On Catalunya

fase 2

Barcelona obrirà al bany les platges amb controls d'afluència i accés des de dilluns

zentauroepp53582452 barcelona 28 05 2020 sociedad reportaje de playas ambien200530182326 / RICARD CUGAT

zentauroepp53582452 barcelona 28 05 2020  sociedad   reportaje de playas  ambien200530182326
4baf2a32-b0c1-4a73-b549-08305075ca16-hd-web

/

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

L’anhelat moment de poder col·locar la tovallola a les platges de Barcelona i fer una capbussada purament recreativa arribarà dilluns que ve, amb l’inici de la fase 2 de la desescalada, però amb una bateria de mesures per controlar l’afluència i evitar la perillosa acumulació de banyistes. Càmeres des de la Torre Maphre, videosensors de pròxima instal·lació, informadors i Guàrdia Urbana miraran de garantir que la distància entre usuaris a la sorra sigui d’almenys dos metres, i que, per tant, no se superi un màxim de 38.000 persones al litoral. El control d’accés físic s’instal·larà de moment a les quatre platges que corresponen a Ciutat Vella (Barceloneta, Sant Miquel, Somorrostro i Sant Sebastià) perquè són les més freqüentades. 

Serà clau un canvi d’hàbits, adverteix l’ajuntament. La web municipal, mitjançant semàfors, del vermell al verd, advertirà de l’afluència a cada platja perquè la gent planifiqui a quina zona acudir.

El retardat inici de la temporada de banys s’acompanyarà de serveis de socorrisme, vàters públics a cada platja, mentre que les dutxes i rentapeus s’aniran obrint a partir de dilluns, però per a ús individual. Aquesta progressiva normalització implica també l’obertura d’horaris per a l’activitat individual esportiva, i de tres zones per a pràctica lliure a Nova Icària, Bogatell i la Mar Bella, de 10.00 a 18.00 hores. En paral·lel, sis xiringuitos ja estan oberts (Sant Miquel, Sant Sebastià, Nova Icària i Bogatell), tres més estan en fase de muntatge a la Mar Bella i Nova Mar Bella, i dos més s’instal·laran més endavant a Bogatell i Llevant. 

De sis a nou metres quadrats

L’aritmètica perquè els banyistes recuperin la platja no serà fàcil. El consistori ha calculat un espai d’entre 6 i 9 metres quadrats per usuari en funció de si va sol o acompanyat. S’estima que per garantir la distància social l’ocupació haurà d’oscil·lar entre 25.000 i 38.0000 persones. Un any normal l’afluència de juliol pot situar-se en aquest màxim, però la diferència substancial és que aquest any haurà de distribuir-se més, sense la congestió habitual en alguns punts i horaris. 

Notícies relacionades

Per possibilitar el complex control, seran necessaris tant recursos tecnològics com humans, ha explicat avui dijous el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. De moment, el control d’aforament es farà des de les càmeres instal·lades a la Torre Mapfre, que mesuren la línia de costa, però en les pròximes setmanes es reforçarà amb la instal·lació de videosensors que donin dades en temps real sobre el volum de platja ocupada. D’altra banda, per regular l’accés als trams delimitats corresponents a Ciutat Vella es col·locaran estaques i cordes amb punts d’entrada, de manera que puguin ser restringits en cas de saturació. Si passa això, es derivaran els banyistes que arribin cap a altres platges. 

L’ajuntament podria aplicar aquests controls a la resta del litoral si per la seva afluència es veiés necessari, ha detallat Badia. La Guàrdia Urbana mantindrà els seus dispositius a la zona, a la qual s’unirà el grup de platges del cos des de la tercera setmana de juny. A més, els entre 13 i 22 informadors desplegats (segons el dia) per explicar les regles del joc podran avisar també sobre la distribució correcta o no dels banyistes.