On Catalunya

RESTRICCIONS PER LA COVID

L'allau de banyistes obliga a tancar l'accés a quatre platges de Barcelona

manu-mitru / periodico

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

L’estilisme de platja de la temporada, un banyador o biquini rematat en alguns moments amb una mascareta (aquesta, de vegades, més gran que el primer), ha sigut avui dissabte la principal pista que l’estiu que és a punt de començar serà diferent a tots els altres. Fora d’això, el litoral de Barcelona presentava, segons avançava el dia, una estampa de plena normalitat d’estiu que trencava amb escreix el guió de la fase 2 de la desescalada que encara viu la ciutat. Fins al punt que durant aquesta tarda ha calgut tancar els accessos a les platges de la Nova Icària, el Bogatell, la Mar Bella i Llevant, on es va arribar al nivell màxim d’ocupació (més del 80%), indicat amb vermell a la web municipal que informa en directe de l’afluència de cadascuna.

Era el primer dia assolellat i de cap de setmana des que dilluns passat es van obrir les platges a l’ús recreatiu, però que els barcelonins no van matinar i van començar distribuint-se responsablement per la sorra. Aquest repartiment al llarg i ample de 4,2 quilòmetres de litoral va permetre que, inicialment, no hi hagués problemes per posar la tovallola prop del mar. A mig matí, l’ocupació estava entre els nivells baix (per sota del 40% indicat en verd a la web) i normal (en groc, del 40 al 60%). Va ser qüestió d’hores que vuit trams fessin el salt progressiu al taronja o alt (del 60 al 80%). I d’aquí al vermell, que va fer saltar les alarmes.

Sense turistes però plenes

Aleshores, els informadors (més aviat pocs) i la megafonia alertaven el públic que es redistribuís i no provés d’entrar a la Nova Icària o el Bogatell, mentre la Urbana decidia si desallotjava part dels banyistes per esponjar la zona. Finalment s’ha optat per tallar l’accés però no fer fora ningú. A les 18.20 hores, el ple ha arribat a la Mar Bella i Llevant, on també ha calgut tancar l’entrada d’usuaris. La zona Fòrum sense gairebé usuaris i la platja del Somorrostro (amb ocupació en groc) eren opcions viables per no haver de tornar a casa. 

L’altra pista infal·lible de la singularitat de l’estiu 2020 és, de moment, l’absència de turistes. Amb les fronteres encara tancades, les platges les han ocupat els banyistes barcelonins, que integren no pocs residents estrangers. Està clar que molts han ignorat el portal (Barcelona.cat/ca/que-pots-fer-a-bcn/banys-i-platges), on s’informa en directe amb imatges des d’algunes càmeres i les dades que proporcionen 18 sensors repartits. El propòsit és no superar un aforament màxim total de 38.000 usuaris, similar de fet a altres estius però que ara es focalitza en la redistribució de la gent per tota la sorra, tot i que sigui lluny de l’aigua.

L’altre sistema de control d’accés, purament físic, s’està desplegant aquests dies a les platges que corresponen a Ciutat Vella. Com ja es pot veure a la del Somorrostro, consisteix a tancar les platges amb estaques i cordes deixant una zona d’entrada que es pugui regular, tot i que encara sense personal desplegat per aquesta missió.

Tot i així, els problemes d’aforament s’han donat avui en platges de Sant Martí, on en principi no estaven previstos controls d’accés delimitats in situ.

Difícil control

La Guàrdia Urbana ha fet rondes amb furgonetes i motos, des del passeig, més aviat per dissuadir. «El control és molt complicat perquè hi ha gent que ve amb grups grans i si es mou pot fer la sensació que no es respecten les separacions», opinava Emma Sans, que amb tres amigues van viure l’esperat retrobament amb el mar amb xiscles d’emoció. «La gent hi ha de posar de part seva per responsabilitat», es queixava Antonio L., que amb la seva parella es va canviar de platja, a la del Somorrostro, buscant més tranquil·litat.

I  tot i que els senyals adoctrinaven en diversos idiomes sobre les noves regles d’ús de la platja, la paradoxa era veure arribar autobusos d’algunes línies plens, com la V-15, o parades freqüentades per la poca freqüència de pas. O parts del passeig Marítim plenes de vianants de vegades àvids d’una paella que oficialitzés l’inici de la temporada.

Al restaurant  Salamanca els clients esperaven per accedir a les seves moltes taules a la fresca. Un responsable admetia l’èxit de la convocatòria, tot i que recordava que amb menys aforament de l’habitual i una baixa afluència entre dilluns i divendres, fos per la meteorologia o l’absència de turistes ociosos. Els barcelonins, en canvi, s’hi concentren els caps de setmana. Era la mateixa tesi de l’Arenal, a peu de la platja del Somorrostro,  amb més de 200 reserves autòctones per menjar, després d’una setmana fluixa. 

Per contra, els xiringuitos troben a faltar el turista. Avui ja funcionaven almenys 9 dels 11 que han acceptat obrir aquesta atípica temporada. Amb unes condicions més avantatjoses i terrasses ampliades per compensar el menor aforament, van estar animats tot el dia, tot i que alguns admetien que el volum de feina és molt inferior sense el turisme, que dispara el consum.

Notícies relacionades

Per a tots aquells que pensin aprofitar el bon temps per acostar-se al mar, l’ajuntament insisteix que abans es consulti la web municipal per veure en quines platges hi ha menys gent, i així complir les normes de distància social que exigeix la normativa Covid.

dis / periodico

«Dret a disfrutar de l’oci»

Aquest dissabte al matí, desenes de persones amb discapacitat s’han concentrat al passeig Marítim de Bogatell per exigir el servei de bany adaptat a les platges barcelonines. «Teòricament avui començava la temporada de platges per a les persones amb mobilitat reduïda, que està anunciada a la web, però no hi ha ni els mòduls, ni els tècnics, ni les amfíbies ni les quatre platges preparades perquè ens puguem banyar», diu a l’agència de notícies ACN Montse Font, membre de la Comissió de Platges de Barcelona. El col·lectiu exigeix a l’alcaldessa, Ada Colau, el seu «dret a disfrutar de l’oci» i denuncia que no han tingut resposta del consistori tot i que fa anys que lluiten per millorar aquest servei.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions