rescat patrimonial a sant andreu

Barcelona dedica a masoveria urbana 8 cases comprades a un fons inversor

Els arrendataris assumiran part de les obres de manteniment a canvi d'una rebaixa en la renda mensual

zentauroepp53669055 bcn200606124946

zentauroepp53669055 bcn200606124946 / JOAN MATEU PARRA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha recuperat de mans d’un fons inversor vuit vivendes del nucli més ‘rural’ de Sant Andreu i hi assajarà una fórmula de vivenda pública inèdita a la ciutat, la masoveria urbana. Fa dos anys, els arrendataris de set de les vivendes (la vuitena, també de lloguer, s’utilitza com a local) van saber que la societat Vermonta SL havia adquirit els immobles. Les cases, entre els números 105 i 117 del carrer Pons i Gallarza, un fòssil viu i formidable de com era aquell barri durant el primer terç del segle XX, està protegides urbanísticament, però precisament per això els veïns temien que podien ser víctimes d’un procés de gentrificació a curt termini, ja que aquest tipus de vivenda és escassa a la ciutat i cotitza a l’alça.

A través del mecanisme de tempteig i retracte, l’ajuntament ha adquirit per 745.000 euros les vuit cases. En total són 551 metres quadrats de superfície habitable. Cada casa disposa d’uns 70 metres quadrats. La compra, sembla obvi, està per sota dels preus del mercat.

Notícies relacionades

Amb aquesta operació, l’ajuntament, des que fa pocs anys es va proposar incrementar el parc de vivenda pública per la via de la compra directa, ja ha adquirit 757 vivendes, en alguns casos perquè ha aconseguit la propietat de blocs sencers (23, que sumen 44 apartaments) i en la resta perquè ha anat a la recerca de pisos repartits per tota la ciutat.

Pagament en espècie

La novetat en aquesta ocasió és la fórmula de la masoveria urbana, una solució prevista per la llei des del 2007 però utilitzada molt poques vegades. Les vivendes requereixen una posada al punt arquitectònica. Necessiten, segons càlculs municipals, una inversió de 290.000 euros per adequar-se als paràmetres d’habitabilitat i condicions de les vivendes públiques de Barcelona, com la impermeabilització de les cases i l’aïllament tèrmic. L’ajuntament encararà la inversió inicial d’aquestes reformes, però en una segona fase seran els llogaters els que hauran d’encarregar-se de les obres a l’interior dels domicilis. Durant aquell període, la renda mensual que paguen es reduirà notablement, de manera que el pagament, a la seva manera, s’abonarà en espècie. Quan acabin aquestes obres interiors, les mensualitats del lloguer tornaran a ser les originals.