MESURA DEL CONSISTORI

Barcelona subvencionarà les rebaixes del lloguer al petit comerç

Per reduir durant sis mesos fins a un 50% es rebran 600 euros; per més d'un 50%, 1.200 euros

A la mesura s'hi podran acollir locals de menys de 300 metres quadrats que van tancar pel coronavirus

zentauroepp37119105 barcelona 31 01 2017    barcelona reportaje sobre el detroit200330194307

zentauroepp37119105 barcelona 31 01 2017 barcelona reportaje sobre el detroit200330194307 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimarts una línia de subvencions dirigides a pal·liar el mal que pateix el petit comerç de la ciutat a causa de la crisi del coronavirus. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la regidora de Comerç, Montse Ballarín, han explicat que el consistori invertirà un milió d’euros a oferir ajuts als propietaris perquè s’avinguin a rebaixar temporalment el lloguer de locals i facilitar així les coses a un sector en perill.

Només podran optar a aquests recursos els amos de locals del petit i mitjà comerç, és a dir, amb una mida inferior als 300 metres quadrats, ha precisat Collboni. A més, hauran de ser locals que es veiessin legalment obligats a tancar per la crisi sanitària i el titular dels quals sigui autònom, una microempresa o una petita empresa.

Han de ser comerços al detall de productes no alimentaris que estiguin en establiments permanents, i que no siguin farmàcies. Locals dedicats a la restauració, l’hostalatge, els serveis de reparació, les agències de viatge.

«Aquest és el moment clau, el moment en què les botigues estan reobrint», afirma Ballarín. La subvenció serà de 600 euros per als propietaris que rebaixin el lloguer entre un 25% i un 50%, i de 1.200 euros per als que redueixin el cost més d’un 50%. La rebaixa s’haurà de produir per un període mínim de sis mesos, des que es va declarar l’estat d’alarma, el 14 de març.  

Notícies relacionades

A Barcelona hi ha un total de 61.000 locals amb un lloguer mitjà de 1.200 euros. No obstant, el consistori no coneix la dada precisa de quants corresponen al petit comerç. El pagament anunciat podria suposar un mes del lloguer per als amos, remarquen Collboni i Ballarín.

El període i la confiança

El termini de presentació de sol·licituds de les subvencions serà de dos mesos a partir del 25 de juny. Ballarín ha afirmat que ja hi haurà temps de comprovar si la rebaixa s’ha produït, però ha advertit que d’entrada només se sol·licitarà una declaració responsable que reculli el compromís que la reducció del preu es farà. El consistori es proposa incentivar amb aquests ajuts els pactes entre llogaters i propietaris per garantir que els negocis no han de tancar definitivament les portes.