BARCELONA GLOBAL

«Barcelona té un gran interès per la innovació»

Entrevista amb Sylvie Lemaire, cofundadora i vicepresidenta de Women Angels for STEAM

zentauroepp53584734 lemair sylvie200530180321

zentauroepp53584734 lemair sylvie200530180321 / JORGE GIL

3
Es llegeix en minuts
Ian Hobkirk

Sylvie Lemaire viu a Barcelona des dels 90, abans dels Jocs Olímpics. Nascuda a la Bretanya francesa i amb el cor a Barcelona, ha viatjat, viscut i treballat a molts països: Alemanya, França, Mèxic, els Estats Units, Tunísia i Turquia. És consultora de negocis, promovent intercanvis comercials francesos i espanyols, i coordinadora de Learning Expeditions, unes trobades empresarials enfocades a la innovació i les pràctiques de ‘management’. També és cofundadora i vicepresidenta de Women Angels for STEAM, una associació de dones ‘business angels’ que aposta per les emprenedores en el sector de les TIC. El seu objectiu és democratitzar la inversió de les dones ‘business angels’, fomentar una millor atmosfera per a les emprenedores i que les TIC siguin més inclusives, amb més dones tecnòlogues i incloses en la investigació i les decisions.

¿Per què vas triar Barcelona?

Viatjava molt, i per treball va resultar que vaig haver de venir molt a Barcelona. La ciutat m’agradava i finalment vaig decidir buscar feina i venir aquí, on em vaig establir i vaig formar una família.

¿Quins aspectes de la ciutat destacaries com a positius?

El clima mediterrani, la gastronomia, l’oferta cultural, l’arquitectura, i el seu pla urbanístic. M’encanta la cultura dels cafès i poder anar a les acollidores terrasses dels hotels. Espero que puguem tornar-hi aviat.

¿Quins creus que són els punts forts de la ciutat per superar la crisi generada per la Covid-19?

Des de la meva perspectiva professional, la cancel·lació del MWC 2020 va actuar de catalitzador i revelador de la resiliència del teixit empresarial, fent emergir les jornades Tech Spirit Barcelona. Destacaria el tarannà generós dels seus habitants i l’amor per la seva ciutat, que a més s’ha manifestat en el gran nombre de donacions i iniciatives solidàries d’ajuda a les persones més vulnerables que han sorgit aquests últims mesos.

¿A quins reptes creus que s’enfronta la ciutat una vegada remeti l’emergència sanitària?

Barcelona s’enfrontarà a una sèrie de desafiaments que mai havien tingut lloc alhora: les conseqüències de la crisi sanitària, social i econòmica, juntament amb l’emergència climàtica i la bretxa digital. Crec que el ‘benchmarking’ amb altres ciutats ajudarà a millorar i accelerar la capacitat de resposta, desenvolupant iniciatives amb la participació ciutadana, la col·laboració social o la planificació urbana, utilitzant el diàleg i la tecnologia.

Barcelona és una ciutat amb molt interès per millorar, fomentar el canvi i dur a terme projectes nous i innovadors, i això es veu reflectit en el seu teixit empresarial, en què destaquen tres tipus d’empreses: les ‘start-ups’, les ‘corporate ventures’ i les pimes tradicionals. És una ciutat amb molta vibració, amb tarannà cosmopolita i amb un gran interès per la innovació.

¿Quina sents que és la teva ciutat? ¿Què és el que més trobes a faltar?

A Barcelona em sento com a casa. Quan era a l’Amèrica Llatina trobava a faltar la serietat europea i quan estava a França trobava a faltar la calor llatina, la informalitat, les relacions pròximes interpersonals. Barcelona té un equilibri perfecte entre la serietat professional i les relacions personals càlides.

Notícies relacionades

¿Què esperes de la Barcelona dels pròxims anys?

Per pensar junts quina ciutat volem, els actors de la ciutat han de treballar plegats i definir les prioritats per a una imminent, i més necessària que mai, posada en marxa. Actualment existeix un moviment global cap a la humanització de la tecnologia. D’acord amb aquest model, l’ús de la tecnologia ha d’ajudar a donar resposta als principals reptes d’innovació de la manera més justa i sostenible, per millorar la qualitat de vida de les persones. A WA4STEAM ens identifiquem amb aquest model, apostem per una tecnologia més inclusiva.

Temes:

Empreses