequible i Felipe González. La pandèmia ha copat la majoria d’intervencions de l’acte, ja fos de manera directa o indirecta, no en va les seves conseqüències són i seran d’importància. Això ningú ho dubta. Ni el govern de la ciutat ni l’oposició. Però en el que no hi ha acord és en la manera d’afrontar la crisi que ve ni en el com s’ha torejat la que ja ha passat, la del confinament i tancament de gran part de l’economia de la ciutat. Quant a la vivenda, el que ha passat es resumeix en un: l’ajuntament busca soci privat per construir edificis de lloguer a preus raonables, però, de moment, no troba empresa que li balli l’aigua. I sobre González, el que s’esperava. Al presumpte Senyor X i a Rafael Vera, ex secretari d’estat de Seguretat, se’ls hauria de retirar la medalla d’or de la ciutat per l’assumpte del GAL, segons el parer de JxCat. Però el prec no ha prosperat. L’executiu municipal ha driblat l’assumpte per no pronunciar-se de manera clara. Sense condemna no hi ha revocació.

Temptació recentralitzadora

Així la sessió ha començat amb un repàs de l’informe sobre l’Estat de la ciutat 2019. I amb les formacions al seu lloc de sempre. L’executiu defensant la seva gestió i l’oposició atacant-la. Dels «molts anuncis i molts autoelogis, però poques concrecions i menys solucions» de Neus Munté a «la crisi ens va sorprendre en un moment molt baix i ens hauria d’haver agafat més preparats» de Manuel Valls. Per continuar amb una declaració d’intencions de Colau: «No volem tornar a la normalitat d’abans de la crisi si per normalitat entenem milers de desnonaments, precarietat econòmica, desigualtat i contaminació». I un prec: «Estar units», ja que «enmig de la crisi hi ha una temptació recentralitzadora per part de totes les administracions supramunicipals».

El moment per a la vivenda de lloguer ha arribat amb la presentació dels nous plecs de condicions per seleccionar un soci privat per a Habitatge Metròpolis Barcelona, l’operadora que l’Àrea Metroolitana de Barcelona i el consistori van crear el 2017 per aixecar 4.500 vivendes de lloguer assequible. És la segona vegada que surt a licitació. La primera va ser un «fracàs», segons tots els grups de l’oposició, perquè va quedar deserta.

«Sabem que hi ha interès en el mercat, i per tant cal fer-ho atractiu». Paraula de Lucía Martín, regidora de Vivienda, i en això està l’ajuntament. Molta escenificació en l’oposició, però poc més. I és que cap grup ha votat en contra de tornar a licitar, aquesta vegada amb unes condicions més flexibles: increment del benefici empresarial, menys rigidesa a l’aportació de capital i els terminis, i solars per a la construcció amb adreça postal publicitada.

Donant voltes a l’Hermitage

Notícies relacionades

Abans d’arribar al tema que més curiositat despertava, el de Felipe González, per veure com es posicionaven els comuns tenint com a soci el PSC, hi ha hagut temps per a les gasolineres i l’Hermitage. A partir d’ara, els nous sortidors quedaran limitats als voltants de les rondes, vies estructurals, àrees industrials i portuàries. Respecte a la sucursal del museu rus, el mateix de sempre: Valls ha insistit que Barcelona aculli el projecte al port, i el ple, a rebutjar-lo.

I al final, Felipe González i l’habilitat de Colau per mantenir-se en l’ambigüitat. ¿Retirar medalles? «Totes» les que hagin rebut aquells que tinguin una «condemna», com el mateix Vera, Josep Lluís Nuñez i Luis Roldán. Però en aquesta categoria no entra l’expresident del Govern.