Un referent en declivi

Els Encants reobren a mig gas i amb les noves taxes com a llast

Les subhastes matinals, saba indispensable per a aquest equipament, es mantenen en suspens per la Covid-19

zentauroepp52290152 bcn200214192418

zentauroepp52290152 bcn200214192418 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

A mitjans de febrer va ser notícia que el mercat dels Encants, almenys tal com el veien llavors els que cada dia aixecaven la persiana per treballar-hi, s’aproximava a passos gegantescos cap a l’extinció. Tot i que reformat el 2013 sense reparar en despeses i disseny, els paradistes denunciaven fa quatre mesos una pujada injustificada de les taxes que paguen a l’Ajuntament de Barcelona (de fins al 40,9%, segons deien) després de patir les interminables obres de Glòries, la crisi econòmica, la competència creixent de Wallapop i l’embrutiment de la seva imatge amb aquell anomenat ‘mercat de la misèria’ que s’instal·lava al seu costat. El nombre de visitants, afegien, queia davant aquestes dificultats i, no obstant, la pressió fiscal creixia. Els Encants reobren les portes aquest divendres amb notables limitacions (sense subhasta matinal, per exemple, saba essencial d’aquest equipament) i amb la decisió municipal de cobrar ja les taxes del primer trimestre, a les quals els restaran 12 dies de març en què ja no hi va haver activitat. La carrera cap a l’extinció no cessa.

Aquest és un mercat insòlit. No només perquè per algunes de les seves característiques té pocs equivalents al món, sinó perquè administrativament l’Ajuntament de Barcelona el classifica a la mateixa carpeta que la resta de mercats de la ciutat, com els de productes frescos d’alimentació, una cosa contraproduent en aquests moments, perquè aquests últims (així ho confessen en privat molts paradistes) han augmentat substancialment les vendes durant les setmanes més estrictes de la pandèmia. Amb els restaurants i les grans superfícies tancats, els mercats municipals d’alimentació han sigut una de les principals vies de proveïment domèstic. No obstant, a l’hora de desescalar fiscalment la ciutat, l’ajuntament no ha fet distinció entre uns mercats i els altres, denuncien des dels Encants. L’ajornament en el pagament de les taxes del primer trimestre ha sigut igual per a tothom. La diferència és que uns afronten aquest primer rebut amb la caixa enregistradora plena i, els altres, després de gairebé 80 dies d’absoluta inactivitat.

Notícies relacionades

La delicada situació dels Encants no la discuteix l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB). Afirmen des d’aquesta societat pública que als comerciants se’ls oferirà la possibilitat d’escalonar els pròxims rebuts perquè no se solapin. És, a l’espera que es resolgui judicialment la demanda presentada per la pujada de taxes de gener, legalment molt discutible. Però, amb tot, aquest no és el pitjor dels problemes d’aquest equipament. Per raons de seguretat sanitària, les subhastes matinals no tenen data de retorn. Per poc que es coneguin, resulta indiscutible que són el combustible amb què funciona aquest mercat. Els paradistes han proposat que, com a mínim, se celebrin un terç de les subhastes els dilluns, dimecres i divendres, dies habituals, i que s’afegeixi dissabte a aquesta freqüència, cosa que permetria mantenir les distàncies entre els participants, però aquesta fórmula no ha sigut acceptada.

El mal cap de la Boqueria

Per revertir aquest avenç cap a l’extinció, l’IMMB (així ho va suggerir la regidora Montserrat Ballarín en l’última comissió municipal celebrada sobre aquesta matèria) té previst destinar una partida d’uns 250.000 euros a tots aquells mercats que per una raó o una altra s’han vist perjudicats per la Covid-19. No és el cas, en general, dels establiments de producte fresc. Sí que ho és, en canvi, dels bars dels mercats, de les botigues adjacents (roba, estris de cuina, llibres a Sant Antoni), per descomptat, els Encants i, paradoxalment, la Boqueria, vaixell insígnia de l’IMMB i capítol a part, sens dubte. La Boqueria ha funcionat a un quart de gas durant la pandèmia perquè bona part dels paradistes han cultivat aquests últims anys el monocultiu turístic i, arribat el moment, han desdenyat voluntàriament obrir per al client barceloní.

Temes:

Mercats