Les festes de Gràcia seran només diürnes i amb control d'aforament

L'organització i l'ajuntament pacten eliminar la programació nocturna d'aquest any i reduir el format dels actes

Només s'adornaran els sostres dels carrers participants per evitar-hi aglomeracions i hi haurà activitats amb cita prèvia

zentauroepp49440852 gracia200605160823

zentauroepp49440852 gracia200605160823 / NGEL GARC A

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Si la Covid-19 no ho impedeix, hi haurà festa major a Gràcia. Hi haurà preparatius, petits muntatges, participació veïnal i, possiblement, la il·lusió de sempre. Però la del 2020 farà història perquè tindrà un format forçosament ‘light’, a causa de les seqüeles de la pandèmia. En resum, serà una celebració només diürna, amb pregó però en un espai interior, amb carrers ornamentats però només simbòlicament a la part superior, amb activitats amb cita prèvia i amb un control generalitzat d’aforament per evitar que es trenquin les distàncies de seguretat sanitària. Una festa més per als veïns, com ho va ser en les seves arrels, que per a la multitud ciutadana (i turística) d’aquest any no tindrà cabuda.

La Fundació Festa Major de Gràcia i l’ajuntament han treballat per establir aquestes bases de cara a mantenir viva la tradicional convocatòria però adaptar-la a l’insòlit estiu que viurà Barcelona per la Covid-19. Està previst que durant dilluns i dimarts es reuneixin amb les comissions de festa de cada carrer i el districte per rematar els detalls d’un sarau anual que aquesta vegada només manté intactes les seves dates: del 15 al 21 d’agost. 

Sense competició de carrers

Tret de sorpreses o discrepància d’alguna de les comissions organitzadores, i segons ha avançat avui el consistori, els canvis d’aquest any començaran ja amb el pregó, en interior en lloc d’una plaça i retransmès en directe. En el mateix acte es rendirà reconeixement als carrers participants, en aquesta edició sense competició. Mentrestant, tot el barri estarà marcat amb senyals que indiquin les normes sanitàries a seguir: distàncies, aforaments, desinfecció d’espais... Un guió imprescindible per poder mantenir amb pinces la celebració, molt allunyada aquesta vegada de l’habitual model, que sumava més de dos milions de visitants.

I és que en un marc generalitzat de suspensions de festes majors per tot Catalunya, a Gràcia s’ha apostat per tirar-la endavant per la sensació que els veïns necessiten també les seves dosis d’alegria i cultura popular després de mesos marcats per les restriccions i el confinament. Segons fonts municipals, les circumstàncies no permeten uns festejos amb aglomeracions en carrers ni places, com sol ser comú. Però s’ha decidit «preservar la festa per als veïns», en píndoles més delimitades a cada carrer, i sense grans actes ni festes nocturnes que atreguin milers de persones. 

Fonts de l’organització veïnal indiquen que per a això serà clau no oferir l’habitual programació oberta que incita a acudir al barri. Al contrari, les actuacions o espectacles de dia seran en general de petit format i en trams de carrer. Els diferents actes hauran d’acabar abans de les 23.00 hores, i per a algunes activitats anunciades en espais comuns, com places, sí que serà necessari reservar prèviament. En altres punts s’optarà per controlar afluències.

En el cas dels carrers ornamentats als sostres, s’eliminaran els portals adornats d’entrada de cada via i els elements laterals que restin aforament, així com els escenaris, i es vigilarà l’accés dels passejants que acudeixin a la zona amb les degudes distàncies.

Debat veïnal

Alguns membres de les comissions festives estan convençuts que, reconduint l’oferta i limitant-hi l’afluència, les festes han de seguir endavant per no trastocar encara més la normalitat ciutadana. D’altres temen que hi hagi una invasió de visitants que sigui perillosa de cara a nous contagis. No obstant, a dos mesos vista, qualsevol previsió en la matèria és encara incerta.

Notícies relacionades

El problema és que encara que s’assolís la plena recuperació si les xifres del virus continuen baixant, els muntatges populars de la festa de Gràcia són tan llargs i planificats que no hi hauria temps de reacció. Per aquest motiu, assenyalen fonts de l’organització, s’ha optat per un model de festa més de barri endins. Que fins i tot si per una mala evolució de la pandèmia hagués de ser cancel·lat, no suposés un cataclisme quant a recursos invertits.  

Aquesta discreta xarxa de preparatius ja ha començat en alguns pocs carrers. Seran ornaments discrets, de vegades testimonials, segur que creatius, però que deixin clar que l’esperit de la festa de Gràcia no decau.