RECONEIXEMENT

Colau no retirarà la medalla de Barcelona a Felipe González

La petició l'ha fet JxCat en el ple municipal arran de la presumpta implicació de l'expresident amb els GAL

L'alcaldessa aposta per «revisar» totes les condecoracions i revocar-les quan existeixi «condemna»

zentauroepp53260855 colau200429142432

zentauroepp53260855 colau200429142432 / AYUNTAMIENTO DE BARCELONA - BETE

1
Es llegeix en minuts
EFE

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apostat aquest divendres per retirar la medalla de la ciutat a aquelles persones que hagin sigut condemnades per la justícia, com és el cas de l’exministre socialista Rafael Vera, però no de l’expresident del Govern Felipe González.

Així s’ha posicionat Colau en resposta a un prec presentat en la sessió plenària d’aquest divendres per la líder de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, que li demanava «iniciar els tràmits» per retirar les medalles a González i Vera.

«Revocar les medalles és una iniciativa del ple i no ho resoldrem ara vostè i jo», ha indicat Colau, que ha dit a Artadi que aquesta qüestió no pot decidir-se mitjançant un prec.

Un debat «ben fet»

L’alcaldessa ha evitat així posicionar-se sobre si caldria retirar la medalla d’or concedida al seu dia a González i ha proposat a Artadi «establir uns criteris» per a la revocació de medalles «que no depenguin de qüestions puntuals d’actualitat».

Colau ha mostrat el seu rebuig de «qualsevol forma de violència o terrorisme», al seu judici «encara més greu» si qui la comet, com en el cas dels GAL, és el mateix Estat i s’ha mostrat a favor de crear una comissió d’investigació sobre aquest assumpte al Congrés i de derogar la Llei de secrets oficials.

Tot seguit, ha demanat «fer un debat ben fet» i «revisar totes les medalles» de manera que es retirin aquestes condecoracions «a tot aquell que tingui una condemna».

Llistó més alt

En concret, Colau ha citat el mateix Vera, l’empresari Josep Lluís Núñez o l’ex director general de la Guàrdia Civil Luis Roldán.

Artadi, per la seva part, ha argumentat que, «perquè Barcelona es posicioni, no és necessària una sentència» i ha definit com a «peculiar» que el govern municipal «no s’atreveixi ni a iniciar els tràmits» per retirar la medalla d’or a González.

Notícies relacionades

Ha defensat, així mateix, que en el cas de l’expresident, tractant-se de la seva possible relació amb els GAL, un grup parapolicial que va assassinar ciutadans extrajudicialment, «el llistó hauria de ser més alt».

L’escrit presentat per JxCat per justificar el seu prec exposa que, en les últimes setmanes, han sorgit informacions desclassificades de l’any 1984 de la CIA segons les quals Felipe González, que va ser president del Govern entre 1982 i 1996, va estar implicat en la creació de la banda terrorista Grups Antiterroristes d’Alliberament (GAL).